Dead Donkeys Fear No Hyenas

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Joakim Demmer

Regisseur Joakim Demmer was verbouwereerd toen hij op de luchthaven in Ethiopië een paradox zag: uitgeputte arbeiders waren voeding bestemd voor export naar Europa aan het inladen, terwijl een ander team voedselhulp aan het uitladen was. Zijn verbijstering zou al snel plaatsmaken voor woede. Woede over het onrecht land grabbing, niets minder dan een moderne vorm van kolonisatie.

 COMMENTAAR

Landbouwland wordt wel eens het nieuwe groene goud genoemd. In de hoop op exportinkomsten leasen vele ontwikkelingslanden miljoenen hectaren aan landbouwgrond aan grote buitenlandse investeerders. Maar dit leidt meer en meer tot landgrabbing, waarbij grote internationale spelers kleine boeren wegspelen van hun eigen land, vaak al dan niet indirect gesteund door belangrijke organisaties als de Wereldbank.
 
Dead Donkeys fear no Hyenas onderzoekt als een ware documentaire thriller het duistere concept van landgrabbing. Regisseur Demmer ging net als de meeste westerlingen uit van de eenvoudige premise dat grote, buitenlandse investeringen in de landbouweconomie van een ontwikkelingsland alleen maar goed nieuws is: het belooft inkomsten en dus welvaart voor de bevolking. Maar gaandeweg ontdekt hij –samen met de kijker - dat de realiteit complexer is en verre van eenduidig.

Documentaire / 2016 / 1:20 / Regie: Joakim Demmer / / Denemarken / Gesproken taal: Amharisch / Leeftijdscategorie: AL

Cinema ZED STUK
zo 26 mrt 201719:30

Basis: € 8,50

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief