Lumiere! L'Aventure Commence

Lumiere! L'Aventure Commence

Thierry Frémaux

In 1895 vinden de gebroeders Lumière de cinematograaf uit en draaien ze de allereerste films. Regie, trucage of remake, al doende ontdekken ze de kunst van het filmen. Lumiere is een meeslepende reis naar de oorsprong en evolutie van de cinema aan de hand van een uitgekiende selectie van wereldberoemde meesterwerken én onbekende juweeltjes. Het zijn onvergetelijke beelden die ons een unieke blik gunnen op Frankrijk en de wereld die zich openstelt voor de 20e eeuw. 

Commentaar:

Thierry Frémaux beschouwt zichzelf niet zozeer als regisseur van deze documentaire, maar wel als samensteller. Toch is zijn verdienste allerminst te onderschatten. Dankzij zijn jarenlange ervaring als directeur van het Institut Lumiere in Lyon slaagde hij erin met een meeslepende passie een onschatbaar document samen te stellen. Deze aaneenschakeling van oude filmrelikwieën wordt alles behalve een saaie geschiedenisles, maar een waar genoegen om naar te kijken. Door het absoluut verbluffende restauratiewerk is elk van de  50-secondendurende filmpjes een oogverblindend pareltje. Lumiere! zet de broers Lumiere weer helemaal op het voorplan van de cinema, waar ze ook horen.

Documentaire / 2017 / 1:30 / Regie: Thierry Frémaux / / Frankrijk / Gesproken taal: Frans / Ondertiteling: Nederlands / Leeftijdscategorie: AL

Cinema ZED STUK
zo 5 nov 201720:00
ma 20 nov 201717:30

Basis: € 8,50

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief