Lumumba

Lumumba

Raoul Peck

In 1960 wordt de jonge nationalist Patrice Lumumba de eerste president van Congo. België heeft na de onafhankelijkheidsverklaring het land aan zijn lot overgelaten. De hevige machtsstrijd, zowel nationaal en internationaal, dat hiervan het gevolg is, leidt al na twee maanden tot het einde van Lumumba's regime. Uiteindelijk betaalt hij voor zijn idealen de ultieme prijs als hij in Katanga door zijn opponenten vermoord wordt.

Commentaar:

Raoul Peck heeft Lumumba uit persoonlijke betrokkenheid gemaakt. Hij bracht zijn jeugd door in Kongo, waar zijn vader betrokken was bij de opbouw van het Afrikaanse land in de roerige periode na de onafhankelijkheid. De geest van Lumumba waarde nog rond en maakte diepe indruk op de jonge Peck. Volwassen geworden maakte hij in 1991 de documentaire Lumumba — la mort d'un prophète, die prijzen won op internationale filmfestivals. Hij was dus de geknipte man om deze spannende biopic in de stijl van Malcolm X.

Fictiefilm / 2000 / 1:55 / Regie: Raoul Peck / Cast: Eriq Ebouaneyk, Alex Descas, Theophile Moussa Sowie, Maka Kotto, Mariam Kaba e.a. / Frankrijk, België, Duitsland, Haïti / Gesproken taal: Frans / Ondertiteling: Nederlands / Leeftijdscategorie: + 16

Cinema ZED STUK
wo 14 feb 201820:00
vr 23 feb 201817:30

Basis: € 8,50

Reductie: € 7,0

Schrijf je in op onze nieuwsbrief