residentie

We zijn ervan overtuigd dat goede werkcondities en een gastvrije omgeving een belangrijke voorwaarde zijn voor artistieke creatie. De residentenwerking is misschien het minst zichtbaar voor de bezoeker, maar het is wel het kloppend hart van ons Huis voor Dans, Beeld en Geluid. Dagelijks zijn er binnen en buitenlandse kunstenaars aan het werk in de Ateliers, de Studio, de Labozaal en de Soetezaal. Dat STUK een stimulerende werkplek is, is intussen een publiek geheim: professionele studio’s, een technisch en productioneel team dat meedenkt met de kunstenaar, appartementen op een boogscheut van STUK en een artiestenkeuken die ook als ontmoetingsplek fungeert. Een residentie wordt altijd op maat uitgewerkt. Sommige kunstenaars werken aan een onderzoek, anderen staan al verder in hun proces of zitten in de laatste rechte lijn naar een première. Een brede groep artiesten krijgt de ruimte ter beschikking, voor een aantal onder hen bieden we doorgedreven ondersteuning. STUK heeft alle knowhow voor een begeleiding van a tot z: inhoudelijk en dramaturgisch advies, productionele en technische ondersteuning, zakelijke omkadering, presentatiemogelijkheden, een internationaal netwerk en een nauwe band met de KU Leuven voor onderzoek.

residentie

Voorbij

4 - 15 september & 3 - 12 oktober 2017

Tijdens de residentie wordt de voorstelling licht! gecreëerd. licht! is een voorstelling waarin het licht aan het dansen gaat.

26 juni - 2 juli & 3 - 12 oktober 2017

SHE is een solovoorstelling op het grensvlak van DIY-spiritualisme, stedelijk sjamanisme en feministische mediums.

18 - 24 september 2017

Invisible peilt naar wat het doet met een mens als die zijn ijkpunten verliest.

11 - 22 september 2017

Manon Santkin werkt aan haar nieuwe project New Measuring Rites. Meer info volgt. 

4 - 24 september 2017

Hoe kunnen abstracte muziek en dans een emotionele respons opwekken van het publiek? Wat kan evolutionaire biologie ons vertellen over emotionele reacties op kunst?

29 augustus - 3 september 2017

Deze residentie is de eerste performatieve halte in het onderzoek A Dance Of One’s Own. Afgelopen mei ontving Ilse een beurs van de Vlaamse overheid om seksisme in de Belgische danscontext te onderzoeken.

28 augustus - 10 september 2017

Maybe it is worth running the risks associated with anthropomorphism (superstition, devinization of nature, romanticism) because it, oddly enough, works against anthropocentrism: a chord is stuck between person and a thing, and I am no longer above o

28 augustus - 8 september 2017

RULE OF THREE is een gedanste performance die het midden houdt tussen concert en verhalenbundel. De vibe van een hardcore nachtclub verweeft met het gevoel van verdwalen in de bladzijden van een boek.

22 - 31 augustus 2017

Seul is een onderzoek naar het concept alleen zijn in een commerciële samenleving die niet gericht is op het realiseren van onze dromen. Alleen zijn komt niet door de afwezigheid van een maatschappij.

1 - 20 augustus 2017

In Rasp Your Soul wordt het lichaam van de performer blootgesteld aan een energiestroom. Die stroom draagt de fouten en echo’s van taal en informatie in onze culturele tijd in zich. Het lichaam is de materie waar de stroom door vloeit.

1 - 13 augustus 2017

In Æ - ALL EARS werken Adaline en Philipp met stemopnames van dichters, buren en publieke figuren. We luisteren naar hoe woorden ons raken, en gaan mee in hun flow.

1 - 11 augustus 2017

Objecten lijken soms dood, soms levend. We handelen meestal vanuit ratio, maar soms neemt bijgeloof de bovenhand. Twijfel en overtuiging wissel van rol in een oogwenk. We springen constant van de ene realiteit naar de andere.

1 - 11 augustus 2017

In Attention.app (working title) gaan twee figuren, twee vrouwen, twee lichamen, oppervlakken af.

26 juni - 5 juli 2017

Deze residentie is de eerste stap in de creatie van een nieuwe performance voor Playground 2017. The Yerkish Language is een artificiële taal, uitgevonden in de jaren 70 en ontwikkeld om primaten te leren communiceren met toetsenborden en lexigrammen.

19 - 29 juni 2017

Anneleen werkt tijdens deze residentie aan haar voorstelling The moon is the moon is the moon (te zien in STUK op 3 mei 2018)Door de verschillende bouwstenen van een danstrio te

19 - 25 juni 2017

Met elementen uit dans gaat de Berlijnse choreograaf Clément Layes in dialoog met de cycli van het leven en de eeuwige terugkeer. In zijn nieuwe voorstelling The Eternal Return bevolken 15 performers een kleine ruimte op het podium.

13 - 28 juni 2017

In 1928 schreef de Braziliaanse kunstenaar Oswald de Andrade zijn ‘kannibalistisch’ manifest, waarin hij ijvert om een koloniserende cultuur niet te verwerpen maar ze op te eten, te verteren en uit te scheiden in een andere vorm. Europa heeft altijd de rol van kolonisator gespeeld.

5 - 23 juni 2017

Het startpunt van Elsewhere is een onderzoek naar ruimte als artistiek medium met fysieke, temporele en sociale dimensies.

Hagar Tenenebaum

Dit project is gebaseerd op herhaling en variaties in herhaling, als een soort infantiele, naïeve, humoristische logica die het proces ondersteunt van leren en ontleren binnen vaste patronen, als een manier om in de tijd te reizen, voorwaards te bewegen en weer terug te keren, det

22 mei - 4 juni 2017

Deepetude is een diepe studie van lichaamsritme. Polyritme is het levende object van de studie.

jun, jul & dec 2016, mei 2017

Imagine Moving Rocks is een spelgrid over persoonlijke ruimte ingevuld door een gezelschap van publiek.

2 - 13 mei 2017

Howl onderzoekt liefde die verder gaat dan het menselijke: een soort liefde die zich zoals antennes uitstrekt naar het levenloze. Voorwerpen van liefde: obsessies, fetisches en intimiteit tussen mensen, objecten en machines.

3 - 14 apr 2017
Country Path Conversation is een trio met Liza Penkova, Mikko Hyvönen en Veli Lehtovaara. Het is een voorstelling over loslaten wat niet blijft zitten als het niet vastgehouden wordt.
3 - 7 apr 2017

Seppe Baeyens’ nieuwe voorstelling INVITED komt er na intensief onderzoek naar (podium)ruimte en co-auteurschap binnen hedendaagse dans.

3 - 7 apr 2017

It's time is een voorstelling voor drie dansers en livemuzikanten die de subjectieve ervaring van het verschrijden van de tijd onderzoekt, ondervraagt en manipuleert.

31 oktober - 6 november 2016, 23 - 27 januari 2017

Het lichaam en zijn representatie in verschillende situaties, de betekenis die een lichaam kan hebben, het lichaam gebruiken als werktuig, als object, als ik.

16 - 21 jan 2017

Tijdens een residentie in STUK duikt Bára Sigfúsdóttir opnieuw in het fysieke en theatrale materiaal van haar eerste soloperformance On the other side of a sand dune.

9 - 20 januari 2017

Tijdens deze residentie werkt Marc Vanrunxt aan zijn volgende nieuwe creatie: Prototype. Die voorstelling gaat in premiere op 26 januari 2017 in Concertgebouw Brugge en speelt op 20 april 2017 in STUK.

12 - 18 Dec 2016

Deze interdisciplinaire performance onderzoekt de interne strijd tijdens de zoektocht naar balans in een onstabiele omgeving.

vr 17 jun 16, ma 5 dec 16 . .

Michiel Vandevelde werkt in STUK aan de voorstelling Our Times, die op 20 en 21 december op première gaat in STUK als onderdeel van 500 jaar Utopia.

29 augustus - 2 september & 10 - 21 oktober

Tijdens deze residentie ontwikkelt Sarah van Lamsweerde speciaal voor Playground Festival een performancewerk in en rond het Didactisch Museum voor Archeologie in de kelder van het Erasmushuis in Leuven.

3 - 16 oktober 2016

In dit nieuw project onderzoekt het duo Penkova/Youn hoe je over dans kan praten, dans kan herlokaliseren en herontdekken, dans kan bevragen, om de dans en de dansers te proberen bevrijden van choreografie (in een performatieve context). Kan dat, is dat gewenst, en zo ja, waarom precies?

3 - 8 oktober 2016

Net zoals in 55 en 3600, speelt in - het slotluik van een trilogie - de relatie tussen dance, constructie, architectuur en sculptuur een hoofdrol.

26 september - 9 oktober 2016

Liefde is een werkwoord. Liefde is kiezen voor vertrouwen, zorg, affectie, respect, erkenning, toewijding, open en eerlijke communicatie. 

26 - 30 september 2016

JAHA KOO werkt aan zijn nieuw project [CUCKOO], een auditief-visueel theaterstuk rond socio-politieke thema's uit Zuid-Korea.

17 september - 2 oktober 2016

Lisa Vereertbrugghen werkt in STUK aan The Extraordinary Way She Moves, te zijn tijdens Playground 2016.

12 - 25 september 2016

Voor Manifest onderzoekt Eveline Van Bauwel de relatie tussen taal en beweging. Waar kruisen taal en beweging elkaar? Wanneer versterken ze elkaar, wanneer hebben ze elkaar niet meer nodig?  

31 maart - 8 april 2016, 5 - 25 september 2016

Claire Croizé is al jaren kind aan huis in STUK. Ze werkt in april en september aan haar nieuwe voorstelling EVOL, die op 25 oktober in première gaat in het STUK.

ma 5 sep 16 . .

Tijdens een residentie in STUK werken Vera Tussing en haar team aan de nieuwe voorstelling Mazing, in de aanloop naar de première eind november in STUK. 

ma 5 sep 16 . .

Sidney Leoni houdt tijdens een residentie in STUK de eerste fyisieke onderzoeksperiode voor zijn nieuwe multimediadanssolo Last Recital.

ma 22 aug 16 . .

Daniel Linehan begint in STUK met de creatie van zijn nieuwste voorstelling FloodFlood is een choreografie van opkomen en afgaan. Deze simpele handelingen gaan gepaard met een zekere spanning.

ma 15 aug 16 . .

Tijdens de residentie in STUK werken beeldend kunstenaar Fabrice Samyn en choreografe/danseres Manon Santkin aan de performance Vanity’s Ballroom.

14 - 19 maart & 19 juni - 3 juli 2016

This Is Offal is een tragikomische tocht langs de meest ernstige en hardnekkige menselijke tragedies: zelfmoord.

13 - 19 juni 2016

De residentie zal volledige gewijd zijn aan de studie van de riviermonding als belangrijkste insteek voor een volgend performanceproject, dat zal uitmonden in de creatie van een geografische formatie: Estuary [≈]

2015 - 2016

Van 2013 tot 2016 is het gezelschap fieldworks, Artist In Residence (AIR) in STUK. fieldworks is de organisatie van Heine Avdal (NO) en Yukiko Shinozaki (JP).