Auditorium 17/18 Act VI: Make

© Zhen Zhonghai

Auditorium 17/18 Act VI: Make

Miralles Tagliabue EMBT (ES)

For us, making models is to continue the tradition of making things with your hands. We also like to solve issues three-dimensionally and work directly with different materials and textures. We like building things slowly, layer by layer.
Benedetta Tagliabue


Lezing door Benedetta Tagliabue (IT/ES)

Een zoektocht naar het onverwachte, een grote gevoeligheid voor de context en de experimentele benadering van vormen en materialen zijn de belangrijkste kenmerken van EMBT architectuur. Op zoek naar de fijne lijn tussen enerzijds natuur en intuïtie en anderzijds ambacht als culturele expressie, stelt deze studio als geen ander de handeling van het maken in vraag. Deze lezing nodigt internationaal gerenommeerde architect en medeoprichter van EMBT Benedetta Tagliabue uit om het publiek te inspireren met haar werk, waarbij het belang van een kritische vraagstelling en materiaalonderzoek cruciale elementen zijn.

EMBT heeft veel ervaring met een verscheidenheid aan projecten zoals educatieve, commerciële, industriële en residentiële gebouwen, ook renovaties en landschapsarchitectuur maken deel uit van hun werk. EMBT ziet het ontwerpproces als een kans om te innoveren dankzij een methode die sterke technische en organisatorische vaardigheden combineert met een creatieve, op maat gemaakte aanpak voor de klant, context, geschiedenis en cultuur van ieder project. Het bureau heeft verschillende bekende projecten voltooid, zoals het Schotse parlementsgebouw in Edinburgh en de renovatie van de Mercado de Santa Caterina in Barcelona. Het idee om de discipline als een laboratorium te bekijken waar nieuwe ideeën kunnen worden getest, is zeker aanwezig in het werk van EMBT: volgens Tagliabue pleit het bureau voor een hands-on benadering door modellen te bouwen, collages te maken en deze nieuwsgierigheid voor ambacht te vertalen naar architectuur. Het is de hybride mix van traditie en experiment die leidt tot onvoorspelbare resultaten en het unieke karakter van hun werk. Eén van de projecten waar hun gelaagde aanpak van materialiteit en ambacht goed naar voor komt, is het Spaanse Paviljoen dat ze voor de Shanghai Expo van 2010 realiseerden. Het bureau onderzocht Spaanse handweeftechnieken die aan het verdwijnen zijn, experimenteerde met verschillende mogelijkheden om deze vervolgens om te zetten in architectuur. Miralles Tagliabue EMBT werd opgericht door Enric Miralles (1955-2000) en Benedetta Tagliabue in 1994.


AUDITORIUM 17/18
Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design 2017/2018

ACT!ons – Architectuur als laboratorium

AUDITORIUM 17/18 onderzoekt door middel van een reeks handelingen wat het terrein is waarbinnen architectuur opereert. Als kennisvergaring vaak gezien wordt als een introvert proces, probeert deze serie dit proces open te breken door het te bediscussiëren en erop te reageren. De reeks ziet het laboratorium als ruimte van actie naar verandering door middel van (architecturale) handelingen die complexe krachten in evenwicht proberen te houden. De selectie sprekers probeert een inventaris van mogelijke acties op te stellen om onverwachte reacties te ontlokken. Zodoende betreden we een broedplaats waar ontdekkingen en nieuwe mogelijkheden zich ontpoppen.

www.stadenarchitectuur.be

CURATOREN Giulia Cosenza & Albert Takashi Richters | PARTNERS STUK Kunstencentrum, KU Leuven dep. architectuur, Existenz | STEUN VAN Stad Leuven, Vlaamse Overheid | SPONSORING Febelcem, Vandersanden Group, ASSA ABLOY Entrance Systems, Media A+ Architecture in Belgium

STUK Auditorium
do 26 apr 201820:00
ticketabonnement
basis€ 9€ 45
STUKkaart€ 7€ 35
Studenten€ 5€ 20
Leden S&Agratisgratis

Taal: Engels


Losse tickets: klik hier
Abonnementen: klik hier

Schrijf je in op onze nieuwsbrief