“do you hear The Silent Song…” (working title)

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

“do you hear The Silent Song…” (working title)

Liza Penkova and Sue Yeon Youn

In dit nieuw project onderzoekt het duo Penkova/Youn hoe je over dans kan praten, dans kan herlokaliseren en herontdekken, dans kan bevragen, om de dans en de dansers te proberen bevrijden van choreografie (in een performatieve context). Kan dat, is dat gewenst, en zo ja, waarom precies? Kan je de esthetische ervaring van dans behouden zonder choreografie?   

Door te experimenteren met hun aanpak van dagelijkse praktijk als danser, beginnen Penkova/Yuon dit onderzoek door hun lichaam te gebruiken als belangrijkste onderzoeksmateriaal. Vanuit de premisse dat het lichaam vol stilzwijgende kennis zit, vragen ze zich af of choreografie een beperkende factor zou kunnen zijn in het uitspreken van die kennis? Het lichaam heeft een eigen natuurlijke choreografie of is (eerder) geconditioneerd door zijn eigen sporen, herinneringen, ervaringen, cultuur, percepties en invloeden van de omgeving. Om het wat poëtischer uit te drukken: het lichaam zingt zijn stille lied maar we weigeren dat te horen. 

Choreografie is door de jaren heen al uitgebreid gevoed met gesprekken; misschien is het tijd om de vlijtige en stille leerlingen ervan te voeden - het lichaam, de danser en de dans. 

Liza Penkova (SE/BE) en Sue Yeon Youn (KR/BE) zijn allebei performer, meestal actief als danser. Ze zijn sinds lang collega's bij Rosas en werkten recent allebei mee aan Georgia Vardarou's voorstelling New Narratives, die in STUK in première ging.  Ze werken en wonen vooral in Brussel. do you hear The Silent Song… is een voorzetting van een vorig (film)project in samenwerking met Pauline Fosny: The silent song (opgenomen in STUK). 

STUK Atelier 1
ma 3 okt 2016 - zo 16 okt 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief