Auditorium 17/18 Act V: Affect

© Zhen Zhonghai

Auditorium 17/18 Act V: Affect

Farshid Moussavi FMA (IR/UK)

Style, then, rather than pertaining to something external to a building, manifests itself as the cluster of affects which make up that building and which determine how people experience it − both aesthetically and in their everyday activities. Therefore, by producing unconventional arrangements or assemblages, architects can generate a unique cluster of affects.
Farshid Moussavi, 2015

 

Lezing door Farshid Moussavi 

Stijl wordt vaak beschouwd als een formalisme in architectuur, een esthetische kwaliteit die los staat van de ervaring van een gebouw. Farshid Moussavi breekt radicaal met deze gedachte met het argument dat stijl eerder een proces is in plaats van een introverte esthetische oefening, een proces dat imago en vorm verbindt met het presteren in het dagelijkse leven van mensen. Farshid Moussavi, oprichter van de internationaal gerenommeerde praktijk FMA uit Londen en hoogleraar in de Architectuurpraktijk aan de Harvard University Graduate School of Design, vertelt over haar werk, dat theoretisch onderzoek combineert met innovatieve digitale tools en met het experiment, om zo nieuwe betekenislagen te onthullen achter het maken van architectuur.

Naast haar uitgebreide academische activiteiten wereldwijd, vloeit Moussavi’s werk voort uit kritisch onderzoek dat ze uitvoert via FunctionLab, de onderzoeksafdeling van haar bureau. FunctionLab onderzoekt culturele vraagstukken die gerealiseerd worden binnen de bouwopdrachten  van het bureau, waardoor onderlegde en innovatieve resultaten mogelijk zijn. In haar bekende boekenreeks The Function of…, heeft Moussavi de theorie en geschiedenis onderzocht van ornament, vorm en stijl. Volgens Moussavi zorgt het identificeren en verbreken van conventies ervoor dat nieuwe gedragsgewoontes en interacties met vorm ontstaan. In de praktijk toont FMA's uitgebreide oeuvre, dat woningen en retail als ook culturele ruimten omvat, hoe architectuur ertoe kan aanzetten om de interactie te verbeteren tussen mensen en gebouwen. Als we kijken naar Moussavi's eerste project in de VS, het Museum of Contemporary Art Cleveland, dan zien we een radicale breuk met de traditie van de white-cube gallery. Het creëert een flexibele ruimte waarin kunst- en sociale activiteiten samenkomen en er een nieuwe continuïteit ontstaat tussen museum en stad. 

FMA is opgericht in 2011 door Moussavi. Onder haar opgeleverde projecten horen het gelauwerde Cleveland Museum of Contemporary Art in Ohio, de installatie Architecture and its Affects tijdens de 13e architectuur biënnale van Venetië in 2012 en de Victoria Beckham Flagship Store in London. Voordat zij FMA oprichtte was Moussavi mede-oprichter van Foreign Office Architects (FOA) waar ze een hoofdrol speelde in het ontwerp van vele prijswinnende projecten waaronder de Yokohama International Ferry Terminal in Japan, het Meydan retail complex in Istanbul, en het Carabanchel sociale woningbouwcomplex in Madrid. FMA is momenteel bezig met een reeks prestigieuze projecten zoals een kantorencomplex in London City en een woningbouwcomplex in de buurt La Défence in Parijs.


AUDITORIUM 17/18
Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design 2017/2018

ACT!ons – Architectuur als laboratorium

AUDITORIUM 17/18 onderzoekt door middel van een reeks handelingen wat het terrein is waarbinnen architectuur opereert. Als kennisvergaring vaak gezien wordt als een introvert proces, probeert deze serie dit proces open te breken door het te bediscussiëren en erop te reageren. De reeks ziet het laboratorium als ruimte van actie naar verandering door middel van (architecturale) handelingen die complexe krachten in evenwicht proberen te houden. De selectie sprekers probeert een inventaris van mogelijke acties op te stellen om onverwachte reacties te ontlokken. Zodoende betreden we een broedplaats waar ontdekkingen en nieuwe mogelijkheden zich ontpoppen.

www.stadenarchitectuur.be

CURATOREN Giulia Cosenza & Albert Takashi Richters | PARTNERS STUK Kunstencentrum, KU Leuven dep. architectuur, Existenz | STEUN VAN Stad Leuven, Vlaamse Overheid | SPONSORING Febelcem, Vandersanden Group, ASSA ABLOY Entrance Systems, Media A+ Architecture in Belgium

STUK Auditorium
do 8 mrt 201820:00
ticketabonnement
basis€ 9€ 45
STUKkaart€ 7€ 35
Studenten€ 5€ 20
Leden S&Agratisgratis

Taal: Engels


Losse tickets: klik hier
Abonnementen: klik hier

Schrijf je in op onze nieuwsbrief