Elsewhere

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

Elsewhere

Stav Yeini

Het startpunt van Elsewhere is een onderzoek naar ruimte als artistiek medium met fysieke, temporele en sociale dimensies. De volgende stap is een sensoriële choreografie creëren die plaatsvindt in de lichamen van het publiek door ze als ontvangers van de ervaring te benaderen. 

Bij het onderzoek zijn artistieke partners betrokken uit verschillende velden: dans, choreografie, geluid, beeldende kunst en geneeskunde. Tactiliteit door menselijke en niet-menselijke agenten is een leidraad in het bouwen van choreografische installaties; het is nauw verbonden met ‘onderwijs van de toekomst’, in een wereld en maatschappij waar de zinnelijke en poëtische manier van zijn het centrum van alle actie en interactie is. Het benadrukt zinnelijke kennisproductie, een potentiële nieuwe wereld die ontstaat uit de post-economische en ecologische crisis. Het doel is de mentale en geluidsvervuiling te reduceren die ontstaan in het dagelijkse leven, door andere manieren van voelen en zijn te activeren. Een nood aan symbolische doorbreking van rationalisme en zijn tijdruimtelijke wetten door verschillende ontmoetingen in de digitale en analoge sfeer, met menselijke en niet-menselijke agenten zoals mineralen en biota.  

Technologie wordt aangewend als een therapeutische tool om aardende, voedende en energieke omgevingen te creëren door geluidsfrequenties en het gebruik van aromatherapie. De fysicaliteit van de ruimte wordt versterkt door basomzetters - sensoren die lage geluidsfrequenties versterken, waardoor de muziek gevoeld wordt.  

Tijdens deze residentie werkt Stav samen met Ezra Fieremans.


Stav Yeini (IL, 1986) is een freelance performer en choreografe uit Brussel. Ze studeerde in juni 2010 af aan P.A.R.T.S, en werkte sindsdien aan verschillende projecten en samenwerkingen binnen de dans- en performancewereld. Ze werkte voor het collectief Busy Rocks (2011) en richtte in 2013 met vijf collega’s de langetermijnsamenwerking Inter Local Atelier / Sundays for Everyone op. Het project vond plaats in Brussel, Helsinki en Stockholm en was gebaseerd op individuele en gezamenlijke interesses voor dans, performance, choreografie, filosofie en economie, op zoek naar nieuwe manieren van werken en werk delen zonder voorstellingen te maken of iets te verkopen. In 2012 maakte ze As it fell, een multidisciplinaire performance rond perspectief. Tussen 2013 en 2016 werkte ze samen met choreografen Lance Gries, Georgia Vardarou, Uri Tukenich Sandra Lolax, Maayan Danoch, Ezra Fieremans en Rosie Sommers. In maart 2016 begon ze een samenwerking met artiest en componist Robert Aiki Aubrey Lowe (Brooklyn, New York) in ZSenne Art lab, Brussel. Ze werkt op dit moment aan haar onderzoek Elsewhere tijdens residenties in België, en is sinds december 2015 master in Reiki.


Ezra Fieremans is geboren in Gent. Op jonge leeftijd begon hij met acteren in theaterstukken. Later breidde dat zich uit naar grote Belgische en Nederlandse theaterzalen, en sinds 2012 acteert hij in films en tv-series. Ezra is ook opgeleid als danser en performde in België, Frankrijk, Nederland, …  


STUK Atelier 1
di 6 jun 2017 - vr 23 jun 2017.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief