Programma

Programma

22 maart - 22 mei

In Auto da Fé, Akomfrah continues his longstanding investigation of the transmutations brought about by relocation. (…).

expo • beeld
30 april & 5 mei

Wat denken en voelen hedendaagse twintigers in Europa? In een periode dat de eenheid van Europa steeds verder weg lijkt, maakt de jonge regisseur Jan Gassman een intiem portret van vier jonge koppels in Europa.

2 & 5 mei

Machtig mooie beelden van de schoonheid van onze planeet laten meer dan ooit het besef groeien dat alles met elkaar verbonden is. Een indrukwekkend visueel essay dat je op het grote scherm moet zien.

5 mei

In 2008 lekt de Zwitserse bankier Rudolf Elmer voor het eerst gevoelige informatie over de louche geheimen van een Zwitserse bank op de Kaaimaneilanden. Een nobele daad met verstrekkende gevolgen voor hem en zijn familie.

30 april en 5 mei

Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven?

5 & 7 mei

Wanneer de balans wordt opgemaakt over hoe onze wereld ervoor staat, krijgen we meestal te maken met onheilspellende voorspellingen en rampenscenario’s. Dreigementen die ons moeten aanzetten tot verandering. Maar wat als we niet de problemen tonen, maar net de oplossingen?

2, 5 & 7 mei

Een samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om totaal onafhankelijk en in alle veiligheid zijn leven in te richten zoals hij/zij wil. Perfect toch? Waarom zijn de Zweden dan niet gelukkig?

30 april en 5 mei

We weten dat we kunnen rekenen op Bruce Willis om de wereld te redden in Armageddon, maar wie redt ons bij een vernietigende astroïde inslag in het echte leven?

30 april en 5 mei

Zelfs de grootste cultuurbarbaar heeft al eens gehoord van het Russische Bolshoi ballet. Kijk mee achter de gordijnen van deze legendarische instelling en ontdek een hallucinante slangenkuil van intriges en schandalen.

1 & 5 mei

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens.

4 & 5 mei

Ieder jaar begin november is Zuid-Korea in de greep van de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. De score bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag verder studeren maar is, in een land geobsedeerd met prestatie, ook een statussymbool.

30 april en 5 mei

Iedereen liegt wel eens: van een leugentje om bestwil tot ontrouw, fraude of plagiaat. Oneerlijkheid lijkt onlosmakelijk verbonden met onze wereld.

5 mei

Een ramenwasser moet 300 jaar werken om te verdienen wat de CEO van zijn bedrijf verdient… in een jaar. Deze steeds groeiende ongelijkheid is wat Russell Brand aanklaagt in deze correct getitelde The Emperor’s Clothes, een verwijzing naar blindheid voor de waarheid.

30 april; 1, 2, 5, 6 & 7mei

Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media.

30 april, 1 & 5 mei

Door het Noord-Koreaanse regime ontvoerd worden om hun filmindustrie naar de wereldtop te loodsen, het overkwam de Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee en regisseur Shin Sang-ok in 1978.

5 & 7 mei

Docville-bekende Nikolaus Geyrhalter brengt een ode aan de mensheid vanuit een mogelijk toekomstscenario dat de mens niet meer bestaat. Een contemplatieve film die je meer dan ooit bewust maakt van het hier en nu.

2 en 5 mei

Wie zou de minst voor de hand liggende persoon zijn om als enige buitenlandse advocaat een praktijk te hebben in Afghanistan? Ongetwijfeld een assertieve, ongesluierde Afro-Amerikaanse vrouw. En dat is nu precies wat Kimberly Motley is.

1 & 6 mei

Na 23 jaar in de dodencel vraagt een man niet om uitstel van executie, maar net om de uitvoering ervan. Een psychologische thriller-documentaire met een verbazingwekkend en razend spannend verhaal én een fascinerende karakterstudie.

3 & 6 mei

Een oorlogsverslaggever die jarenlang in de hitte van de strijd stond, deelt zijn ongecensureerd en persoonlijk beeldmateriaal in een documentaire die je knock-out slaat en een ongeziene inkijk geeft op de impact van oorlog in al haar facetten.

2 & 6 mei

Marijn is een jonge, Amsterdamse moeder en een zelfverklaarde vleesjunkie. Ze stelt zich echter zelf vragen bij haar liefde voor vlees. Waarom is er zo een verschil tussen het dier en het abstracte stuk vlees op je bord?

2 & 6 mei

We zijn er volledig afhankelijk van, maar beseffen niet meer hoe exceptioneel het internet wel niet is. Documentairemaker Werner Herzog noemt het zelfs “een van de grootste revoluties die wij als mensen meemaken”.

6 mei

Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze meeslepende, prachtig gefotografeerde film die de primitieve schoonheid en de ruwheid van het (over)leven in Afghanistan op ongeziene wijze in beeld brengt.

vr 6 mei 16 . 18:00 - 22:00

Voor de tweede editie van Apéro Expo nodigen we jullie uit voor twee video-installaties gecreëerd door John Akomfrah. 
In samenwerking met Omer voorzien we een bar met een speciale promo, ideaal als afterwork apéro.

expo • beeld • STUKcafé
1 en 6 mei

Een documentaire die gaat lopen met de Gouden Beer op de Berlinale, deze primeur was weggelegd voor Fuocoammare van Gianfranco Rossi. Een terechte winnaar die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt.

29 & 30 april, 6 mei

Voor zijn eerste bioscoopdocumentaire richt de Britse documentairemaker Louis Theroux zijn pijlen op de Scientology kerk. Wanneer die alle medewerking weigert, probeert hij op geheel eigen wijze inzicht te krijgen in de werkwijze van de in mysterie gehulde religie

3 & 6 mei

Een dokter zonder scrupules die roem en rijkdom vergaart door het inbrengen van geitentestikels bij impotente mannen? ‘Nuts’ is een eigenzinnige en hilarische documentaire over een onvoorstelbaar verhaal én over de kracht van een sterk verhaal.

vr 6 mei

Een zinderende en overweldigende documentaire over de globalisering in een mythisch aandoend land, Zuid-Soedan. Oscargenomineerde filmmaker Hubert Sauper ging op onderzoek met een piepklein vliegtuigje en registreert onthutsende verhalen, die je soms van je stoel doen vallen.

3 & 6 mei

Omwille van een meisje stapt een man niet op een vlucht die later fataal afloopt. Niet het verhaal van een Hollywood-romcom, maar van het ongelooflijk indringende vluchtelingenportret van de Koerdisch-Zweedse filmmaker Hogir Hirori.

vr 6 mei

Jarenlang worden zes broers, hun zus en hun moeder gegijzeld door hun tirannieke vader in een klein appartement in het hartje van New York. Hun enige contact met de buitenwereld is de televisie en een dvd-collectie.

1 & 6 mei

Wat als het bestrijden van de klimaatopwarming de beste kans is dat we hebben op het bouwen van een betere wereld? This Changes Everything volgt zeven gemeenschappen, verspreid over vijf continenten en hun epische strijd tegen de opwarming van de aarde.

vr 6 mei

Kunstenares en muzikante Laurie Anderson kreeg kort na elkaar de dood van haar moeder, echtgenoot Lou Reed en hond Lolabelle te verwerken. Geef je over aan een filmisch essay over liefde en gemis.

1 & 7 mei

Is het eten van insecten een oplossing tegen de wereldhonger of is dit maar ijdele hoop? Voor het team van Nordic Food Lab is het belangrijkste alvast dat insectengerechten naar een culinair hoogstaand niveau worden getild.

1 & 7 mei

Een Rus, een Amerikaan en een Duitser vliegen naar de ruimte. Niet het begin van een flauwe mop, maar de meeslepende weergave van het leven van drie astronauten die zes maanden in de ruimte verblijven.

30 april en 7 mei

In de jaren ’70 pleegde televisiepresentatrice Christine Chubbuck live op televisie zelfmoord. Regisseur Robert Greene vraagt actrice Kate Lyn Sheil zich in te leven in de rol van Chubbuck om het onvatbare te vatten.

3 & 7 mei

Wat doe je als neo-nazi’s je dorp proberen in te palmen? Deze vraag werd een sinistere realiteit voor de inwoners van het kleine dorpje Leith. Een fascinerende film over (de grenzen van) vrije meningsuiting en democratie, die furore maakt op internationale filmfestivals.

4 & 7 mei

Vier wereldvermaarde astronomen vieren 50 jaar van onderzoek en vriendschap. Een hartverwarmende ode, niet aan de stoere astronauten, maar aan die andere helden, die met de voeten op de grond bleven en het universum dichter naar ons brachten.

za 7 mei

Midden in de verkiezingskoorts is Amerika’s meest bekende en meest controversiële documentairemaker Michael Moore terug met een hilarische, maar tegelijk ook bloedserieuze documentaire over hoe de VS terug ‘groots’ kan worden.

2 & 7 mei

Hoeveel jonge kinderen dromen er niet van om later astronaut te worden? Pakkende getuigenissen gemonteerd op indrukwekkende ruimtebeelden nemen je letterlijk mee voor een onvergetelijke reis naar de ruimte.

di 3, wo 4 & za 7 mei 16 . 20:00

De Noorse cineaste Aslaug Holm filmde acht jaar lang haar beide zonen en levert een prachtige en originele film af over opgroeien, vallen en opstaan, dromen en broederliefde. ‘Boyhood’ in het echt!

1 & 7 mei

Neil Armstrong was de eerste, maar het verhaal van de laatste man die een voet zette op de maan is zeker zo fascinerend. Een aangrijpende ontmoeting met een iconisch figuur die de mens achter de heldhaftige astronaut durft laten zien.

30 april en 7 mei

Een traditionele Afrikaanse stam komt op bezoek in Europa en leent ons even hun bril om onszelf door hun ogen te zien. Een warme en grappige reflectie op onze gewoontes en levensstijl doorheen de ogen van één van de oudste culturen van onze planeet.

1 & 8 mei

Op tv zien we allemaal de beelden van de vluchtelingencrisis. 3 mooie, korte documentaires over vluchtelingen vanuit het perspectief van drie bijzondere kinderen.

elke zondagavond . 21:00

10 jan 16                              
Jazz dj

17 jan 16     
Timeless

24 jan 16     
LM3

31 jan 16     
Jazz dj

ma 9 mei 16 . 21:00

Nele Needs A Holiday is de band rond charmante frontvrouw Nele Van den Broeck.

geluid • muziek • STUKcafé
26 januari - 17 mei 2016

Ons doel? Een speelse kennismaking en een stevige basis in hedendaagse dans!

6 februari - 28 mei 2016

Heb je zin om samen te creëren, te onderzoeken én samen naar een voorstelling toe te werken?

wo 11, zo 15, wo 18 en zo 22 mei

Stella aanbidt haar oudere zus Katja, die de ster van het gezin lijkt. Katja is knap, slank, vol zelfvertrouwen en bovenal een getalenteerd kunstschaatsster.

kids • film • jeugdfilm
wo 11 & do 12 mei 16 . 20:30

Met Flip Book neemt de Franse choreograaf Boris Charmatz het werk van Merce Cunningham, de Amerikaanse grootmeester van de postmoderne dans, onder de loep.

do 12 mei 16 . 20:00

TIMING

20:00doors
20:15 - 21:15Red Stars Over Tokyo
21:30 - 22:30Yves De Mey

 

za 14 mei 16 . 20:00

‘Soms is van Dinthers werk net zo zintuiglijk, ritueel en surrealistisch als de Japanse Butoh (...). As It Empties Out is als een trip, een donkere droom, een delirium; alles draait om de ontregeling en het spel met tijd, verwachting en perspectief.’ (Theaterkrant)

wo 18 mei 16 . 20:00

Echo Beatty speelt filmische en donkere pop noir en heeft een hypnotiserend effect op de luisteraar.

do 19 & vr 20 mei 16 . 14:00 - 18:00

Een tweedaags colloquium over de rol van choreografie in de productie van individualiteit.

19 & 20 mei 16 - TBC

In de installatie Voicing Pieces onderzoeken Begüm Erciyas en Matthias Meppelink de poëtische en politieke kracht van de stem. Geloftes, getuigenissen, gebeden, maar ook gedichten verwerven pas hun performatieve kracht als ze uitgesproken worden.

do 19 mei 16 . 20:30
Steven Michel – They Might Be Giants

do 19 mei — 20:30 — STUK Soetezaal

vr 20 mei 16 . 19:30
Danny Neyman – Helsinki

vr 20 mei — 19:30 — STUK Soetezaal — Engels

vr 27 mei 16 . 21:00

STUK viert het einde van het seizoen. Dit jaar vieren we het eindFEEST op vrijdag 27 mei, zo kan iedereen zonder vrijaf te nemen samen met ons vieren. Om wachtrijen te voorkomen kan je op voorhand online tickets kopen.

geluid • muziek • STUKcafé • eindfeest

Voorbij

1 en 6 mei

Een documentaire die gaat lopen met de Gouden Beer op de Berlinale, deze primeur was weggelegd voor Fuocoammare van Gianfranco Rossi. Een terechte winnaar die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt.

1 & 5 mei

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens.

zo 4 okt 15, zo 1 nov 15, zo 6 dec 15, zo 3 jan 16, zo 7 feb 16, zo 6 mrt 16, zo 3 apr 16, zo 1 mei 16 . 14:30

Iedere eerste zondag van de maand kan je lekker swingen tijdens STUKtaart. Het idee blijft even eenvoudig als geweldig: zondagnamiddag, koffie, taart en een danske. Alors on danse!

1 & 8 mei

Op tv zien we allemaal de beelden van de vluchtelingencrisis. 3 mooie, korte documentaires over vluchtelingen vanuit het perspectief van drie bijzondere kinderen.

30 april, 1 & 5 mei

Door het Noord-Koreaanse regime ontvoerd worden om hun filmindustrie naar de wereldtop te loodsen, het overkwam de Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee en regisseur Shin Sang-ok in 1978.

1 & 7 mei

Is het eten van insecten een oplossing tegen de wereldhonger of is dit maar ijdele hoop? Voor het team van Nordic Food Lab is het belangrijkste alvast dat insectengerechten naar een culinair hoogstaand niveau worden getild.

1 mei

Ze zijn rebels, gepassioneerd en visionair. André, Giuseppe, Olga en Remi zijn landbouwers met een radicale andere visie op de boerenstiel. Voeren ze een verloren strijd of is er hoop op een groene revolutie?

1 & 6 mei

Wat als het bestrijden van de klimaatopwarming de beste kans is dat we hebben op het bouwen van een betere wereld? This Changes Everything volgt zeven gemeenschappen, verspreid over vijf continenten en hun epische strijd tegen de opwarming van de aarde.

1 mei

Zou je wat meer willen leren over de bestaande insectenhapjes (en –drankjes)? Op DOCVILLE kan je deelnemen aan een "Bug-tasting"

1 mei

Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die 'nergens' heet? Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in een Afrikaanse vluchtelingenkamp met die naam en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld.

1 mei

Een openhartige kijk in de keuken van het wereldberoemde restaurant Noma én in het hoofd van zijn geniale culinaire vernieuwer Rene Redzepi.

1 & 7 mei

Een Rus, een Amerikaan en een Duitser vliegen naar de ruimte. Niet het begin van een flauwe mop, maar de meeslepende weergave van het leven van drie astronauten die zes maanden in de ruimte verblijven.

elke zondagavond . 21:00

10 jan 16                              
Jazz dj

17 jan 16     
Timeless

24 jan 16     
LM3

31 jan 16     
Jazz dj

1 & 6 mei

Na 23 jaar in de dodencel vraagt een man niet om uitstel van executie, maar net om de uitvoering ervan. Een psychologische thriller-documentaire met een verbazingwekkend en razend spannend verhaal én een fascinerende karakterstudie.

1 & 7 mei

Neil Armstrong was de eerste, maar het verhaal van de laatste man die een voet zette op de maan is zeker zo fascinerend. Een aangrijpende ontmoeting met een iconisch figuur die de mens achter de heldhaftige astronaut durft laten zien.

2 & 7 mei

Hoeveel jonge kinderen dromen er niet van om later astronaut te worden? Pakkende getuigenissen gemonteerd op indrukwekkende ruimtebeelden nemen je letterlijk mee voor een onvergetelijke reis naar de ruimte.

2 en 5 mei

Wie zou de minst voor de hand liggende persoon zijn om als enige buitenlandse advocaat een praktijk te hebben in Afghanistan? Ongetwijfeld een assertieve, ongesluierde Afro-Amerikaanse vrouw. En dat is nu precies wat Kimberly Motley is.

30 april en 5 mei

We weten dat we kunnen rekenen op Bruce Willis om de wereld te redden in Armageddon, maar wie redt ons bij een vernietigende astroïde inslag in het echte leven?

1 & 2 mei

Less is more is het uitgangspunt van deze documentaire die aanzet tot nadenken. Beeld je een leven in met minder: minder spullen, minder rommel, minder stress, … Een leven met minder afleidingen. Dit geeft meer tijd, meer toewijding en als allerbelangrijkste: meer geluk.

1 & 2 mei

Een onverbloemd portret van Jesse 'Th e Devil' Hughes, de frontman van Eagles of Death Metal, de groep die in november in de Bataclan in Parijs onder vuur werd genomen door terroristen. Een vreemde mix van seks, drugs en rock ’n roll en een extreem-rechts gedachtengoed...

2 mei

Artes Powered by SABAM presenteert 3 recente korte documentaires, gemaakt door nieuw en veelbelovend talent.

2 mei

In de naam van de vooruitgang werd in 1965 het polderdorp Doel opgeofferd voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Een halve eeuw later staat Doel er nog. Een spookdorp na vijftig jaar havenbeleid op de linker Scheldeoever.

ma 2 mei 16 . 20:00

Degrowth: sleutelopgave voor een nieuw tijdperk?

2 & 6 mei

We zijn er volledig afhankelijk van, maar beseffen niet meer hoe exceptioneel het internet wel niet is. Documentairemaker Werner Herzog noemt het zelfs “een van de grootste revoluties die wij als mensen meemaken”.

2, 5 & 7 mei

Een samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om totaal onafhankelijk en in alle veiligheid zijn leven in te richten zoals hij/zij wil. Perfect toch? Waarom zijn de Zweden dan niet gelukkig?

30 april; 1, 2, 5, 6 & 7mei

Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media.

1 & 2 mei

Op 8 april 1994 werd het levenloze lichaam van Nirvana-zanger Kurt Cobain aangetroffen. In de media werd het groot uitgelicht: Kurt Cobain had zelfmoord gepleegd. Hij werd immers gevonden met een geweer in zijn handen én er was een afscheidsbrief. Maar was het wel zelfmoord?

2 & 5 mei

Machtig mooie beelden van de schoonheid van onze planeet laten meer dan ooit het besef groeien dat alles met elkaar verbonden is. Een indrukwekkend visueel essay dat je op het grote scherm moet zien.

2 & 6 mei

Marijn is een jonge, Amsterdamse moeder en een zelfverklaarde vleesjunkie. Ze stelt zich echter zelf vragen bij haar liefde voor vlees. Waarom is er zo een verschil tussen het dier en het abstracte stuk vlees op je bord?

2 mei

Door de komst van nieuwe röntgenfotografie en infraroodtechnieken kan een kunsthistorisch researchteam tot de onderste verflagen van een schilderij doordringen en zo inzicht krijgen in het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’ Jheronimus Bosch.

1 & 3 mei

Samantha Montgomery, artiestennaam Princess Shaw, was één van de talloze zangeressen die hun kans wagen op YouTube, maar verdwijnen in de anonimiteit. Tot ze aan de andere kant van de wereld wordt ontdekt door mashup artiest en YouTube fenomeen, Kutiman.

3 mei

Twee jonge Afrikaanse vluchtelingen worden op Lampedusa opgevangen door de lokale bevolking. Maar een toekomst is meer dan een dak boven je hoofd. Met rake observaties toont Tim De Keersmaecker de subtiele nuances in het verhitte discours rond de opvang van vluchtelingen.

26 januari - 17 mei 2016

Ons doel? Een speelse kennismaking en een stevige basis in hedendaagse dans!

6 februari - 28 mei 2016

Heb je zin om samen te creëren, te onderzoeken én samen naar een voorstelling toe te werken?

3 mei

Acht moedige mensen die de sociale economie in Leuven een gezicht geven. ROB-tv gaat op zoek naar het unieke levensverhaal van regiogenoten die een nieuwe start maken.

 

3 mei

Dit intieme en emotionele portret dat werd gefilmd door zijn zoon toont de zanger, kunstfluiter, acteur, entertainer en Vlaamse cowboy Bobbejaan Schoepen in zijn laatste levensfase.

3 & 6 mei

Een dokter zonder scrupules die roem en rijkdom vergaart door het inbrengen van geitentestikels bij impotente mannen? ‘Nuts’ is een eigenzinnige en hilarische documentaire over een onvoorstelbaar verhaal én over de kracht van een sterk verhaal.

1 & 3 mei

Er was eens… een wereld waar lopen iets was voor weirdo’s, excentriekelingen en demonstranten. Waar lopen verboden was voor vrouwen. Tot de hype losbarstte en we met z’n allen lopers werden.

3 mei

In WIM neemt documentairemaakster Lut Vandekeybus ons mee in het energieke, poëtische en complexe universum van haar broer, de gelauwerde choreograaf en regisseur Wim Vandekeybus. Een begeesterd portret van een indrukwekkende carrière.

2 & 3 mei

Blueszangeres Janis Joplin stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Regisseur Amy Berg brengt een intiem portret van de slimme, complexe vrouw die uit het niets opkwam en de muziekwereld voor altijd veranderde.

3 & 6 mei

Omwille van een meisje stapt een man niet op een vlucht die later fataal afloopt. Niet het verhaal van een Hollywood-romcom, maar van het ongelooflijk indringende vluchtelingenportret van de Koerdisch-Zweedse filmmaker Hogir Hirori.

3 & 7 mei

Wat doe je als neo-nazi’s je dorp proberen in te palmen? Deze vraag werd een sinistere realiteit voor de inwoners van het kleine dorpje Leith. Een fascinerende film over (de grenzen van) vrije meningsuiting en democratie, die furore maakt op internationale filmfestivals.

3 & 6 mei

Een oorlogsverslaggever die jarenlang in de hitte van de strijd stond, deelt zijn ongecensureerd en persoonlijk beeldmateriaal in een documentaire die je knock-out slaat en een ongeziene inkijk geeft op de impact van oorlog in al haar facetten.

di 3, wo 4 & za 7 mei 16 . 20:00

De Noorse cineaste Aslaug Holm filmde acht jaar lang haar beide zonen en levert een prachtige en originele film af over opgroeien, vallen en opstaan, dromen en broederliefde. ‘Boyhood’ in het echt!

4 & 5 mei

Ieder jaar begin november is Zuid-Korea in de greep van de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. De score bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag verder studeren maar is, in een land geobsedeerd met prestatie, ook een statussymbool.

27 april & 4 mei

Groot worden is soms erg spannend. Je moet heel vaak je best doen en soms moet je grote stappen zetten. De zusjes Nastia en Polina zitten op de beroemde Russische Balletschool. Het is hard werken, maar gelukkig hebben ze elkaar.

3 en 4 mei

In 2050 zal de wereldbevolking gestegen zijn tot een hallucinante 10 miljard mensen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen gevoed kan worden? Bestsellerauteur en ‘food-fighter’ Valentin Thurn gaat op zoek naar oplossingen voor dit nijpende probleem.

30 april, 1 en 4 mei

Levende legende Noam Chomsky beschrijft het einde van ‘The American Dream’: het ideaal dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond, de kans heeft om ooit tot de rijke happy few te behoren.

30 april & 4 mei

Iedereen dacht dat de autistische Owen Suskind nooit zou praten. Hij is al een flinke kleuter wanneer hij plots in volledige volzinnen begint te spreken. Niet zo maar zinnen: citaten uit Disney-films. Een hartverwarmende verhaal en een terechte winnaar van Sundance.

wo 4 mei 16 . 19:00

TIMING

elsewhere • geluid • muziek
2 & 4 mei

Badend in het zweet word je wakker van een gruwelijke nachtmerrie, maar je kan je niet bewegen… ben je wel echt wakker? In deze uiterst spannende, zo niet griezelige, documentaire delen mensen die lijden aan slaapverlamming hun angstaanjagende ervaringen.

4 mei

De vrolijke chaos van het tienerleven in beeld gebracht tijdens het jaarlijkse scoutskamp. Een ontroerend, herkenbaar portret over de essentie van adolescentie.

4 mei

Een bezwerend, poëtisch en innemend portret van een onooglijk klein stadje in de woestijn van New Mexico dat zijn naam veranderde voor een radioshow. Een verhaal over 15 minutes of fame, 64 jaar later maar ook over de ongrijpbare mystiek en charme van everyday American life.

30 april en 4 mei

Twee mannen die vechten om een afgezet been. Dit absurde, maar waargebeurde verhaal leidde tot de hilarische en tegelijk aangrijpende documentaire ‘Finders Keepers’, een wereldwijde hit op internationale filmfestivals.

2 & 4 mei

Twee oude karakterkoppen delen hun heden en verleden. Een poëtische blik op het leven van twee heel verschillende broers én op de verrassingen die de oude dag nog in petto heeft.

4 & 7 mei

Vier wereldvermaarde astronomen vieren 50 jaar van onderzoek en vriendschap. Een hartverwarmende ode, niet aan de stoere astronauten, maar aan die andere helden, die met de voeten op de grond bleven en het universum dichter naar ons brachten.

30 april en 4 mei

Twee lokale mannen – de sterke en de slimme - spelen sheriff in een klein dorpje in Zuid-Oekraïne. Ze lijken zo te zijn weggelopen uit een film van de Coen broers. Een grappige en uiteindelijk ook verhelderende film over een kleine wereld en een groot conflict.

3 & 4 mei

Diep in Ethiopië worden kinderen vermoord omdat ze volgens het lokale geloof een vloek met zich meedragen. Eén man zet alles op alles om deze traditie te stoppen. Een niet te missen episch verhaal over hoe de moed en passie van slechts één persoon de wereld kan veranderen.