Cast Witnesses

© Angela Lidderdale

Cast Witnesses

Sarah van Lamsweerde (BE/NL)

Verborgen in de kelder van een faculteit vinden we een groep replica’s van Grieks-Romeinse beelden. Schijnbaar onbewogen wachten ze op bezoekers en verwerken ze een onwaarschijnlijk leven vol migratie, brand, verval en restauratie. De gipsen afgietsels zijn kopieën van klassieke beelden en representeren vaak mythologische figuren, soms samengesteld uit verschillende originelen. Hun ontbrekende delen zijn op een of andere manier meer aanwezig dan wat er vandaag nog zichtbaar is. Dit soort archeologische replica’s versterken het menselijke ideaalbeeld door de tijd en zetten aan om de geschiedenis te lezen aan de hand van stereotiepe lichaamsverhoudingen en gebaren. 

Houdingsproblemen of lichamelijke spanningen zijn voor eeuwig vastgelegd en het is gissen naar mogelijke oorzaken. Zelf kan je tijdens de performance naar voren of naar achteren leunen, zoeken naar de beste positie voor je ruggengraat, mooi in evenwicht met je heupgewrichten. Je kan je hoofd schuin houden, naar één kant. Zou je sporen van iemands leven kunnen terugvinden in de houding van het lichaam? In de kelder vinden we Athena Lemnia # 137 op haar rechterbeen met haar linkerbeen iets naar achteren en naar buiten getrokken. De linker arm houdt ze hoger en zo zorgt ze voor een rechte lijn vanaf de schouder. De bovenkant van de rechter arm hangt tegen haar lichaam. Het hoofd houdt ze naar rechts en is een beetje naar beneden gericht. Er heeft zich stof verzameld in haar oogkassen.

Cast Witnesses probeert zich te verhouden tot deze restanten van een vroegere beschaving. Speciale gidsen geven een rondleiding die het midden houdt tussen therapie en ekphrasis - een beschrijving van kunst die zo beeldend is dat we ons het werk ook met ogen dicht kunnen voorstellen.  Door de tekstuele èn tactiele ingrepen van de gidsen worden de gefragmenteerde sculpturen vertegenwoordigers en verlengstukken van onze collectieve emoties.

concept Sarah van Lamsweerde | performance Michiel Reynaert, Emma Panza, Sarah van Lamsweerde | curator/producer Emma Panza | costumes Janneke Raaphorst | Plaster replica’s Didactisch Museum voor Archeologie KU Leuven | Small casts Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel | coproductie Playground (STUK Kunstencentrum & M - Museum, Leuven) and Stichting Tre Tigri (Amsterdam) | Thanks to Faculteit Letteren, KU Leuven | With the support of Mondriaan Fund

 

Erasmushuis (Blijde Inkomststraat 21)
do 17 nov 201616:00
vr 18 nov 201615:00
vr 18 nov 201618:00
za 19 nov 201615:00
za 19 nov 201618:00
zo 20 nov 201615:00
zo 20 nov 201618:00

basis €10
reductie €6

Duur: 60min 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief