Feestcongres : Neem de Tijd

Feestcongres : Neem de Tijd

Oikos

Oikos Tijdschrift bestaat twintig jaar. Al twee decennia vormt het een levend netwerk van geïnteresseerde burgers begaan met de toekomst van onze aarde en de wereld die we erop uitbouwen. De beste manier om dit te vieren is het ecologisch debat een extra duw in de rug te geven. Dat doen we met een Feestcongres op 26 november. Het thema hierbij is Neem de Tijd. Dit verwijst naar het gegeven dat een tijdschrift als Oikos mensen uitnodigt om even rustig te gaan zitten om een artikel te lezen. Tegelijk verwijst het thema naar de paradox dat werken aan de transformatie naar een sociaalecologische samenleving tijd vergt, die we in feite niet meer hebben. Denk aan de klimaatontwrichting.

Het  wordt een interactieve dag gevoed door vier originele essays van inspirerende schrijvers:

Dorien Knockaert, foodwriter bij De Standaard, neemt het thema etenstijd voor haar rekening. We nemen steeds minder de tijd om rustig te eten of zelfs te koken. Kant-en-klare maaltijden staan boven levenskwaliteit en duurzame landbouw. Is dit de nieuwe etenstijd?

Johan Braeckman, professor filosofie aan de UGent, buigt zich over de arbeidstijd. We werken steeds harder, de scheidingslijn tussen werk en privé vervaagt. Voorstellen zoals het basisinkomen steken vaker de kop op. De arbeidstijd is niet meer wat hij geweest is, hoe moet het nu verder?

Warda El-Kaddouri, onderzoekster en jongerenvertegenwoordiger bij de VN, staat stil bij leeftijd. Staat dit voor de tijd dat we al leven, of misschien ook voor hoe we onze tijd beleven, en hoe elke generatie de tijd weer anders ervaart? Kan het ons leiden naar een andere invulling van leven?

Jeroen Theunissen, gelauwerd romanschrijver, buigt zich over het intrigerend perspectief van bevrijde tijd. Of het nu op het werk is of in de vrije tijd: de prestatiecultuur heerst. Kunnen we de tijd terug bevrijden, en prestatietijd vervangen door kwaliteit?

Interactie

Samen met jou als lezer werken we toe naar een inspirerende en interactieve dag. U kunt namelijk in primeur kennis maken met het essay van uw voorkeur. Dat essay kan je opvragen via een mail aan 20JaarTijdschrift[at]oikos.be  Neem dan gerust de tijd om het door te nemen. Eventuele vragen en suggesties over het onderwerp zijn welkom op hetzelfde mailadres tot uiterlijk 24 november. Op zaterdag 26 november kan je in gesprek gaan - samen met de andere geïnteresseerden - met de auteur van je keuze. De auteurs nemen hiervoor van 16 tot 18 uur de tijd. Van 19u30 tot 21u30 volgt het plenair gedeelte. Dan verwelkomen we de vier auteurs én een aantal lezers op het podium... wie weet ben jij er wel bij!

Inschrijven

Vraag het essay van je voorkeur aan via 20JaarTijdschrift@oikos.be. Zo je meteen ingeschreven voor de middag- en avondsessies. 
Je laat je graag verrassen of denkt geen tijd te zullen hebben om op voorhand een essay te lezen? Geen probleem, ook zo kan je deelnemen. Graag wel reserveren via hetzelfde mailadres. 

Alle deelnemers aan dit feestcongres ontvangen gratis de extra editie van het tijdschrift.

Dit evenement is een organisatie van Oikos Denktank in samenwerking met STUK en Kif Kif. 

Diverse locaties in STUK
za 26 nov 201616:00

Parallelle dialogen: 16:00-18:00 - verschillende ruimtes in STUK
Plenair gedeelte: 19:30 - STUK Auditorium

Gratis - Inschrijven verplicht via 20jaartijdschrift@oikos.be met vermelding van de dialoog waaraan je wil deelnemen. Eventuele vragen en reacties op de essays kunnen ook naar dit adres worden doorgestuurd. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief