Feest van de Filosofie - Thema: Verbeelding aan de macht

Feest van de Filosofie - Thema: Verbeelding aan de macht

Chantal Mouffe, Alicja Gescinska, Koen Peeters, ...

Het thema van het Feest van de Filosofie verwijst dit jaar naar de slogan die vijftig jaar geleden de muren in Parijs sierde: De verbeelding aan de macht (L’imagination au pouvoir). De gebeurtenissen van mei ’68, die in ons land door ‘Leuven Vlaams’ werden voorafgegaan, stonden in het teken van protesten voor meer inspraak en democratisering. De verbeelding werd in de strijd geworpen tegen allerlei vormen van autoriteit en conservatisme. Volgens sommigen vormde 1968 de opmaat voor een progressieve maatschappij en de aanzet tot brede sociale omwentelingen. Volgens anderen was het jaren ‘60-idealisme niets meer dan een vlaag van collectieve zinsverbijstering. Hoe is het vijftig jaar na datum met de geest van ’68 gesteld? Is de maatschappelijke strijd intussen op alle fronten gestreden? Of zit de geest nog steeds in de fles en staan de echte revoluties nog voor de deur, zoals #MeToo vijftig jaar na de Summer of Love zou kunnen suggereren? Kortom, The Times Are They A-Changin’?

We reflecteren over filosofische thema’s als verbeelding en macht, en over de weerklank ervan in onder meer maatschappij, politiek, kunst en literatuur.

Om 13:30 geeft Chantal Mouffe de openingslezing in 30CC/Schouwburg. Vanaf 16:00 volgen in STUK lezingen & panelgesprekken met onder meer Alicja Gescinska, Koen Peeters, Rudi Laermans, Joost de Bloois, Jannah Loontjens, Sarah Bracke, Herman Parret, Carine Fol en Erik Thys. Je kan ook deelnemen aan een Leuven 50 jaar na 1968-wandeling en voor de kleinsten is er een workshop Filosoferen met kinderen. Om 20:00 zetten we de avond in met de audio- en video-voorstelling The Space Between van Katharina Smets, Ingrid Leonard en Inne Eysermans en de docu Leuven ’68, ingeleid door Walter Zinzen. Napraten kan in het STUKcafé.


Meer info: 
www.feestvandefilosofie.be

 
30CC/Schouwburg + STUK
za 31 mrt 201813:30 - 22:00

13:30 OPENINGSLEZING 30CC/SCHOUWBURG
16:00 NAMIDDAG- & AVONDPROGRAMMA STUK


1 ticket voor de hele dag 


17 € basis
12 € voor studenten en voor leden WGL 
9 € met STUKkaart of Cultuurkaart KULeuven

(tickets voor studenten of leden WGL alleen aan STUK Onthaal, niet online)
Je ticket is de hele dag geldig, gelieve het bij te houden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief