Deepetude

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

Deepetude

Alma Söderberg

Deepetude is een diepe studie van lichaamsritme. Polyritme is het levende object van de studie. Een reeks verschillende gelaagde ritmes van opgenomen geluid (machinedrum), live geluid (stem) en dans (lichaam) nemen de luisteraar terug naar waar hij al is, of zelfs verder, naar gisteren. Deepetude is een oud nieuw ding. Het graaft en kan worden opgegraven. Maak plaats! Dit is een dansvoorstelling en een muziekstuk waar het een en het ander afscheidelijk en onafscheidelijk zijn in de oren en ogen van de aanschouwer. Ze zijn afscheidelijk omdat ze van plaats kunnen veranderen, en onafscheidelijk omdat het een het ander meer opmerkbaar maakt. Ze spelen apart. De voorgrond wordt de achtergrond, het ene dringt binnen in het andere, dans wordt de achtergrond van de muziek, beweging graaft het geluid op en brengt het naar de oppervlakte. Deepetude is anti-anti-essentialistisch; het is een studie als een geest, een compositie als een uitvoering, een object als een competentie. Deepetude is geen woord, maar het had dat kunnen zijn als de zaken anders waren gelopen, als Machine niet betekende wat het betekent. Het is diepte bouwen door deceptieve herhaling.

'A distinction should be made between static repetition and organic (or deceptive) repetition, in which the reiterated rhythmical or melodic motif is merely a device for capturing the attention, the music's ultimate aim being that of imposing itself totally upon the consciousness of the listener.'
Paul Bowles on Berber social music.


Alma Söderberg is choreografe en performer. Haar werk ontstaat uit het gebruik van stem en beweging, met ritme als drijfveer. Ze maakte al solovoorstellingen als Cosas, TRAVAIL en Naditia, waarin haar vocale werk de rode draad is. In samenwerking met Jolika Sudermann creëerde ze de voorstelling A Talk, en ze werkte mee aan de voorstelling John The Houseband. In 2014 maakte ze de voorstelling Idioter samen met Hendrik Willekens, waarmee ze ook het muziekproject wowawiwa oprichtte.

STUK Atelier 1
ma 22 mei 2017 - zo 4 jun 2017.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief