Il Gattopardo

Il Gattopardo

Luchino Visconti

Sicilië, de vroege jaren 1860. Politieke en sociale omwentelingen zorgden voor de eenmaking van Italië en de ontwikkeling van de democratie, maar betekenden ook het einde van de macht van de heersende klassen. Eén van die belaagde aristocratische families wordt geleid door de charismatische Don Fabrizio. Fabrizio weet dat hij als feodale edelman tot een uitstervend ras behoort. Privilege wordt van de troon gestoten door opportunisme, referenda nemen de plaats in van bevelen. Hij kan niet meer rekenen op oude zekerheden, maar is ook geen welkome gast in de nieuwe sociale orde.

Commentaar:

Il Gattopardo – soms vertaald als De Tijgerkat dan weer als Het Luipaard - is gebaseerd op de gelijknamige roman van Giuseppe Tomasi di Lampedusa en brengt een weergaloze maatschappijkritiek in de somptueuze stijl van Visconti. Delon en Cardinale schitteren als jeugdige geliefden en Burt Lancaster als trieste Siciliaanse aristocraat. Il Gattopardo won de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes (1963).

Wegens ziekte kan Patrick Duynslaeger  de film inleiden op 5/3 in ZED-STUK niet komen uitleiden. 

Pers:

 "Heel af en toe is een film een geschenk. Een groots kado voor altijd dat we zomaar krijgen, een kostbaar goed waar we niet eens naar verlangden omdat we niet wisten dat het kon bestaan.(..) onvoorziene Gift waar Visconti ons, onze ouders en, in de toekomst, ook nog onze achterkleinkinderen, mee verrijkte, draagt een andere naam: Il Gattopardo." (Joyce Roodnat, NRC Handelsblad)

"Deze gerestaureerde Technicolor-prent, een van de mooiste scope-films ooit gemaakt, is een grootse adaptatie." (Cinebel.be)

"De zin voor detaillering en fabelachtige fotografie vinden hun hoogtepunt in de beroemde balscène waarin de prins met weemoed zijn niemandsland tussen verleden en toekomst overdenkt." (SV, Filmplateau)


Klassieker / 1963 / 3:00 / Regie: Luchino Visconti / Cast: Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Alain Delon, Paolo Stoppa, Rina Morelli, Romolo Valli, e.a. / Italië, Frankrijk / Gesproken taal: Frans, Italiaans / Ondertiteling: Nederlands / Leeftijd: AL

Cinema ZED STUK
do 1 mrt 201821:00
ma 5 mrt 201820:00

Basis: € 8,50

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief