Flood (werktitel creatie 2017)

© Joeri Thiry, STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid

Flood (werktitel creatie 2017)

Hiatus, Daniel Linehan

Daniel Linehan begint in STUK met de creatie van zijn nieuwste voorstelling FloodFlood is een choreografie van opkomen en afgaan. Deze simpele handelingen gaan gepaard met een zekere spanning. Telkens iemand een ruimte binnenkomt is er een gevoel van anticipatie: wat gaat deze persoon doen? Wanneer iemand de ruimte verlaat, ontstaat nieuwsgierigheid: waar is die persoon naartoe? Wanneer komt hij of zij terug? Linehan wil onze aandacht vestigen op het belang van aankomen en vertrekken door de bijzonderheden van deze handelingen in de verf te zetten en door ze steeds weer te herhalen. Tussen elk opkomen en afgaan vindt telkens een “gebeurtenis” plaats, een alleenstaande handeling die kan bestaan uit dans, muziek, tekst of beeld. Elke gebeurtenis draait rond een object, een idee of een levensstijl die niet langer in gebruik is, vb. een dans op het ritme van morsecode, een gesprek in een uitgestorven taal of een demonstratie van een verouderde theorie. Na elke gebeurtenis zullen de performers een gechoreografeerd vertrek herhalen, een bijna ritueel afscheid van dat verouderd of vergeten ding. Elke scène wordt volkomen uniek en gaat uit van de principes van dat specifieke obsolete idee. De choreografie in zijn geheel zal verlopen volgens een duidelijke evolutie, waarbij de overgang van de ene scène naar de andere gebeurt volgens een associatieve logica. Het stuk zal beginnen in het verre verleden en progressief evolueren naar een speculatie over onze toekomst. Wat is al eeuwen verouderd en wat is pas sinds vorige week uit de mode? Welke zaken die deel uitmaken van ons dagelijks leven zullen onvermijdelijk ooit buiten gebruik raken?

De aarde als het centrum van het zonnestelsel. De flogistontheorie. Costa Rica’s gouden pad. De bieper. De videocassette: ze zijn allen obstoleet, uitgestorven, achterhaald of niet langer in gebruik. Het steeds snellere tempo van onze technologische ontwikkeling gaat gepaard met een versneld tempo aan veroudering. Van wegwerpmeubelen tot digitale apparaten met een ingebouwde korte levensduur, het obsolete doordringt de moderne wereld. De mensheid heeft de macht om nieuwe soorten te creëren via biogenetische manipulatie, terwijl we de bestaande soorten vernielen en het ecologische evenwicht verstoren. De vloed – the flood – aan nieuwe technologieën en nieuwe ideeën in onze wereld wist oude technologieën en wereldbeelden uit.

In een tijdperk van toenemende technische vooruitgang en toenemende vernieling van het milieu wil Linehan stilstaan bij al deze dingen die verdwijnen. Evoluties van opkomen en weggaan verdienen vandaag de dag extra aandacht, nu het verschijnen van nieuwigheden zo’n dominante culturele waarde heeft, terwijl oude technologieën, vergeten jobs en diersoorten aan een toenemend tempo blijven verdwijnen.

Te midden van de diepgaande instabiliteit van de wereldeconomie en van het ecosysteem, worden het verschijnen en het verdwijnen uiterst belangrijke gegevens in de manier waarop we de wereld ervaren. In Flood zet Daniel Linehan deze handelingen centraal.

STUK Labozaal
ma 22 aug 2016 - vr 2 sep 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief