Lecture About Sad Music and Happy Dance

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

Lecture About Sad Music and Happy Dance

Shila Anaraki, Matthew Shlomowitz, Aisha Orazbayeva

Hoe kunnen abstracte muziek en dans een emotionele respons opwekken van het publiek? Wat kan evolutionaire biologie ons vertellen over emotionele reacties op kunst? Is er een band tussen de sonische eigenschappen van trieste muziek en de fysieke eigenschappen van trieste dans? Hoe verhoudt vrolijke dans uit Frankrijk zich tot die uit Indonesië? Welke emotie krijg je als je tristesse combineert met verrassing? Waarom willen we kunst zien die ons triest maakt, en waarom maakt sommige trieste kunst ons vrolijk?


Shila Anaraki is een Brusselse choreografe, danseres en dramaturge. Een belangrijk deel van haar werk is gewijd aan nieuwe muziek, en ze werkte samen met componisten zoals David Helbich, Matthew Shlomowitz, Paul Craenen, Stefan Prins, Alvin Curran, George Aperghis en Tod Machover. Ze heeft ook een langdurige samenwerking met artieste Adva Zakai. 

Matthew Shlomowitz is componist van concertmuziek en performancestukken. Hij heeft drie langlopende projecten: Popular Contexts, een reeks die opnames van alledaagse geluiden combineert met instrumentale muziek; Letter Pieces, dat fysieke acties laat interageren met muziek en tekst; en Lectures about Music, een reeks lecture pieces over esthetische en culturele onderwerpen. Hij is Associate Professor in Composition aan de Universiteit van Southampton. 

Aisha Orazbayeva is een Kazakse violiste die in Londen woont. Ze bracht twee uitstekend onthaalde soloplaten uit op Nonclassical en PRAH recordings, en trad op in onder meer Carnegie Hall in New York. Ze heeft een langdurend samenwerkingsproject rond muziek en tekst met auteur Tim Etchells, artistiek directeur van het experimentele theatergezelschap Forced Entertainment.

STUK Atelier 2
ma 4 sep 2017 - zo 24 sep 2017.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief