INVITED

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

INVITED

Seppe Baeyens

Seppe Baeyens’ nieuwe voorstelling INVITED komt er na intensief onderzoek naar (podium)ruimte en co-auteurschap binnen hedendaagse dans. In INVITED formuleert Baeyens nu zijn artistieke antwoord op de vraag hoe het publiek mee de choreografie bij een voorstelling kan schrijven. Met dans als gemeenschappelijke taal wil hij op een uur tijd naar een alternatieve manier van samenleven en interageren zoeken en zo een gemeenschap stichten met cast en publiek.

INVITED bestaat uit een diverse en intergenerationele groep performers die een weerspiegeling vormt van de samenleving. Ook het publiek zal een belangrijke rol innemen. Essentieel onderdeel van INVITED is de scenografie door kunstenaar Ief Spincemaille. Deze verkleint de afstand tussen spelers en publiek door hen samen deel uit te laten maken van één duidelijke (democratische) vorm. Stef Heeren (Kiss the Anus of a Black Cat) tekent voor de muziek.


Seppe Baeyens (° 1981) start als jonge danser bij fABULEUS (Ego sublimo, Baken) om later opgepikt te worden als danser/performer bij o.a. Kopergietery (Beuysband), Kabinet k (Dromen hebben veters, Questo Ricordo, Einzelgänger), Productiehuis Brabant (LaLa4 Bubbelissues), Ontroerend Goed (Under the Influence) en Miet Warlop (Springville, Mystery Magnet). Sinds 2011 is hij nauw verbonden met Ultima Vez. In zijn werk kiest hij er bewust voor om in dialoog te gaan met zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Met Wij (2010) en Huis (2012) creëert Seppe onder de vleugels van Hartbeats (Ternat) twee project- voorstellingen die touren in een 10-tal cultuurcentra in Vlaanderen. Met De (on)mogelijke vriendschap van Stef en Augustijn (2013) onder de vleugels van Kopergietery zet hij de stap naar een buitenlandse tournee.

In samenwerking met Ultima Vez en Wim Vandekeybus creëert Seppe Baeyens in 2015 zijn eerste grootschalige dansvoorstelling Tornar. Hierin laat hij een intergenerationele cast van niet-professionele en professionele dansers interageren. Hij selecteert deze diverse groep tijdens een lang proces van workshops en ontmoetingen in de Ultima Vez studio in Sint-Jans-Molenbeek. Tornar wordt door de kinderjury geselecteerd voor het Theaterfestival 2015 en ging tot eind 2016 op tournee in binnen- en buitenland.

Sinds het begin van zijn carrière als kunstenaar is intergenerationeel werken voor Seppe een noodzakelijke voorwaarde om dans tot in zijn meest menselijke, kwetsbare, essentiële vorm te tonen. De imperfectie van dans en de manier waarop verschillende generaties met dans omgaan zijn onlosmakelijk verbonden met zijn artistieke creaties.

STUK Studio
ma 3 apr 2017 - vr 7 apr 2017.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief