Sour Grapes & D²: Wine Tasting

Sour Grapes & D²: Wine Tasting

Jerry Rothwell & Reuben Atlas

Hoe fake je een oude en dure Bordeauxwijn? Mix een paar wijnen door elkaar, duw er een kurk in, plak het juiste etiket erop en klaar. Helaas, zo simpel is het niet. Of wel? Rudy Kurniawan kreeg het alvast meermaals voor elkaar. Hij bedroog jarenlang de hele wijnwereld. Sour Grapes vertelt het spannende relaas van het grootste wijn-fraude- verhaal aller tijden – of toch waar we weet van hebben … De film toont de bittere kant van de wijnwereld: een wereld die niet alleen gekenmerkt wordt door goede smaak, maar ook door de soms onwerkelijke som geld die naïeve wijnliefhebbers bereid zijn uit te geven omwille van status eerder dan smaak. Een moderne versie van de fabel De Nieuwe Kleren van de Keizer!

COMMENTAAR

Hoe heeft wijn-fraudeur Rudy Kurniawan jarenlang wijnhandelaren en verzamelaars bedrogen met valse wijnen? Hij staat vandaag bekend als de eerste wijn-fraudeur ooit in de VS betrapt in het vervalsen van bekroonde kwaliteitswijnen van erkende wijnhuizen. Met de hulp van een scheikundige mixte hij wijnen tot deze de smaak van een oude, zeer dure, Bordeaux kregen. En dit lukte hem goed, want zelfs Bill Koch heeft tot 2,1 miljoen dollar uitgegeven voor 200 flessen van Rudy’s wijn. Dit spelletje ging door tot in 2012, toen zijn zuur bedrog ontmaskerd werden. 
 
Regisseurs Jerry Rothwell en Reuben Atlas keren terug in de voetsporen van de speurders die Rudy Kurniawan – vandaag achter slot en grendel- uiteindelijk ontmaskerden. De kurk van zijn verbazingwekkende fraude ging aan het rollen toen wijnverzamelaars Bill Koch en wijnmaker Laurent Ponsot vraagtekens plaatsten bij de authenticiteit van Kurniawans zeldzame wijnen. Sour Grapes toont de bittere kant van de wijnwereld: een wereld die niet alleen gekenmerkt wordt door goede smaak, maar ook door de soms onwerkelijke som geld die naïeve wijnliefhebbers bereid zijn uit te geven omwille van status eerder dan smaak. Zo is Sour Grapesook een moderne versie van de fabel ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’.
 
Na de vertoning op 24/3 volgt de DOCVILLE² activiteit: Wine Tasting:
Moet goede wijn duur zijn? Heb jij de neus die er de million dollar bottle kan uithalen? Ontdek het samen met Our Daily Bottle Wine Club die je zintuigen op de proef stellen. Leer de verschillende smaak- en geurcompenten van wijn herkennen en benoemen. Wat maakt een Bordeaux of bourgogne verschillend? Proef je een terroir? Maakt een jaargang nu echt zoveel uit? Na het leren herkennen proeven we natuurlijk van de wijnen. Als afsluiter nippen we van een fles die normaalgezien ver, zeer ver, boven (alvast ons) budget valt.

Documentaire / 2016 / 1:25 / Regie: Jerry Rothwell & Reuben Atlas / / Verenigd Koninkrijk / Gesproken taal: Engels / Leeftijdscategorie: AL

Cinema ZED STUK
vr 24 mrt 201719:30

Basis: € 8,50

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief