Modern Utopia

© butikofer de oliveira vernay sàrl – School gymnasium, Attalens

Modern Utopia

Olivia de Oliveira (BR)

How does the modernist work of Lina Bo Bardi influence a contemporary practice of architecture?

Het valt op: steeds meer kunstenaars, denkers en architecten nemen opnieuw politiek en sociaal geëngageerde standpunten in. Maar tegelijkertijd is de postmoderne ironische reflex nog steeds aanwezig. Het postmodernisme heeft niet afgedaan, maar lijkt omgevormd tot een pragmatisch idealisme: relativisme gaat nu hand in hand met het moderne geloof in de maakbaarheid van de samenleving. Een intrigerende combinatie die niet alleen de modernistische nalatenschap van de architectuur in het algemeen - en de unieke stem van Lina Bo Bardi in het bijzonder - in een nieuw licht plaatst, maar die ook aanleiding geeft tot nieuwe vormen in de hedendaagse architectuurpraktijk.

Olivia de Oliveira is partner-architect and medeoprichter van de architectuurpraktijk butikofer de oliveira vernay in Lausanne, Zwitserland.

Butikofer de oliveira vernay is opgericht in 2005. Het bureau participeert regelmatig in wedstrijden die zich inschrijven in complexe stedelijke situaties, en als dusdanig fungeren als een belangrijke tool voor reflectie. Fundamenteel voor deze praktijk is de aandacht voor de plek; voor het stedelijke en culturele landschap waarbinnen een project zich vormt. Sfeer, generositeit, comfort, plezier en eenvoud, gecombineerd met aandacht voor economische en materiële middelen, vormen cruciale reflectiepunten in het streven naar een optimaal resultaat. Evenzeer van belang zijn het ontbinden van grenzen tussen het natuurlijke en het artificiële, en het gebruik van materialen en hedendaagse technologie met aandacht voor het verleden en zijn tradities.

Olivia de Oliveira studeerde in Bahia, Brazilië en behaalde een Ph.D. aan de Polytechnic University of Catalonia, Spanje. Ze schreef verschillende publicaties gewijd aan de theorie en kritiek van Braziliaanse architectuur, met bijzondere aandacht voor het werk van Lina Bo Bardi, waaronder Lina Bo Bardi, obra construída (Ed. Gustavo Gili, 2003/2010/2014) en Lina Bo Bardi, subtle substances of architecture (Ed. Romano Guerra et Gustavo Gili, 2006), onderscheiden door het Instituto dos Arquitetos do Brasil, en opgenomen op de shortlist voor de 2007 RIBA International Book Awards. Momenteel is ze gastonderzoeker aan de Universiteit van Bahia, waar ze een studieproject coördineert rond het hergebruik van leegstaande gebouwen in de voormalige commerciële en industriële zone in de haven van Salvador, Brazilië.


AUDITORIUM 16/17
6 TOPIA: Conversations on Utopia and the Real

Zes lezingen zoeken de confrontatie op tussen de stad als utopische fictie en de gebouwde werkelijkheid. Daar waar Thomas More aan de hand van het fictieve eiland Utopia de samenleving een spiegel voorhield, vertrekt deze reeks vanuit de gebouwde realiteit om het utopisch denken over de stad onder de loep te nemen. Op welke manier vallen de werkelijkheid en het beeld dat we er van hebben nog samen in onze laat-kapitalistische maatschappij? Zijn de huidige toekomstscenario’s nog wel voldoende tastbaar of radicaal? Verworden ideeën en concepten in deze tijden niet tot koopwaar terwijl ze hefbomen voor echte maatschappelijke verandering zouden moeten zijn? De utopie als concept, klankbord, vertrekpunt en rode draad.      

CURATOREN Czvek Rigby & Natural Born Architects | ORGANISATIE Stad en Architectuur vzw
partners
 stuk kunstencentrum, asro ku leuven, existenz | steun stad leuven, provincie vlaams-brabant, vlaamse overheid | sponsoring febelcem, vandersanden group, a+ architectuur in belgië, nav

STUK Auditorium
do 16 feb 201720:00
ticketabonnement
basis€ 9€ 45
STUKkaart€ 7€ 35
studenten€ 5€ 20
leden S&Agratisgratis

LOSSE TICKETS : KLIK HIER
ABONNEMENTEN: KLIK HIER

Schrijf je in op onze nieuwsbrief