This Is Congo

This Is Congo

Daniel McCabe

Regisseur Daniel McCabe trok voor het eerst naar Congo in 2008 in de hoedanigheid van fotograaf. De fotografische documentaire-reeks die hij toen maakte over de gewapende rebellen in de Kivu-streek is uitgegroeid tot deze visueel verbluffende maar harde documentaire This is Congo.

Toen McCabe omschakelde van fotografie naar video besloot hij om niet alleen de rebellen in beeld te brengen, maar ook drie andere blikken op het conflict. Een daarvan is de klerenmaker die uit noodzaak van het ene naar het andere vluchtelingenkamp trekt en altijd zijn naaimachine bij de hand heeft om een beetje geld te verdienen. Ook Mama Romance probeert iets te verdienen en verkoopt mineralen op de zwarte markt. 

De complexe situatie in Congo wordt gecreëerd door verschillende factoren: interne corruptie, Westerse inmenging, gewapende milities en het gebrek aan infrastructurele en educatieve ontwikkeling. Het is een situatie die verschillende invalshoeken vraagt. Met deze aanpak slaagt McCabe erin om een informatieve achtergrond bij het conflict in Congo te bieden. Wanneer er eind 2018 opnieuw verkiezingen worden uitgeschreven door president Joseph Kabila, zal deze documentaire nog steeds brandend actueel zijn.

Documentaire / 2017 / 1:31 / Regie: Daniel McCabe / / Canada, Verenigde Staten, Qatar / Gesproken taal: Engels / Ondertiteling: Engels / Leeftijdscategorie: +12

Cinema ZED STUK
di 27 mrt 201821:30

Basis: € 8,50

Reductie: € 7

Schrijf je in op onze nieuwsbrief