Lezing

Grijze cellen | Drones

Drones worden door het leger gebruikt in conflictsituaties en de overheid zet ze in om ons in de gaten te houden. Makelaars en de filmindustrie gebruiken camera-drones om mooie plaatjes te schieten en boeren gebruiken ze om ziektes op te sporen in hun gewassen. Ontwikkelingen in dronetechnologie volgen elkaar in sneltempo op en de toepassingsmogelijkheden lijken eindeloos. Tijdens deze Grijze Cellen geven we het woord aan twee dronewetenschappers.

Bart Remes (groepsleider Micro Air Vehicle Lab TU Delft) zoomt in zijn lezing in op de ontwikkeling en toepassingsmogelijkheden van microdrones. Tijdens zijn lezing geeft Remes bovendien een demontratie met een microdrone. Vervolgens spreekt Jon Verbeke (Arial Robotics KU Leuven) over zijn onderzoek naar de inzetbaarheid van drones in de landbouw. Ten slotte gaat dronejournalist Stijn Postema met beide wetenschappers in gesprek over hindernissen en toekomstige mogelijkheden.

Bart Remes is projectcoördinator van het MAVLab (Micro Aerial Vehicle Laboratory) aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Het MAVLab heeft 's werelds kleinste ‘open source' automatische piloot voor kleine onbemande vliegtuigen gebouwd en getest. Met een kleinere en dus lichtere automatische piloot kunnen deze kleine vliegende robots langer in de lucht blijven, passen ze in smallere ruimtes en kunnen ze meer gewicht dragen van bijvoorbeeld camera's, waardoor ze geschikter zijn voor het gebruik bij reddingsoperaties. Tijdens zijn lezing geeft Bart Remes een demonstratie met een door het MAVLab ontwikkelde microdrone.

Jon Verbeke werkt als docent aan de Technologiecampus van de KU Leuven in Oostende en als onderzoeker bij de afdeling Werktuigbouwkunde van de KU Leuven bij de Robotics Research Group. In zijn onderzoek focust Verbeke zich op het gebied van Arial Robotics. Verbeke werkt aan de optimalisering van een multicopter met zes rotoren, specifiek ontworpen voor het inspecteren van fruitboomgaarden. Deze ´appelcopter´ kan ingezet worden om de oogst beter te kunnen inschatten en zieke bomen op te sporen. Tijdens zijn lezing geeft Verbeke een overzicht van het onderzoek naar drones aan de KU Leuven en zoomt hij in op zijn eigen onderzoek.

Organisatie: deBuren, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Wetenschappelijk Tijdschrift Eos, KU Leuven en STUK in het kader van het Artefact Expo/Festival Up in the Air.

wo 17 feb 2016 19:30

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

GRATIS

Extra info

RESERVEREN VERPLICHT VIA DEBUREN.EU

Tags

artefact