EXPRMNTL

EXPRMNTL

Brecht Debackere

De term ‘experimentele film’ lijkt voor sommigen een highbrow kwaliteitslabel, voor anderen misschien eerder een beleefd eufemisme voor slechte film Wat is de betekenis van deze toch-wel-vage term? En waarom is de experimentele film vandaag zo moeilijk te vinden? Regisseur Brecht Debackere zoekt een antwoord via de geschiedenis van EXPRMNTL – ooit een legendarische filmfestival. En vandaag ook de naam van een fascinerende documentaire.

COMMENTAAR

De documentaire EXPRMNTL belicht een belangrijke episode uit de culturele scène van de radicale cinema, underground muziek en de ongeremde experimentele drift. EXPRMNTL was aanvankelijk het randprogramma van het “Wereldfestival van Kunst en Film” dat tussen 1949 en 1974 doorging in het casino van Knokke. Het speciale randprogramma stelde het medium voor in al zijn vormen en kleuren: surrealistische film, dadaïstische film, abstracte film, … EXPRMNTL kende slechts 5 edities, maar was wel het meest legendarische experimentele filmfestival ooit. 
 
De betekenis van experimentele film wordt verduidelijkt door naar de geschiedenis van EXPRMTL te kijken, een geschiedenis die letterlijk de aard van film in vraag stelt. De liefhebber van ondergrondse film komt in deze documentaire niets te kort: hier een flits van de cultfiguur Pierre Clementi, daar een beeld van Yoko Ono, zeldzaam materiaal van de ‘randanimatie’ op het festival – zoals een springkasteel vol naaktlopers – en nog veel meer onbekende subversieve parels van de festivalcatalogus. Filmmaker Debackere weet met deze documentaire een onderwerp aan te slaan dat vandaag maar al te relevant is: de beperkte vertoningsmogelijkheden voor experimentele film.

Documentaire / 2016 / 1:05 / Regie: Brecht Debackere / / België / Gesproken taal: Frans / Ondertiteling: Engels / Leeftijdscategorie: AL

Cinema ZED STUK
za 25 mrt 201721:30

Basis: €8,50

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief