This is Offal (residentie)

© Joeri Thiry, STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid

This is Offal (residentie)

Mary Reid Kelley and Patrick Kelley

This Is Offal is een tragikomische tocht langs de meest ernstige en hardnekkige menselijke tragedies: zelfmoord. In deze performance ontdekt en onderzoekt een patholoog een vrouwenlichaam wier eigen organen voor verwarring, ontevredenheid en misverstanden zorgen rond haar zelfmoord, in een voorstelling vol dialogen die bol staan van de woordspellen. De sprekers in het drama - lever, maag, ingewanden en andere organen - wijzen op het 'afval' uit de titel en de 'vreselijke' onherroepelijkheid van de daad, waartegen zij protesteren. 

Vertrekkende vanuit Camus' filosofie van het absurde als tegengewicht voor zelfmoord, is This Is Offal ook een satire op de de langdurige fascinatie met het mooie dode vrouwenlichaam als onderwerp in de kunsten: van talloze voorbeelden in Victoriaanse poëzie tot eigentijdse tv-programma's rond autopsie. Het vrouwenlichtaam in This Is Offal is vooral niet stil, maar terwijl haar eigen organsen ruziën over wat er precies is gebeurd, ontkennen ze ook de hoop op een rationele, wetenschappelijke verklaring voor de meest tragische en motivationeel complexe aller menselijke handelingen. 
Mary Reid Kelley, October 2015. 

This is Offal werd live uitgevoerd en gestreamd voorBMW Tate Live: Performance Room op 19 November 2015.

Het wordt tijdens twee residenties in STUK bewerkt tot een live performance en installatie die zijn premiere zal kennen tijdens de Foreign Affairs Festival in Berlin van 5 tot 17 juli 2016 en op het Playground festival (STUK & Museum M, Leuven) van 17 tot 20 november 2016.

 

Mary Reid Kelley combineert schilderkunst, performance en poëzie in polemische, gestileerde video's. Samen met haar partner Patrick Kelley creëert ze werk dat al werd getoond in Hammer Museum, ICA Boston, the Neuer Kunstverein Wien, en SITE Santa Fe. Ze ontving de Rome Prize 2011, de Louis Comfort Tiffany Award 2013, en de Guggenheim Fellowship 2014. Reid Kelley woont en werkt in upstate New York. 

This Is Offal is commissioned and produced as part of Corpus, network for performance practice. The next phase of this project is commissioned for Playground 2016 (STUK Kunstencentrum & M-Museum, Leuven) and will be presented at Berliner Festspiele / Foreign Affairs 2016 by KW Institute for Contemporary Art (Berlin). Corpus is Bulegoa z/b (Bilbao), CAC (Vilnius), KW (Berlin), If I Can’t Dance (Amsterdam), Playground (STUK & M, Leuven), and Tate Modern (London). Corpus is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.  

STUK Studio
ma 14 mrt 2016 - za 19 mrt 2016.
zo 19 jun 2016 - zo 3 jul 2016.

This Is Offal werd tijdens Art Basel bekroond met de Baloise Art Prize 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief