Huis voor Beeld

Home » Info » huis voor dans, beeld en geluid » Huis voor Beeld

Huis voor Beeld

INLEIDING 

In september start STUK een tweede seizoen als Huis voor Dans, Beeld en Geluid. Op vlak van BEELD en BEELDENDE kunst betekent dit dat we opnieuw een continu seizoensprogramma voorstellen waarin kunstenaars lms en -installaties centraal staan in Moving Image Expo, onderbroken door Playground in november en Artefact in februari. Zo kan je het hele seizoen hedendaagse BEELDENDE kunst smaken in STUK.

Dit najaar staat het werk van de Turkse kunstenaar Emre Hüner in de spotlights. Met Neochronophobiq, een 3-channel filminstallatie neemt hij ons mee naar een plek die schijnbaar buiten de tijd lijkt te staan. De objecten, architecturale bouwsels en nederzettingen roepen vage herinneringen op, al kunnen ze net zo goed uit een ongedefinieerde toekomst komen. Bevreemdend in zijn geheel doet het ons nadenken over onze plaats als mens in de wereld. Emre Hüner licht zijn werk zelf toe op de opening op 12 oktober. We nodigen je hierbij van harte uit om een glas mee te drinken.

Ook de Moving Image Focus-reeks gaat in oktober weer van start met een lm van de Zuid-Koreaanse cineast Hong Sang-soo. De reeks wordt trouwens geïntensi eerd. We selecteren de pareltjes van het cine ele werk dat meer presentatiemogelijkheden verdient dan enkel de screenings op de gespecialiseerde festivals. We bieden ze je (gratis!) aan met inleiding of nagesprek en als het even kan in aanwezigheid van de regisseur. Natuurlijk kan je voor de betere arthouse cinema nog steeds terecht bij Cinema ZED. In december verwelkomen zij je trouwens opnieuw voor het Internationaal Kortfilmfestival. Mis de Laboreeks niet waarin vanuit cinematogra e de cross-over met o.a. beeldende kunst wordt gezocht. 

In november slaan STUK en museum M de handen weer in elkaar voor Playground. Het festival waar podiumkunsten en beeldende kunsten elkaar ontmoeten is dit seizoen aan zijn tiende editie toe. In deze brochure vind je alvast enkele suggesties uit het rijk gevulde programma.

STUK blijft zich engageren voor kunstkritiek. Dat doen we door het ondersteunen van de Prijs voor Jonge Kunstkritiek dat in 2016 opnieuw prijzen uitreikt aan kunstcritici in de categorieën essay, recensie en innovatieve kritiek. Maar we werken ook graag mee aan de voedingsbodem,
de humuslaag. Met
Leuven Kritiek introduceert STUK i.s.m rekto:verso, 30CC en KU Leuven een kijk-, schrijf- en discussietraject voor tien critici- in-spe. De tien kandidaten zullen naast dans en theater ook beeldende kunst onder de loep nemen waaronder de STUK Moving Image Expo’s en Artefact. Speaking of which: Artefact gaat in 2017 op zoek naar wat de term magie kan betekenen in onze hedendaagse samenleving. 

Graag tot in STUK, een Huis voor Beeld
Karen Verschooren
Programmator Beeld