Minoes

Minoes

Vincent Bal

Tibbe, een beginnend journalist, heeft een probleem: hij moet heet-van-de-naald nieuws verzamelen, maar de verlegen Tibbe weet niet hoe hij daar aan moet komen. De hoofdredactrice geeft hem nog één kans. Net dan ontmoet hij de merkwaardige juffrouw Minoes. Zij is naar eigen zeggen vroeger een kat geweest en ze gedraagt zich inderdaad nogal kats: ze spint, ze geeft kopjes, ze slaapt bij voorkeur opgerold in een doos en kan met katten communiceren. Tibbe heeft eerst zo zijn twijfels, maar wanneer Minoes hem dankzij haar kattencontacten, aan exclusief nieuws helpt voor de krant, besluit Tibbe haar als assistente aan te nemen. Samen ontdekken ze een groot geheim.

 

Commentaar:

 

Deze succesvolle verfilming van het gelijknamige kinderboek van de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt, betekende niet alleen de grote doorbraak voor de Belgische regisseur Vincent Bal, maar ook voor de Hollandse actrice Carice van Houten. Ze ontving voor haar 'katse' vertolking van juffrouw Minoes onder meer het Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. Minoes is zonder twijfel één van de beste Nederlandstalige jeugdfilms van de afgelopen 10 jaar en steelt gegarandeerd je hart.

 

Pers:

 

"Wat Minoes helemaal tot een juweeltje maakt is de regisseur. Vincent Bal roept, net als met zijn debuut 'Man van Staal', een tijdloze sfeer op, een soort twilight zone richting nostalgia." (K.U.T.-site)

"Niets dan lof verder voor de wijze waarop het oorspronkelijke boek van Annie M.G. Schmidt naar onze tijd wordt overgeplaatst." (De Standaard)

"Terwijl Tamara Bos' scenario alle ruimte schept voor een geloofwaardige ontwikkeling van de voornaamste karakters, overtuigt de film in de eerste plaats als een intelligente, vlotte amusementsfilm die het hart op de juiste plaats heeft. Dat hart klopt vooral uit bewondering voor Schmidts gedachtegoed, zoveel is duidelijk. Van de dialoog tot de prachtige decors, het sluit allemaal nauw aan bij de voor Schmidt zo typische stijl: gezellig, gevat en kleurrijk, maar zonder spruitjeslucht." (De Filmkrant)

"Kattenhaters worden vanzelf poezenliefhebbers van deze film. En kattofielen spinnen om hun gelijk. (..) Minoes is misschien wel de meest blije familiefilm die er hier ooit gemaakt is." (NRC Handelsblad)

Cast: Carice van Houten, Theo Maassen, Hans Kesting e.a. / Nederland / Gesproken taal: Nederlands / Ondertiteling: *Geen*

Cinema ZED STUK
zo 24 sep 201715:00
zo 1 okt 201715:00

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief