Mobutu, Roi du Zaire

Mobutu, Roi du Zaire

Thierry Michel

November 1965. Met de hulp van de CIA, verwezenlijkt Mobutu een militaire staatsgreep en grijpt het gezag in het voormalige Belgisch Congo. Hij geeft het land een nieuwe naam “Zaïre” en installeert een 'vrede' die steunt op angst, geweld en onderdrukking. In minder dan een kwart eeuw, ontpopt deze jonge sergeant van het koloniale leger zich tot één van de meest gevreesde en rijkste mensen ter wereld. Als geallieerde van het Westen, bouwt hij de piramide op van een autocratische en plunderende macht, bij elkaar gehouden met geld. 

Commentaar:

Mobutu, roi du Zaïre is het resultaat van meer dan twee jaar opzoekingen in archieven van overal ter wereld doorgenomen en daarnaast ook een 30-tal uren onuitgegeven en voorheen ongekend materiaal, dat in Kinshasa werd gevonden.  Bovendien werden nog eens 50 uren nieuwe interviews gedraaid. Het resultaat van al dit zorgvuldig zoek- en montagewerk leverde een indrukwekkende historische puzzel op. We volgen Mobutu in dit proces van persoonlijke groei, glorie en de onvermijdelijke aftakeling en ondergang en we zien hem als een meesterlijke manipulator die exact de politieke situatie van het moment wist te bespelen.

 

 

Documentaire / 1999 / 2:15 / Regie: Thierry Michel / / België / Gesproken taal: Engels, Frans / Ondertiteling: Engels / Leeftijdscategorie: + 12

Cinema ZED STUK
za 24 feb 201817:30
zo 18 feb 201820:00

Basis: € 8,50

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief