film

film

2017-2018

Hieronder vind je de films in Cinema ZED-STUK, sinds 11 januari 2017 een van de drie zalen van Cinema ZED. 
De andere twee zalen bevinden zich in Cinema ZED-Vesalius, op de nieuwe Vesaliussite. 

wo 13 dec 17 . 20:00

Georges Rouquier filmt het alledaagse leven van een familie Franse landbouwers op het ritme van de verschillende seizoenen.

beeld • film
14/12, 18/12

Olivier is een wat stuurse, kille man die werkt als leraar in een houtverwerkingsbedrijf. Wanneer de directeur hem wil laten kennismaken met een nieuwe leerling, de schuchtere Francis, weigert Olivier om hem in dienst te nemen. Hij wil niet zeggen waarom.

15/12, 19/12, 21/12

De ervaren jager Cory ontdekt het lichaam van een tienermeisje in het wetteloze indianenreservaat Wind River. De jonge FBIagente Jane krijgt de taak om de moord te onderzoeken en vraagt Cory om haar te helpen.

17/12, 28/12, 2/1

De jonge Abdul Karim reist vanuit India af naar Londen om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van Koningin Victoria. Ondanks de raad om Hare Majesteit zeker niet in de ogen te kijken, werpt hij haar een glimlach toe.

23/12, 29/12

Spanje, zomer 1993. Na de dood van haar ouders verhuist de zesjarige Frida van Barcelona naar het Catalaanse platteland om er bij haar tante en nonkel te wonen. Het is een uitdaging – alles is er anders.

27/12, 28/12, 30/12, 2/1

In een slachthuis in Boedapest is de introverte Mária aangesteld door de overheid als kwaliteitscontroleur. Ze houdt zich afzijdig van haar collega's, die haar niet vertrouwen. Haar baas Endre houdt haar nauwlettend in de gaten want hij vindt dat ze te streng en te nauwkeurig te werk gaat.

Voorbij

10/12, 11/12, 12/12

Begin jaren '90 heeft Frankrijk al duizenden aidsdoden te betreuren. In Parijs proberen verschillende drukkingsgroepen de talmende Franse overheid en farmaceutische sector wakker te schudden.

10/12, 12/12

Wanneer hij stiekem de Hongaarse grens wil oversteken, wordt de jonge Syrische immigrant Aryan neergeschoten. In shock ontdekt hij dat hij vanaf nu een buitengewone kracht bezit: hij kan boven de grond zweven.

11/12

Een gigantische explosie op een boot in de haven van San Pedro, Los Angeles laat 27 doden, één overlevende en 91 miljoen dollar aan verdwenen drugsgeld achter.

wo 22 nov 17 . 20:00

De Amerikaanse filmmaker Kelly Reichardt baseerde haar indrukwekkende Certain Women op enkele kortverhalen van Maile Meloys Both Ways is the Only Way I Want It.

beeld • film
vr 29 sep 17 . 20:00

Antonina en haar man Jan Zabinski werken als dierenverzorgers in de dierentuin van Warschau. Wanneer in 1939 de nazi’s het land binnenvallen, worden ze gedwongen te werken onder bevel van de Duitse zoöloog Lutz Heck.

vr 29 sep 17 . 17:30

Martin is een man geboren voor de liefde, zot van de vrouwen, maar ook gek van wat de liefde met hem gedaan heeft. Gedesillusioneerd omdat hij te graag heeft gezien en te veel heeft beleefd, keert hij terug naar zijn vader, een romantische tuinman op het einde van zijn carrière.

do 28 sep 17 . 20:00

Als uitsmijter bij deze feestelijke STUK Start-programmatie presenteert ZED een herhaling van de Stop-the-film-Quiz; de eerste filmquiz waarbij filmkennis je werkelijk geen meter vooruit helpt. Iedereen welkom dus op dit bijzonder entertainend spelletje!

 

do 28 sep 17 . 17:30

Een gezin leidt een eenvoudig en teruggetrokken op het Italiaanse platteland, waar ze leven van het land en de productie van verse honing. Vader Wolfgang wil niets te maken hebben met al wat modern of nieuw is. Maar de dochters hebben wel oog voor de buitenwereld.

wo 27 sep 17 . 20:00

Juli 1969, Apollo 11 is onderweg naar de maan. De Verenigde Staten wil kost wat kost vermijden dat de maanlanding op een fiasco zal uitdraaien. De CIA stuurt een agent naar Londen om niemand minder dan Stanley Kubrick een valse maanlanding te laten filmen, moest de echte toch falen.

wo 27 sep 17 . 17:30

De Belgische ingenieur Pierre werkt voor een multinational in het tropische woud op de grens tussen Argentinië en Brazilië, waar hij de ontbossing en het planten van nieuwe dennen beheert. Als rugbyliefhebber leidt hij ook het jonge lokale team 'Los Carpinchos'.

woe 31 mei & do 1 juni

Félicité, een vrijgevochten fiere vrouw, is zangeres in een bar in Kinshasa. Haar leven wordt volledig overhoop gehaald wanneer haar 14-jarige zoon het slachtoffer wordt van een motorongeval.

woe 17, vr 19, ma 22, di 23, do 25, vr 26, zat 27, ma 29, di 30 mei, woe 31 mei & do 1 juni

Alejandra woont samen met haar man Ángel in Centraal-Mexico. Ángel is een macho die zijn homohaat openlijk uit. Niettemin heeft hij een geheime relatie met Alejandra’s broer, Fabián, een verpleger die openlijk homoseksueel is.

woe 3, do 4, zat 6, zon 7, di 9, do 11, vr 12, ma 15, di 16, zon 28 & di 30 mei

Arts António Lobo Antunes wordt in 1971 uitgezonden naar Angola, waar het Portugese leger oorlog voert. Ver weg van alles wat hem dierbaar is, schrijft hij liefdesbrieven naar zijn zwangere vrouw.

woe 17, vr 19, zat 20, zon 21, ma 22, di 23, woe 24, do 25, vr 26, zat 27 & zon 28 mei

Londen, WOII. De filmindustrie zoekt een manier om het moreel van de Britse bevolking tijdens de Blitz Krieg op te krikken. Nu bijna alle mannen aan het front vechten, wordt gezocht naar een vrouwelijke scenariste die de job kan klaren.

vr 5, ma 8, woe 10, zat 13, zon 14, zat 20, zon 21, woe 24 & ma 29 mei

In 1933 wordt in Caïro een meisje geboren met de naam Iolanda Cristina Gigliotti. Niets kon voorspellen dat ze jaren later onder haar artiestennaam Dalida één van Frankrijks meest succesvolle artiesten ooit zou worden.

do 18 mei

Sinds meer dan tien jaar doet zich over de hele wereld een angstaanjagend fenomeen voor: honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbodem te verdwijnen. Is het een tijdelijke terugval of is er meer aan de hand? Een virus? Pesticiden? Niemand lijkt een antwoord te hebben.

do 18 mei

'Before the Flood', gemaakt in opdracht van National Geographic, werd gelanceerd in de Verenigde Staten (toch nog steeds de grootste afnemer van fossiele brandstoffen ter wereld) in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

woe 3, do 4, vr 5, zat 6, zon 7, ma 8, di 9, do 11, vr 12, zat 13, zon 14, ma 15 & di 16 mei

David Irving, historicus en ontkenner van de Holocaust, dient een klacht in wegens smaad tegen de Amerikaanse professor Deborah Lipstadt omdat die laatste zijn reputatie zou geschaad hebben in haar boek. In de Britse rechtbank moet de verdediging met bewijzen komen.

wo 10 mei 17 . 20:00

In aanwezigheid van en in conversatie met regisseur Sarah Vanhee.

beeld • film
wo 19 apr 17 . 20:00

In aanwezigheid van en in conversatie met regisseur Susana de Sousa Dias.

beeld • film
woe 8, do 9, vr 10, zat 11, zon 12, di 14, woe 15, do 16, vr 17, zon 19, ma 20, di 21, vr 31 maart & zat 1, zon 2, ma 3 en di 4 april

De vijfjarige Saroo woont met zijn straatarme, maar gelukkige familie in Indië. Samen met zijn grote broer probeert hij een centje bij te verdienen door stiekem stenen van goederenwagons te halen. Op een dag belandt hij per ongeluk alleen op een trein die hem 1.500 km van huis brengt.

woe 22, vr 31, zon 2, ma 3 en di 4 april

De Finse handelsreiziger Wikström heeft genoeg van zijn job als verkoper en besluit om het roer om te gooien. Hij koopt een restaurant in Helsinki in de hoop er met poker zijn geld te verdienen.

ma 27 & do 30 mrt

Ulrich Seidl, de meester van de beeldschone maar ongemakkelijke documentaire, buigt zich over het fenomeen van de trofeejacht van blanke toeristen in Afrika.

do 30 mrt

Na drie jaar aandringen kreeg de Duitse filmmaker Reiner Holzemer de toestemming om de Vlaamse modeontwerper Dries Van Noten te volgen in zijn werk en leven.

do 30 mrt

Op de basisschool in het Brabantse dorp Hapert geeft juf Kiet les in de instroomklas aan kinderen van asielzoekers.

zon 26 & woe 29 mrt

Slechts weinig dingen op aarde zijn zo wonderbaarlijk en levensbelangrijk als zaden. Sinds het begin van de mensheid worden ze gekoesterd, deze kleine spikkeltjes vol leven, die de bron zijn van alle bestaan.

woe 29 mrt

“Alle regeringen liegen,” was de onheilspellende lijfspreuk van de legendarische Amerikaanse onderzoeksjournalist I.F. Stone.

woe 29 mrt

Hoe kunnen gewone burgers zich verzetten tegen IS? De groepering ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ gebruikt een aparte vorm van oorlogsvoering in de strijd tegen IS: journalistiek.

woe 29 mrt

Een volwassen adelaar kan tot wel 7 kg wegen en is dus geen vogeltje om zomaar op je arm te houden. Aisholpan, een 13-jarig meisje, deinst er nochtans niet voor terug. Ze besluit om een vrouwelijke adelaarsjager te worden, tegen de (mannelijke) traditie in.

di 28 mrt

Rond weinig hedendaagse regisseurs hangt een even groot aura als rond David Lynch, de man wiens familienaam een geheel eigen stijl ging definiëren.

Din 28 mrt

Het heilige water uit de titel verwijst naar Kunyaza – de vrouwelijke ejaculatie. De extravagante radiopersoonlijkheid Vestine wil er het fijne van weten en wil dat deze Rwandese seksuele traditie in ere blijft gehouden.

din 28 mrt

Door de ogen van de kinderen die op het punt staan om volwassen te worden, brengt regisseur Simon Gillard het nomadische leven van het kleurrijke West-Afrikaanse Fulani volk tot leven.

Di 28 mrt

In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een tekst van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

ma 27 mrt

Gespekt met heerlijke beelden die terecht legendarisch zijn, brengt Harry Benson: Shoot First een eerlijk portret van de man achter heel wat iconische foto’s.

ma 27 mrt

De tragische cultfiguur Mark Linkous, de drijvende kracht achter de groep Sparklehorse, leidde een dramatisch leven met veel ups en down, wat reflecteerde in zijn muziek.

ma 27 mrt 17 . 20:00

De muzikale invloed van Sparklehorse is nauwelijks te overschatten. Vele indiemuzikanten noemen hem als belangrijke inspiratiebron.

geluid • muziek • film • STUKcafé • docville
zon 26 mrt

Nooit eerder keken we meer porno als nu. De komst van websites met amateurvideo’s zorgt voor grote veranderingen in de porno-industrie. Achter heel wat van deze websites zit namelijk geen amateurs, maar één grote multinational.

woe 29 mrt

Regisseur Joakim Demmer was verbouwereerd toen hij op de luchthaven in Ethiopië een paradox zag: uitgeputte arbeiders waren voeding bestemd voor export naar Europa aan het inladen, terwijl een ander team voedselhulp aan het uitladen was.

do 23 & zo 26 mrt

Anita en Andres zijn verliefd en willen heel graag trouwen, zelfs een kindje krijgen. Maar net als Rita en Ricardo gaan nog steeds naar de speciale school, waar ze al heel hun leven voorbereid worden om ‘verantwoordelijk’ te zijn.

zo 26 mrt

Velen dromen erover, slechts weinigen doen het echt. Laat staan vijf jaar aan een stuk. Rolf en zijn gezin vertrekken op wereldreis. Niet zozeer om het avontuur, maar vooral als spirituele reis op zoek naar de zin van het leven.

Zat 25 mrt

De term ‘experimentele film’ lijkt voor sommigen een highbrow kwaliteitslabel, voor anderen misschien eerder een beleefd eufemisme voor slechte film Wat is de betekenis van deze toch-wel-vage term?

zat 25 mrt

Subculturen verdwijnen vaak terug even snel als ze opkomen. De Mod cultuur lijkt daarop een uitzondering. Naast Londen en Glasgow heeft zelfs Tokyo zijn eigen Mod scene.

zat 25 mrt

'The Bomb' plaatst je als kijker in het hart van de onvoorstelbare kracht van nucleaire wapens - de gevaarlijkste machines ooit gebouwd door de mens.

vrij 24 mrt

Het bizarre verhaal van een stuntman die met zijn auto een rivier over wil springen werd nog meer bizar toen een muzikant er een volledig, ronduit geweldig, album aan wijdde.

vrij 24 mrt

Hoe fake je een oude en dure Bordeauxwijn? Mix een paar wijnen door elkaar, duw er een kurk in, plak het juiste etiket erop en klaar. Helaas, zo simpel is het niet. Of wel? Rudy Kurniawan kreeg het alvast meermaals voor elkaar.

vrij 24 mrt

Hoe fake je een oude en dure Bordeauxwijn? Mix een paar wijnen door elkaar, duw er een kurk in, plak het juiste etiket erop en klaar. Helaas, zo simpel is het niet. Of wel? Rudy Kurniawan kreeg het alvast meermaals voor elkaar.

vrij 24 mrt

In 2009 verstopte de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha een grote valse steen – die hij Rocky II doopte – in de Mojave-woestijn. Terloops wenst hij scenarioschrijver Pierre Bismuth geluk met zijn zoektocht naar de steen.

don 23 mrt

Het Instituut Anneessens-Funck is een Nederlandstalige beroepsschool in het centrum van Brussel waar jongeren een vak kunnen aanleren. De school stoomt hen klaar voor de arbeidsmarkt niet enkel door praktijklessen, maar ook door werksituaties en sollicitaties te ensceneren.

Do 23 mrt

Amateurs in Space volgt de twee Denen Peter en Kristian in de verwezenlijking van hun jongensdroom. Zes jaar lang volgde filmmaker Max Kestner deze amateurs in hun project waar tot nu toe slechts 3 landen ter wereld in geslaagd zijn: een mens in de ruimte krijgen en weer terug.

zon 19 en di 21 maart

Jerry Mulligan, een ex-soldaat, probeert in het naoorlogse Parijs aan de bak te komen als schilder. Hij geniet de bescherming en onverdeelde aandacht van de welgestelde en eenzame Parisienne Milo Roberts.

do 16, zat 18 en ma 20 maart

Rusland ziet er anno 2017, precies 100 jaar na de communistische revolutie, niet bepaald vrolijk uit. De landschappen zijn kil en grijs, de tijden hopeloos en post-apocalyptisch. Of moet de grootste oorlog van al nog komen?

do 2, vr 3, zat 4, zon 5, ma 6, vr 10, ma 13, woe 15, vr 17 en zat 18 maart

Het koor waarin Rabih, een jonge, blinde muzikant, meezingt, wordt uitgenodigd voor een concertenreeks in Europa. Wanneer hij alle formaliteiten in orde wil brengen voor de reis, blijkt zijn identiteitskaart vals te zijn.

woe 1, do 2, vr 3, zat 4, ma 6, di 7, woe 8, do 9, zat 11, zon 12, ma 13 en di 14 maart

Chiron woont in een redelijk ruige buurt in het bruisende Miami. Hij groeit er op als kind, zoekt zijn weg als jonge puber en later als volwassen man.

zon 5 en di 7 maart

Op het einde van de jaren '20 maakt Hollywood stilaan de overgang van stille film naar geluidsfilms. De vedetten van de stille film moeten zich, de één al wat beter dan de ander, aanpassen voor de 'talkie'.

wo 1 mrt 17 . 20:00

In aanwezigheid van en in conversatie met regisseur Patrick Keiller.

beeld • film
woe 15, do 16, vr 17, zon 19, ma 20, di 21, do 23, vr 24, zat 25, ma 27 en di 28 februari

Een onmisbare schakel in het Amerikaanse ruimteprogramma van de jaren ‘60 waren de computers. Alleen, in die tijd was een ‘computer’ nog een mens. Het waren vrouwen voor wie dit het hoogtepunt van hun carrière was.

DI 28 FEB 2017 – 20:00

A jaunty, jovial portrait with a surprising sting in its tail
The New York Times – (Critic’s Pick)

woe 8, vr 10, zon 12, do 16, zat 18, di 21, vr 24, zon 26 en di 28 februari

Caïro, zomer 2013 ‒ 2 jaar na de Egyptische revolutie. Tijdens de afzetting van president Morsi baant een politietruck vol opgepakte betogers zich een weg door de gewelddadige protesten.

woe 15, vr 17, zat 18, zon 19, ma 20, woe 22, do 23, zat 25, zon 26 en ma 27 februari

Federico, een jonge soldaat in de Middeleeuwen, wil weten wat zijn broer, een priester verleid door een non, tot zelfmoord dreef. Hij bezoekt het klooster waar de zuster ‒ beschuldigd van hekserij ‒ opgesloten zit. Benedetta betovert hem op zijn beurt.

woe 1, do 2, vr 3, zat 4, zon 5, ma 6, di 7, woe 8, do 9, zat 11, zon 12, ma 13 en di 14 februari

Korea in de jaren ‘30 tijdens de Japanse kolonisatie. Sookee, een jonge vrouw, wordt aangenomen als dienstmeisje door de rijke Japanse erfgename Hideko. Zij leeft op een groot landgoed, afgesloten van de buitenwereld en in de macht van een tirannieke oom. Maar Sookee heeft een geheim.

woe 1, do 2, vr 3, zat 4, zon 5, ma 6, di 7, do 9, zat 11, ma 13 en di 14 februari

Turijn, 1969. De idyllische jeugd van de 9-jarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder.

wo 18, do 19, vr 20, za 21, zo 22, ma 23, di 24, wo 25, vr 27, za 28, zo 29 en di 31 jan

Finland 1962. De 25-jarige bokser Olli Mäki traint voor de wedstrijd van zijn leven: het wereldkampioenschap bij de lichtgewichten. Het is de eerste keer ooit dat een Fin in de finale raakt, waardoor hij plotseling in het middelpunt van de belangstelling staat.

wo 18, do 19, vr 20, za 21, zo 22, ma 23, di 24, wo 25, do 26, ma 30 en di 31 jan

Chili, 1948. De net verkozen rechtse president Videla is niet opgezet met communisten. Vooral de bekende dichter en Nobel-prijswinnaar Pablo Neruda is hem een doorn in het oog. Nadat hij kritiek uitte op het regime, wordt Neruda als ‘communistische verrader’ bestempeld.

do 26, za 28, zo 29 en ma 30 jan

In het Dublin van de jaren ‘80 probeert de 14-jarige Colin zijn mannetje te staan in zijn nieuwe school. Om zich te onderscheiden van de bullebakken maar vooral om indruk te maken op de mysterieuze, ubercoole Raphina begint hij met een paar vrienden een groepje.

wo 11, do 12, vr 13, za 14, zo 15, ma 16 en di 17 jan

Chirurg Romeo Aldea heeft zijn dochter Eliza opgevoed met het idee dat ze ooit in het buitenland zou gaan studeren om er een beter leven op te bouwen. Op haar 18de heeft Eliza een beurs op zak om te studeren in Engeland.

wo 4, za 7, zo 8, di 10, wo 11, do 12, vr 13, za 14, zo 15, ma 16 en di 17 jan

De 18-jarige Layla is niet op haar mondje gevallen en durft voor haar mening uit te komen. Ze stoort zich aan het negatieve beeld dat er heerst over de islam. Thuis heeft ze er vele ruzies over en Layla zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders.

wo 21, do 22, vr 23, ma 26, di 27 dec & ma 2, di 3, do 5, vr 6 za 7, ma 9 en di 10 jan

Nicolas III, koning der Belgen, is op staatsbezoek in Istanboel om het imago van het land wat op te poetsen.

ma 2, di 3, wo 4, do 5, vr 6, zo 8 en ma 9 jan

Buschauffeur Paterson woont in ... Paterson, New Jersey, ooit een stad van dichters maar vandaag een beetje minder glorieus.

wo 4 en zo 8 jan

Al jaren vertelt de oude meneer Meacham verhalen over een woeste draak die ergens diep in de donkere bossen woont. Zijn dochter Grace, die werkt als boswachter en het bos op haar duim kent, beschouwt deze verhalen als verzinsels.

di 3, vr 6 en za 7 jan

Courgette is helemaal geen groente, maar een dapper jongetje. Wanneer hij zijn moeder verliest, voelt hij zich helemaal alleen op de wereld. Maar in het weeshuis ontdekt hij al snel dat hij niet de enige is.

ma 2 en do 5 jan

Mannetje Tak woont in een boom met zijn takkengezin. Zijn Vrouwtje, hijzelf, hun drie Twijgjes, ze passen er allemaal in!

2017-2018

Hieronder vind je de films in Cinema ZED-STUK, sinds 11 januari 2017 een van de drie zalen van Cinema ZED. 
De andere twee zalen bevinden zich in Cinema ZED-Vesalius, op de nieuwe Vesaliussite. 

wo 28, do 29 en vr 30 dec

Ben en Leslie leven met hun zes jonge kinderen afgelegen in de uitgestrekte bossen in het noordwesten van Amerika. Ze zetten zich af tegen de maatschappij en voeden hun kinderen op volgens hun 

wo 28, do 29 en vr 30 dec

Op het familielandgoed aan de Amerikaanse oostkust groeit Emily Dickinson op in een strenge wereld waar niemand buiten de lijntjes mag kleuren.

vr 4 en zo 6 nov & di 27, wo 28, do 29 en 30 dec

Julius woont in een weeshuis. Zoals altijd kijkt hij erg uit naar Kerstmis, want dan komt de Kerstman op bezoek.

ma 26, wo 28 en do 29 dec

Michael Stone is een succesvolle, maar depressieve motivatiespreker. Hij heeft net een bestseller geschreven over klantenservices, en is op weg naar Cincinnati om een lezing te geven.

wo 21, ma 26 en di 27 dec

Enkele dagen voor hun 45ste huwelijksverjaardag, krijgen Geoff en Kate een onverwacht bericht. Het lichaam van Katya – de geliefde van Geoff in de jaren 60 – is gevonden onder een gletsjer in de Zwitserse Alpen, waar ze ooit vermist raakte.

do 22, vr 23 en di 27 dec

Julieta, een vrouw van rond de 50, staat op het punt om Madrid te verlaten om samen met haar minnaar Lorenzo een nieuw leven te beginnen in Portugal.

wo 21, do 22, vr 23, ma 26 en di 27 dec

De oude boer Alfonso keert terug naar huis om voor zijn doodzieke zoon te zorgen.

do 1, za 17, ma 19 en di 20 dec

Onheil en duisternis zaten altijd al in Nick Cave’s werk. Maar het noodlot sloeg in al zijn zwartheid toe toen zijn zoon Arthur in 2015 overleed door een val van een klif in Brighton.

zo 11, ma 12, di 13, do 15, vr 16, za 17, zo 18, ma 19 en di 20 dec

De Amerikaanse fashionista Maureen werkt in Parijs als personal shopper voor een veeleisende superster, die ze vrijwel nooit ontmoet. Maar haar job is niet haar passie.

do 15 en ma 19 dec

Nadat Sailor Ripley vrijkomt uit de gevangenis vertrekt hij samen met zijn vriendin Lula richting Californië.

di 13, wo 14 en za 17 dec

De tweeling Eden en Leandro wordt veel te vroeg geboren, na nog geen 6 maanden zwangerschap. Vanaf hun eerste levensuren vechten de piepkleintjes samen met hun moeder Laurence in een moderne afdeling neonatologie.

zo 11, wo 14 en vr 16 dec

De succesvolle filmmaakster Margharita zit midden in de opnames van haar nieuwe film wanneer blijkt dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. De verwarring en onmacht die het nakende afscheid met zich meebrengt, brengt haar helemaal van de kaart.

di 13 dec 16 . 17:30

Radical /Light is een audiovisuele voorstelling gebaseerd op de gelijknamige dansvoorstelling (maar dan zonder schuine streep) van choreograaf Salva Sanchis.

dans • beeld • film
1 dec

In het landelijke vissersdorpje Fengkuei vullen Ah-Ching en zijn vrienden hun dagen met ronddollen en drinken. Ze zijn gestopt met school en wachten nu op de oproep voor hun legerdienst.

zat 10 december

Op zaterdag 10 december worde de winnaars van de jury- en publieksprijzen bekend gemaakt. De winnende films worden die avond ook nog integraal vertoond tijdens in één van de palmaresvertoningen nadien. 

zat 10 december

De winnaars van de VAF Wilcards zijn bekend. Wij bundelen ze nog eens tot één vertoning op de slotavond van het 20ste Internationaal Kortfilmfestival Leuven. 

za 3/12 , di 6/12 , wo 7/12, vr 9/12 & za 10/12

Een heerlijke reeks komische kortfilms uit alle uithoeken van het brede spectrum van humor: van hilarische dijenkletsers tot schattige glimlachhumor, van kurkdroge humor tot over-the-top slapstick.

zo 4 en zat 10 december

De European Film Awards – zeg maar de Europese Oscars – worden uitgereikt op 10 december 2016 in Wroclaw (Polen). Vijftien kortfilms dingen mee naar de felbegeerde titel ‘Best European Short’.

za 3/12, di 6/12, do 8/12 & za 10/12

Het neusje van de zalm voor de animatieliefhebber!

ma 5 en zaterdag 10 december

De European Film Awards – zeg maar de Europese Oscars – worden uitgereikt op 10 december 2016 in Wroclaw (Polen). Vijftien kortfilms dingen mee naar de felbegeerde titel ‘Best European Short’.

zo 4, ma 5, di 6, woe 7, do 8 en zat 10 december

Steeds meer filmregisseurs exploreren de wondere mogelijkheden van virtual reality. Geniet met een VR-bril op je neus van een gevarieerde selectie fictie- en animatiefilms, met onder andere nieuw werk van Oscarwinnend regisseur Patrick Osborne.

zo 4/12 , vr 9/12 & za 10/12

‘The Labo’ is de plek bij uitstek voor kortfilms die ‘outside the box’ zijn. Films die spelen met het medium en zich soms ver weg houden van een klassiek narratief plot, maar fascineren en diepgang creëren door beeld, geluid en crossovers naar andere disciplines of nieuwe media.

za 3/12, ma 5/12, di 6/12 & za 10/12

Het neusje van de zalm voor de animatieliefhebber!

za 3/12 & wo 7/12 & za 10/12

Het programmatieteam van het IKL bezocht de verste uithoeken van de wereld, beklom de hoogste bergen, doorzwom de diepste oceanen en kwam terug met vier programma’s met de beste kortfilms voor kinderen.

zo 4, do 8 en vr 9 december

Wie van het opkomend Vlaamse filmtalent heeft dit jaar de strafste prestatie geleverd? Maar liefst 25 kortfilms dingen naar één van de vier prijzen.

zo 4, di 6, woe 7 en vr 9 december

Ook buiten onze landsgrenzen apprecieert men steeds meer het Vlaamse animatietalent. Ontdek in een erg gevarieerde reeks de meest recente werken van net afgestudeerde studenten, maar ook van anciens die al heel wat bewezen hebben.

vr 9 december

Geen kortfilmfestival zonder een KORTFILM.BE

zo 4, do 8 en vr 9 december

Wie van het opkomend Vlaamse filmtalent heeft dit jaar de strafste prestatie geleverd? Maar liefst 25 kortfilms dingen naar één van de vier prijzen.

di 6, woe 7 en vr 9 december

Wat is de Beste Europese Kortfilm van het voorbije jaar?

ma 5, do 8 en vr 9 december

Wat is de Beste Europese Kortfilm van het voorbije jaar?

ma 5, woe 7 en vr 9 december

Wie van het opkomend Vlaamse filmtalent heeft dit jaar de strafste prestatie geleverd? Maar liefst 25 kortfilms dingen naar één van de vier prijzen.

zo 4, do 8 en vr 9 december

Wat is de Beste Europese Kortfilm van het voorbije jaar?

ma 5, do 8 en vr 9 december

Wat is de Beste Europese Kortfilm van het voorbije jaar?

ma 5, woe 7 en vr 9 december

Wie van het opkomend Vlaamse filmtalent heeft dit jaar de strafste prestatie geleverd? Maar liefst 25 kortfilms dingen naar één van de vier prijzen.

za 3/12, ma 5/12 & vr 9/12

Traditiegetrouw zoemt het IKL in op een bepaalde regio in de wereld, dit jaar worden de schijnwerpers gericht op het verre Nieuw-Zeeland. Als filmland betekent Nieuw-Zeeland immers veel meer dan de adembenemende landschappen uit ‘The Lord of the Rings’.

zo 4, di 6 en vr 9 december

Wie van het opkomend Vlaamse filmtalent heeft dit jaar de strafste prestatie geleverd? Maar liefst 25 kortfilms dingen naar één van de vier prijzen.

zo 4/12 & do 8/12

Sinds een paar jaar behoort het IKL tot het selecte clubje van Oscar Qualifying festivals.

zo 4, ma 5, woe 7 en do 8 december

Ook buiten onze landsgrenzen apprecieert men steeds meer het Vlaamse animatietalent. Ontdek in een erg gevarieerde reeks de meest recente werken van net afgestudeerde studenten, maar ook van anciens die al heel wat bewezen hebben.

za 3/12,d i 6/12 & do 8/12

Traditiegetrouw zoemt het IKL in op een bepaalde regio in de wereld, dit jaar worden de schijnwerpers gericht op het verre Nieuw-Zeeland. Als filmland betekent Nieuw-Zeeland immers veel meer dan de adembenemende landschappen uit ‘The Lord of the Rings’.

zat 3, woe 7 en do 8 december

Wat is de Beste Europese Kortfilm van het voorbije jaar?

zo 4, woe 7 en do 8 december

Wat is de Beste Europese Kortfilm van het voorbije jaar?

woe 7 december

Voor de 11de keer reikt Vlaanderens meest eigenzinnige weekblad een eigen kortfilmprijs uit: de felbegeerde HUMO Award. HUMO selecteerde een aantal kortfilms uit de Vlaamse Competitie.

ma 3/12, zo 4/12 & wo 7/12

Voor filmfans vanaf 8 jaar

di 6 december

Canvas heeft een hart voor film en dat geldt zeker ook voor kortfilm. Traditiegetrouw voorziet Canvas de Publieksprijzen voor Beste Vlaamse Korte Fictiefilm en Beste Vlaamse Korte Animatiefilm. Maar er is meer.

ma 5 december

SABAM for Culture zet zich in voor de promotie, ontwikkeling en bescherming van het audiovisueel repertoire van SABAM. De afdelingen audiovisuele kunsten, theater, literatuur en beeldende kunsten binnen SABAM worden verenigd in Artes powered by Sabam.

za 3/12 & zo 4/12

Voor filmfans vanaf  3 jaar

vr 25, zo 27 en wo 30 nov & 2 dec

Op een vroege ochtend fietst de 21-jarige Tonio naar huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt aangereden door een auto en komt hierbij om het leven.

vr 25, di 29 en wo 30 nov & 2 dec

De business van de wapenhandel – die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens – is een schimmige wereld.

wo 23, do 24, za 26, zo 27, ma 28, di 29 en wo 30 nov & 1 dec

Sylvie baat samen met haar moeder het baanbordeel Le Ciel Flamand uit op de grens van West-Vlaanderen en Frankrijk.

wo 23, zo 27 en wo 30 nov

Kubo is een krak in verhalen vertellen. Wanneer hij per ongeluk een geest uit het verleden oproept die wraak wil nemen op zijn familie, moet hij op de vlucht.

wo 16, za 19, zo 20, ma 22, di 23 en di 29 nov

New York, jaren ‘20. Max Perkins is een gerespecteerde uitgever, die beroemde romanschrijvers zoals F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway ontdekte.

do 24 en ma 28 nov

Eind Jaren ‘50. Wanneer Kit – een jongeman van 25 met de looks van James Dean – verliefd wordt op Holly, is haar vader niet blij. Holly is nog maar 15 en Kit heeft niet de beste reputatie.

do 24, za 26 en ma 28 nov

Chen is een lokale dokter in een slaperig dorpje in het zwoele zuidwesten van China.

wo 16, za 19 en vr 25 nov

Joey woont in een ingeslapen boerendorpje in Pennsylvania. Op de jaarmarkt laat ze haar oog vallen op de verleidelijke en levenslustige Rayna, een gehuwde moeder met twee kinderen. Helaas lijkt hun beginnende romance uitzichtloos.

vr 18, wo 23 en za 26 nov

De 23-jarige Jonathan heeft zijn diploma middelbaar onderwijs op zak, maar terwijl zijn klasgenoten naar de universiteit gaan of aan een stage beginnen, zit hij vast: hij runt samen met zijn tante Martha de familieboerderij

do 17, vr 18, za 19, zo 20, ma 21 en di 22 nov

Op driejarige leeftijd stopt Owen plots met praten. Tot zijn vader op een dag een pop van de papegaai uit de film Aladdin pakt en in die rol tegen hem begint te praten.

zo 13, di 15, wo 16, do 17 en di 22 nov

Astrid is een succesvolle stand-up comedian, bekend van tv, die haar zwangerschap gebruikt als inspiratiebron voor haar show. Ze is gelukkig samen met haar manager Lucas en hun dochter van 9 jaar.

do 17 en ma 21 nov

De zachtaardige C.C. Baxter is een van de duizenden werknemers van een grote firma. Hij spendeert uren op kantoor en zijn enige lichtpuntje van de dag is het moment dat hij de lift instapt bij het vrolijke liftmeisje Fran.

vr 4, zo 6, wo 9, zo 13, wo 16 en zo 20 nov

Isra, een pittig meisje van 9 jaar, is op schooluitstap in een historische bibliotheek waar Meneer Gugle een geheime bibliotheekafdeling beheert.

18 nov

De legendarische dief Jirokichi zit als verstekeling op een boot naar Osaka, op de vlucht voor de politie.

do 10, za 12 en di 15 nov

In 2010 lanceren hackers Stuxnet, een computervirus dat zo krachtig is dat geen enkele computer er tegen bestand is. Het is deel van een ware cyberoorlog waarbij de VS, Groot-Brittannië, Israël en Iran betrokken zijn.

wo 9, vr 11, za 12, zo 13, ma 14 en di 15 nov

In een stoffige uithoek van Texas dreigen de broers Tanner en Toby door bankschulden hun ouderlijke ranch te verliezen. Ze zien maar één uitweg om hun schulden bij de bank af te lossen: met de buit van ... bankovervallen.

do 10 en ma 14 nov

Terry Malloy droomt ervan om opnieuw een gevierd bokser te zijn, maar werkt ondertussen als dokwerker voor de maffiose vakbondsleider Johnny Friendly.

wo 9, do 10, vr 11, za 12 en zo 13 nov

Marie Louise Fuller werkt op de familieranch in het Amerikaanse Midwesten, maar droomt van een creatief leven als actrice of danseres.

wo 2, vr 4, zo 6, di 8, wo 9 en vr 11 nov

New York, de jaren ‘40. De steenrijke Florence Foster Jenkins heeft een grote droom: ze wil het maken als operazangeres. Hoewel haar stem haarzelf als muziek in de oren klinkt, werkt ze bij anderen vooral op de lachspieren.

wo 2, do 3 en di 8 nov

De gescheiden carrièreman Seok-woo zit met zijn dochtertje op de trein naar Busan, waar ze voor haar verjaardag haar mama gaat opzoeken.

za 5, ma 7 en di 8 nov

De getalenteerde soulzangeres Sharon Jones moest erg lang wachten voor succes haar deel werd: ze was al 40 toen haar eerste album uitkwam.

do 3 en ma 7 nov

1943, de geallieerde troepenmacht valt Italië binnen. Een Amerikaanse patrouille vraagt een jonge vrouw uit het dorp om hen langs een mijnenveld te leiden.

zo 30 en ma 31 okt & di 1, wo 2, do 3, vr 4, za 5, zo 6 en ma 7 nov

De 16-jarige Jacob komt onverwacht op een wel heel vreemde plek terecht. Een mysterieus eiland waar Mevrouw Peregrine een weeshuis heeft voor kinderen die net een beetje anders zijn.

do 3, za 5 en zo 6 nov

De brutale eend Solan zet het kleine Noorse dorpje opnieuw op stelten wanneer hij een geheime weddenschap verliest. Samen met de voorzichtige egel Ludwig en de lieve uitvinder Reodor moet 

do 3, za 5 en zo 6 nov

*** Deze film vervangt de eerder aangekondigde film Solan en Ludwig 2: De Grote Kaasrace ***

kids • film • jeugdfilm • rode hond
zo 6 nov

De 10-jarige Pari leeft samen met haar broertje Chotu in een mooi dorpje in India. Chotu is blind, maar allesbehalve verdrietig: een vrolijke betweter die leven in de brouwerij brengt.

wo 14, zo 18, wo 21 sept & do 3, za 5 nov

Het weesmeisje Sophie komt tijdens een slapeloze nacht oog in oog te staan met een reus. Hij ontvoert haar en neemt haar mee naar reuzenland. In tegenstelling tot zijn soortgenoten blijkt hij een GVR te zijn: een Grote, Vriendelijke Reus.

vr 4 nov

Welkom bij de familie Addams, een rijke, maar macabere familie. Al 25 jaar is nonkel Fester spoorloos. Een sluwe advocaat vindt een nep-nonkel en stelt hem voor aan de familie. Dolgelukkig zijn ze ervan overtuigd dat hun echte nonkel eindelijk terecht is.

do 3 nov

Violet, Klaus en Sunny zijn drie slimme kinderen die plots wees worden. Ze erven een fortuin, maar mogen dat pas hebben als ze oud genoeg zijn. Tot die tijd moeten ze gaan wonen bij de vreemde Graaf Olaf, en die is enkel uit op hun fortuin.

vr 28, zat 29 okt & ma 1 nov

In 1991 sluit Noel Gallagher zich aan bij het bandje van zijn jongere broer Liam.

woe 26, do 27, vr 28, zat 29, zon 30 en ma 31 okt & di 1 nov

Daniel Blake, bijna 60, heeft zijn hele leven gewerkt als schrijnwerker in het noordoosten van Engeland.

zon 30 okt & di 1 nov

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed of zelfs iets uit vervlogen tijden. Maar bestaat pure stilte? Waarom gaan we ernaar op zoek? Of omgekeerd, waarom lopen we er net van weg?

do 27 en ma 31 okt

Huisvrouw Laura is getrouwd met een degelijke man die echter meer aandacht heeft voor kruiswoordraadsels dan voor haar. Om aan de verveling te ontsnappen, gaat ze elke week met de trein naar de grote stad om te winkelen en een matineefilm te zien.

do 27, vr 28 en ma 31 okt

Oost-Europa, 1835. Pol itieagent Costandin en zijn zoon trekken door Wallachije op zoek naar de ontsnapte zigeunerslaaf Carfin. Carfin moest vluchten nadat hij een affaire had met de

wo 26 okt 16 . 20:00

Ham Chunsu (Jung Jaeyoung) is een arthouseregisseur en is naar Suwon gekomen omdat één van zijn films er getoond wordt. Hij ontmoet er Yoon Heejung (Kim Minhee), een beginnende kunstenares.

beeld • film
woe 12, do 13, zat 15, ma 17, woe 19, vr 21, zat 22 en di 25 okt

Een schipbreukeling spoelt aan op een paradijselijk onbewoond eiland.

di 18, zat 22 en di 25 okt

Voor het eerst in meer dan 40 jaar carrière laat Arno Hintjens een filmmaker - Pascal Poissonnier - toe om zijn creatief proces te volgen, en de kijkers en fans een inkijk te geven in zijn dansend, dwars en dwangmatig, 67-j

wo 19, zo 23 en di 25 okt

Op een open plek in het bos wonen twee grappige, pluizige wezentjes: Kiwi is geel, netjes en voorzichtig; Strit is paars, groezelig en wild. Ze zijn nieuwsgierig en willen alles uitproberen.

do 20 en ma 24 okt

Wanneer haar vader sneuvelt, komt prinses Christina van Zweden op de troon. Ze groeit op als een eigenzinnige vrouw die streeft naar vrede, tegen de zin van haar adviseurs in.

vr 14, zat 15, zon 16, ma 17, woe 19 en zon 23 okt

Na een verblijf in de jeugdgevangenis keert John terug naar zijn vader.

woe 12, do 13, vr 14, zat 15, zon 16, di 18, do 20, vr 21 en zon 23 okt

De jonge huisdokter Jenny is ‘s avonds haar praktijk aan het afsluiten wanneer de bel gaat. Ze besluit niet meer open te doen, de werkdag was immers al lang genoeg.

woe 5, zat 8, ma 10, woe 12, vr 14, zon 16 en di 18 okt

Leuven, in de lente van 1973.

do 13 en ma 17 okt

Willie Canfield gaat op bezoek bij zijn vader ‘Steamboat Bill’, de kapitein van een aftands stoomschip op de Mississippi. Vader en zoon zijn elkaars tegenpolen.

wo 12 en zo 16 okt

Bair woont met zijn familie op de steppe met een kudde schapen en kamelen. Het witte, pasgeboren kamelenjong is zijn lieveling en wanneer het diertje wordt verkocht, is Bair ontroostbaar.

woe 5, do 6, vr 7, zat 8, zon 9 & di 11 oktober

Na 12 jaar afwezigheid keert Louis, een succesvolle schrijver, terug naar zijn geboortedorp.

do 6 en di 11 okt

De levendige Betty Lou is een verkoopster die verliefd is op Cyrus Waltham Jr., de zoon van de eigenaar van de winkel waarin ze werkt. Hij merkt haar echter niet op. Om zijn aandacht te trekken, regelt ze een etentje met de beste vriend van Cyrus.

ma 10 en di 11 okt

Hoog in de Andes blijft Samuel hopen dat de sneeuw terugkomt, ook al is de gletsjer door de klimaatverandering voorgoed weg. Toen hij jaren geleden als kind een foto zag van een skiër op een besneeuwde bergflank wist hij zeker: dat wou hij ook doen.

vr 30 sept & woe 5, do 6, vr 7, zat 8, zon 9 en ma 10 okt

Tussen de mythomane Beatrice en introverte Donatella ontstaat een onverwachte vriendschapsband in het verblijf Villa Bondi, een psychiatrische instelling in Toscane.

wo 28 sept & zo 2, wo 5 en zo 9 okt

De 7-jarige Siv gaat voor het eerst logeren bij haar vriendinnetje Cerisia. Wanneer ze 's nachts wakker wordt, vindt ze het huis dat zo anders is dan het hare, maar vreemd en een beetje eng.

za 1, ma 3 en di 4 okt

De introverte Kumiko vindt weinig vreugde in haar uitzichtloze job, met een vreselijke baas en intimiderende collega’s. Naast haar werk heeft ze enkel haar overbezorgde moeder die wil dat ze snel een man vindt.

za 1, ma 3 en di 4 okt

Jesse is een natuurlijke schoonheid die het graag wil maken als model.

za 1, zo 2, ma 3 en di 4 okt

Vijf verhalen over enkele bloedhete zomerdagen in Madrid. Paco en Ana gaan in therapie omdat hun seksleven na enkele jaren huwelijk in het slop zit. José Luis probeert tevergeefs zijn vrouw te behagen, nadat ze in een rolstoel is beland.

do 29 en vr 30 sept

De Amerikaanse politicus Anthony Weiner was een rijzende politieke ster tot hij in 2011 in opspraak kwam vanwege sexting, wat uiteindelijke leidde tot zijn aftreden als congreslid.

wo 28, do 29 & vr 30 sep 16 . 19:00

Een filmperformance met kinderen, voor volwassenen.
In samenwerking met Artforum

beeld • film • stuk start
wo 28 en do 29 sept

Kansas, 1918. De jonge dokter John Brinkley krijgt een opmerkelijke vraag van een boer uit het dorp: zou de implantatie van de teelballen van een gezonde bok in zijn lichaam hem niet kunnen genezen van zijn impotentie?

wo 28 sept

Tijdens een tochtje door de desolate prairie stoot Llewelyn Moss op een bizar tafereel: een paar pick-up trucks omringd met lijken, een gigantische lading drugs en een koffertje met 2 miljoen dollar. Llewelyn ziet zijn kans: de drugs laat hij liggen, het geld neemt hij&nbsp

wo 21, za 24, zo 25, ma 26 en di 27 sept

Hollywood in de jaren 30. Een bruisende plek waar dromen worden nagestreefd en soms waargemaakt.

wo 21, do 22, vr 23, za 24, ma 26, di 27

De 12-jarige Samuele woont op het Italiaanse eiland Lampedusa. Zoals alle jongens van zijn leeftijd wil hij zich amuseren en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden.

wo 14, vr 16, za 17, zo 18, ma 19, za 24 en di 27 sept

Ines is een werkverslaafde en bikkelharde zakenvrouw die werkt voor een groot Duits kantoor in Boekarest. Wanneer haar vader Winfried – het archetype van de flauwe grappenmaker – onverwacht voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet.

wo 21, do 22, vr 23 en ma 26 sept

We gebruiken het allemaal iedere dag en zijn er volledig afhankelijk van, maar beseffen niet meer hoe exceptioneel het internet wel niet is.

do 22, vr 23 en zo 25 sept

Voor Adam begint een saaie zomer met zijn ouders in een vakantiehuisje aan het meer. Tot hij Riley en Nate ontmoet, twee jongens uit gebroken gezinnen die al iets meer afweten van het leven … of tenminste doen alsof.

wo 14, do 15, za 17, zo 18, ma 19, di 20 en vr 23 sept

De Eerste Wereldoorlog is afgelopen.

do 15, vr 16, za 17, ma 19, di 20 en wo 21 sept

Tijdens een G8-top in een Duits luxehotel komen toppolitici en -economen samen.

wo 14, do 15, vr 16, zo 18 en di 20 sept

Na zijn echtscheiding verhuist dr. Robert Laing naar een luxueus flatgebouw; een eigen gemeenschap met supermarkt, zwembad en moderne liften. Hij leert zijn knappe buurvrouw Charlotte kennen en de architect van het gebouw, die helemaal bovenaan woont.