GEANNULEERD: Dystopia?

© Pieterjan Ginckels – Trump l'oeil, 7th Bucharest Biennale

GEANNULEERD: Dystopia?

Peter Eisenman (USA) & Pieterjan Ginckels (BE)

De AUDITORIUM-dubbellezing van de eminente architect Peter Eisenman en kunstenaar Pieterjan Ginckels op dinsdag 21.03 in STUK wordt tot onze spijt geannuleerd. Peter Eisenman kan om medische redenen niet aanwezig zijn.

 Het bedrag van je ticket wordt door STUK terugbetaald, of je kan het ticket inruilen voor een ticket voor de lezing van Renzo Martens & David Gianotten op 4 mei. Mail vóór 1 mei 2017 naar ticket@stuk.be en meld je ticketnummer en bankrekeningnummer (in geval van terugbetaling). Onze excuses voor het ongemak.

MEER INFO: t.016 22 22 39 | www.stadenarchitectuur.beWhere does utopia manifest itself in the tension between the render and the real?

Het lijkt erop dat het er steeds minder toe doet hoe en of architectuur al dan niet functioneert in werkelijkheid. Vandaag kunnen projecten een iconisch statuut verwerven enkel door hun ontwerp op blogs of via renders. In de heersende laat-kapitalistische ideeën- en beeldeconomie neemt de idee - en met name de digitale representatie van dat idee - de rol van haar werkelijke realisatie over. Die representatie en beeldvorming kan op haar beurt weer een nieuwe materiële gestalte aannemen of ingezet worden als tastbare branding, zoals bij de Trump Towers, Kayne West design of de Apple stores. Over architectuur te midden van real en render, op de grillige breuklijn tussen presentie, presentatie en representatie.

Peter Eisenman is een internationaal erkende architect en lesgever wiens bekroonde grootschalige huisvestingsprojecten en stedelijke ontwerpen, innovatieve faciliteiten voor educatieve instellingen, en een reeks inventieve private huizen getuigen van een carrière van uitmuntendheid in ontwerp.

Voor hij in 1980 zijn eigen voltijdse architectuurpraktijk oprichtte, werkte hij als onafhankelijk architect, lesgever en theoreticus. In 1967 richtte hij the Institute for Architecture and Urban Studies (IAUS) op, een internationale denktank voor architectuur in New York, dat hij tot 1982 als directeur leidde.

Naast de huidige positie als de Charles Gwathmey Professor in Practice aan de Yale School of Architecture, omvat Peter Eisenman’s academische carrière ook lesopdrachten in de universiteiten van Cambridge, Princeton, Harvard, en Ohio State.  Zijn meest recente boeken zijn: Written Into the Void: Selected Writings, 1990-2004 (Yale University Press, 2007) en Ten Canonical Buildings, 1950-2000 (Rizzoli, 2008) waarin hij tien  gebouwen van tien verschillende architecten in de diepte analyseert.

In 2004 ontving hij de Gouden Leeuw for Lifetime Achievement op de Venice Architecture Biennale.

Voor Pieterjan Ginckels is hedendaagse technologie vanzelfsprekend. Hij gaat er niet behoedzaam mee om, maar beschouwt de snelle beheersing en oppervlakkige toepassing ervan als onderdelen van het socialisatieproces. Hij maakt ensembles van statussymbolen, letterlijk symbolen van de status van onze tijd. Centraal in zijn werk staan hedendaagse hits, it-items voor het archief van het hier en nu. Macarons, spam email, slow coffee en fixed gear bikes figureren in omvangrijke performances en complexe installaties waarin hij zijn eigen tijd evalueert.

Met de SPEED TRIPS verkent SPEEDISM, het alter ego van Pieterjan Ginckels, het gebied van de architectuur als fictie. Een groep mensen wordt uitgenodigd om de ruimten te verkennen die ingepalmd werden door de energie van de menigte – eerdere reizen vonden plaats in Beijing, Las Vegas, Los Angeles, Brussel, Antwerpen en aan de Belgische kust. Alles verloopt via het format van een auto- of busreis, waarbij de kunstenaar zowel props als performatieve tactieken inzet.

Pieterjan Ginckels is kunstenaar en architect. Hij geeft les aan de Vakgroep Architectuur van Luca School of Arts in Brussel, en bereidt er momenteel een doctoraat voor. Zijn werk maakt deel uit van de permanente collecties van Mu.ZEE (Oostende) en ING België, en was onder meer te zien in BOZAR (Brussel), ANDOR (Londen), The Graham Foundation (Chicago), Onomatopee (Eindhoven), NAK (Aken) en de Bucharest Biënnale.


AUDITORIUM 16/17
6 TOPIA: Conversations on Utopia and the Real

Zes lezingen zoeken de confrontatie op tussen de stad als utopische fictie en de gebouwde werkelijkheid. Daar waar Thomas More aan de hand van het fictieve eiland Utopia de samenleving een spiegel voorhield, vertrekt deze reeks vanuit de gebouwde realiteit om het utopisch denken over de stad onder de loep te nemen. Op welke manier vallen de werkelijkheid en het beeld dat we er van hebben nog samen in onze laat-kapitalistische maatschappij? Zijn de huidige toekomstscenario’s nog wel voldoende tastbaar of radicaal? Verworden ideeën en concepten in deze tijden niet tot koopwaar terwijl ze hefbomen voor echte maatschappelijke verandering zouden moeten zijn? De utopie als concept, klankbord, vertrekpunt en rode draad.      

curatoren czvek rigby & natural born architects | organisatie stad en architectuur vzw
partners
 stuk kunstencentrum, asro ku leuven, existenz | steun stad leuven, provincie vlaams-brabant, vlaamse overheid | sponsoring febelcem, vandersanden group, a+ architectuur in belgië, nav

STUK Auditorium
di 21 mrt 201720:00
ticketabonnement
basis€ 9€ 45
STUKkaart€ 7€ 35
studenten€ 5€ 20
leden S&Agratisgratis

ABONNEMENTEN: KLIK HIER

Schrijf je in op onze nieuwsbrief