48

© Susana de Sousa Dias - 48 - film still
Home » 48

48

Susana de Sousa Dias

In aanwezigheid van en in conversatie met regisseur Susana de Sousa Dias.

Archival footage has long been used in documentaries as illustration, but the most powerful use of such footage subjects it to what the Situationists called détournement: re-contextualizing the moving image to undo the message it was originally meant to convey.
Harvard Film Archive

Met 48 creëerde Susana de Sousa Dias een levend requiem uit recent opgegraven foto’s van Portugezen, gevangengenomen door de Political Police (PIDE) tijdens de 48 jaar durende dictatuur van Salazar (1926 - 1974). De hypnotiserende sequentie van gezichten wordt begeleid door een verhalend arrangement, geleid door de stemmen van politieke gevangenen die hun opsluiting overleefden. De subtiele zooms, trage overgangen en zware pauzes isoleren de historische en emotionele lading die de identificatiefoto's in zich dragen. Het uitleggen van de gezichtsuitdrukkingen op het moment van de foto - vaak het resultaat van een complexe emotionele staat verhuld in de ‘minimale gestiek’ van een onderdrukt Portugal - geeft aanleiding tot onverwachte, poëtische en vreselijke verhalen van fysieke en psychologische mishandeling in de gevangenis en de verraderlijke atmosfeer van onderdrukking en bewaking in de ‘vrije’ buitenwereld.

De vertoning wordt door STUK en Courtisane georganiseerd, i.s.m het Lieven Gevaert Centre en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) in de reeks MOVING IMAGE – FOCUS en maakt deel uit van DISSENT!, een initiatief van Courtisane, Auguste Orts en Argos in het kader van het onderzoeksproject “Figures of Dissent” (KASK/Hogent), met de steun van de VG.


SUSANA DE SOUSA DIAS
(°1962, Lissabon, PT)

Susana de Sousa Dias is een Portugese regisseur en editor. Ze is gekend voor films als Natureza Morta (2005), STILL LIFE (2005) en 48 (2010) waarin ze gebruikt maakt van materiaal uit het filmarchief van het Portugese leger. Deze materialen, gecreëerd om de eigen macht te vieren en te documenteren, worden in haar films ingezet om het geweld, maar ook de limieten, van een autoriteit te onthullen en aan te kaarten. De Sousa Dias won met haar films verschillende prijzen, waaronder de Prémio Atalanta Filmes op DocLisboa 2005, de Merit Price op Taiwan International Documentary Festival 2006, een Honorary Mention in Slow Film Festival 2007, Hungary en de Grand Prix op Cinéma du Réel 2010. Haar meest recente documentaire film is Luz Obscura (2016).

Cinema ZED STUK
wo 19 apr 201720:00

Portugal, 2009, digital video, b/w, Portugees gesproken met Eng. ondertitels, 93'

GRATIS ZONDER RESERVATIE
TICKETS KUNNEN WORDEN OPGEHAALD AAN STUK
ONTHAAL VANAF 1 UUR VOOR DE VOORSTELLING
 

FILM IN HET PORTUGEES MET ENGELSE ONDERTITELS
CONVERSATIE MET SUSANA DE SOUSA DIAS IN HET ENGELS

Schrijf je in op onze nieuwsbrief