Evol

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound
Home » Evol

Evol

Claire Croizé

Claire Croizé is al jaren kind aan huis in STUK. Ze werkt in april en september aan haar nieuwe voorstelling EVOL, die op 25 oktober in première gaat in het STUK.

Elk van Claire Croizé’s creaties besteedt veel aandacht aan de bewegingen van de dansers. Ze focust op de leesbaarheid van de bewegingen, om zo steeds beter haar gevoelens en gevoeligheden uit te drukken. Maar altijd heeft ze aandacht voor de kijker, die zijn eigen interpretaties kan blijven geven aan de bewegingen, en zijn eigen verbeelding kan blijven gebruiken. 

EVOL bouwt verder op de ervaringen en resultaten van Claire’s vorige producties. Haar werk staat niet stil, maar evolueert voortdurend. Haar creatieproces is geëvolueerd naar een situatie waarbij ze geen nood meer heeft aan een externe muzikale bron tijdens het creatieproces, maar vertrekt vanuit de stilte. Vanuit die stilte creëert ze haar eigen muziek die voortkomt uit het dansende lichaam en uit de bewegingen ervan. 

De titel van de voorstelling EVOL is ontleend aan een album van Sonic Youth. EVOL is LOVE achterstevoren geschreven en het is een afkorting van ‘evolutie’. Zowel liefde als evolutie zijn begrippen die belangrijk zijn voor deze creatie. 

Tip: tijdens de workshop van Claire Croizé op de Dag van de dans (23/04) worden een aantal technieken toegepast uit haar nieuwe creatie EVOL.  

 

Claire Croizé is geboren in Frankrijk in 1979, studeerde in 2000 af aan P.A.R.T.S. en is sindsdien actief als choreografe en danseres. In 2009 ontving ze de Prix Jardin d'Europe voor haar memorabele solo The Farewell, gebaseerd op The Song of the Earth van Gustav Mahler. In 2012 creëerde ze Chant éloigné, een groepsvoorstelling voor vijf dansers op muziek van de Tweede Weense School (Schoenberg, Berg, Webern) en Debussy. Haar meest recente voorstelling is Primitive (2014), een openluchtvoorstelling die in Parijs in première ging tijdens het festival June Events 2014 en daarna uitgebreid toerde in Europa. Voordien maakte Claire Croizé onder meer Donne-moi quelque chose qui ne meure pas (2000), Blowing Up (2002), Runway#1 (2003), Affected (2006), Dido (2007), The Farewell (2009), Vor deinem Thron (2010), Mouvement pour quatuor (2012), Chant éloigné (2012) en Primitive (2014).

Naast haar eigen werk danste Croizé onder meer voor en met Caterina Sagna, Andy Deneys, Etienne Guilloteau, Hooman Sharifi, Jean-Luc Ducourt, Philippe Blanchard, Alexander Baervoets, Anabel Schellekens en Kris Verdonck.

Claire Croizé maakt deel uit van dansgezelschap Action Scénique. In 2017 richten Claire Croizé en Etienne Guilloteau hun eigen gezelschap op, ECCE, en worden ze huisgezelschap in het Concertgebouw in Brugge (BE). 

STUK Labozaal, STUK Soetezaal
do 31 mrt 2016 - vr 8 apr 2016.
ma 5 sep 2016 - zo 25 sep 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief