Infinite Journey/ Manifest

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

Infinite Journey/ Manifest

Eveline Van Bauwel

Voor Manifest onderzoekt Eveline Van Bauwel de relatie tussen taal en beweging. Waar kruisen taal en beweging elkaar? Wanneer versterken ze elkaar, wanneer hebben ze elkaar niet meer nodig?  

Eveline Van Bauwel vertrekt van een tekst van Geert Vaes uit 2009: Unfinished portrait of His Holy Presence as a troubled young artist - manifest/beginselverklaring/mission statement! Lofzang op en aanklacht tegen de naïeve en versplinterde kunstzinnigheid in economisch harde tijden.

Centraal in deze tekst staan paradoxale theorieën over de artiest als luie maar altijd actieve werkman. Het feit dat de artiest zich steeds weer moet verkopen, verantwoorden en bewijzen.

Vooral als die artiest een vrouw is. Eveline Van Bauwel onderzoekt haar vrouwelijke positie in het overwegend mannelijke kunstveld.

Ze inspireert zich op meditatieve herhalingen van mantras die gepaard gaan met rituele yoga-bewegingen. In deze traditionele yoga-oefeningen komen tekst, klank en beweging samen met een welbepaald doel: reinigen, versterken,...

Eveline gaat op zoek naar haar persoonlijke mantra om zo haar innerlijke 'Warrior Goddess’ te vinden.


Eveline Van Bauwel studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Daarna danste ze drie jaar in het dansgezelschap van "Das Stadttheater Augsburg". Van 1999 tot 2003 danste ze aan de Volks Opera in Wenen en was ze ook lid van TTW (Tanz Theater Wien) onder leiding van Liz King. In 2003 begon ze als freelance danser te werken in Wenen met o.a. Esther Balfe, Liz King en Elio Gervasi en nam ze deel aan WEB dance met Marc Thompkins als coach. In 2004 kwam ze terug naar Belgiê waar ze onder andere samen werkte  met Jan Fabre, Kris Verdonck, PONI collectief, Louise Vanneste, Hans Karelszoon Van Dijck, Geert Vaes, Theatre de la Liberté en Cecilia Lisa Eliceche. Ondertussen genoot ze ook een Bikram Yoga leeraarsopleiding in Los Angeles, waar ze een diploma als lesgeefster verkreeg. In 2012 creëerde ze de solo Infinite Journey/ Two Autumns and I have not changed enough en bij deze was de oneindige reis in creatie begonnen. In de groepscreatie Infinite Journey/ In This Together... werkt ze met dans en mixed media, voor Het Platenballet duikt ze in de wereld van de muziek en brengt ze oude technologie met nieuwe samen. Voor Manifest speelt ze solo met taal en beweging.

STUK Atelier 2
ma 12 sep 2016 - zo 25 sep 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief