Andrade

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

Andrade

Michiel Vandevelde & Bryana Fritz

In 1928 schreef de Braziliaanse kunstenaar Oswald de Andrade zijn ‘kannibalistisch’ manifest, waarin hij ijvert om een koloniserende cultuur niet te verwerpen maar ze op te eten, te verteren en uit te scheiden in een andere vorm. Europa heeft altijd de rol van kolonisator gespeeld. Maar wat kunnen we in het Westen als ‘invasief’ beschou- wen in onze publieke ruimte?

Michiel Vandevelde probeert in zijn voorstellingen een nieuwe cultuur te creëren vanuit alomtegenwoordige videoclips en reclamefilmpjes. Daartegenover plaatst hij contrasterende materialen, zoals filosofische teksten. Dat begon met Love songs (veldeke) (fABULEUS, 2013), waar hij met een groep van 9 jongeren de basis vomrde voor het dansvocabularium (gebaseerd op herappropriatie). In de solo Antithesis, the future of the image (2015) ging Vandevelde dieper in op die danstaal en haar transformaties and plaatste ze in contrast met geprojecteerde teksten over de relatie tussen beeld, technologie en ideologie. In Our times (2016) wordt de oppervlakkigheid van diezelfde danstaal onderzocht, terwijl de performers reflecteren op de status van gedachten in onze samenlevingen. In Andrade, gedanst door Bryana Fritz, blijft alleen de dans over, in zijn abstracte vorm, en wordt ze uitgepuurd tot een intieme maar ook explosieve solo. Een totale remix van alle dans en muziek uit zijn vorige voorstellingen als synthese van een zoektocht naar een cultuur die nog ontdekt moet worden. 

 

Michiel Vandevelde studeerde dans en choreografie aan P.A.R.T.S., Brussel. Hij is actief als choreograaf, curator, schrijver en regisseur. Hij maakt deel uit van het artistiek team van Kunsthal Extra City (samen met Antonia Alampi en iLIana Fokianaki, van 2017 tot 2019 in Antwerpen) en Bâtard (een festival voor opkomende artiesten en denkers in Brussel), het redactieteam van Etcetera (een magazine voor podiumkunsten) en is betrokken bij Disagree.magazine. Van 2017 tot 2021 is Vandevelde artist in residence in Kaaitheater (Brussel). In zijn werk onderzoekt hij de elementen die onze publieke sfeer vormgeven of bemoeilijken. He onderzoekt welkce andere sociale, economische en culturele initiatieven we kunnen bedenken om dominante logica en organisatiestructuren in vraag kunnen stellen, uitdagen of veranderen. Hij heeft een verscheidenheid aan projecten ontwikkeld, zowel in de publieke ruimte als in (podium)kunstorganisaties. 

STUK Studio
di 13 jun 2017 - wo 28 jun 2017.

De voorstelling Andrade speelt op 18 januari 2018 in STUK

Schrijf je in op onze nieuwsbrief