persberichten

Home » Info » over STUK » persberichten

persberichten

Mary Reid Kelley wint Baloise Art Prize op Art Basel met film This is Offal


De film This is Offal, die Mary Reid Kelley realiseerde in samenwerking met haar echtgenoot Patrick, is een tragikomische tocht langs een van de meest ernstige en hardnekkige menselijke tragedies: zelfmoord. Een patholoog onderzoekt een vrouwenlichaam waarvan de eigen organen voor verwarring, ontevredenheid en misverstanden zorgen rond haar zelfmoord, in dialogen die bol staan van de woordspelletjes. De sprekers in het drama - lever, maag, ingewanden en andere organen - wijzen op het 'afval' uit de titel en de 'vreselijke' onherroepelijkheid van de daad, waartegen zij protesteren.

Vertrekkende vanuit Camus' filosofie van het absurde als tegengewicht voor zelfmoord, is This is Offal ook een satire op de langdurige fascinatie met het mooie dode vrouwenlichaam als onderwerp in de kunsten.

De film This is Offal wordt tijdens twee residenties in STUK bewerkt tot een live performance en installatie die in première gaat tijdens het Foreign Affairs Festival in Berlin van 5 tot 15 juli 2016 en in België te zien is op het Playground festival (STUK Kunstencentrum & Museum M, Leuven) van 17 tot 20 november 2016.


Mary Reid Kelley combineert schilderkunst, performance en poëzie in polemische, gestileerde video's. Samen met haar partner Patrick Kelley creëert ze werk dat al werd getoond in Hammer Museum, ICA Boston, the Neuer Kunstverein Wien, en SITE Santa Fe. Ze ontving de Rome Prize 2011, de Louis Comfort Tiffany Award 2013, en de Guggenheim Fellowship 2014. Reid Kelley woont en werkt in upstate New York.


This Is Offal
is commissioned as part of Corpus, network for performance practice, and is produced by Playground (STUK Kunstencentrum & M-Museum,Leuven) and coproduced by KW Institute for Contemporary Art, Berliner Festspiele / Foreign Affairs.

Corpus is Bulegoa z/b (Bilbao), CAC (Vilnius), KW (Berlin), If I Can’t Dance (Amsterdam), Playground (STUK & M, Leuven), and Tate Modern (London): www.corpusnetwork.org  

Corpus is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

Meer info over de Baloise Art Prize