PASSING THE BECHDEL TEST

© Clara Hermans

PASSING THE BECHDEL TEST

fABULEUS & GRIP /  Jan Martens

Al in 1929 stelde Virginia Woolf dat vrouwelijke personages doorgaans gedefinieerd worden door hun relatie tot mannelijke personages. In de jaren 80 werd de Bechdeltest ontwikkeld, een informele test die fictie beoordeelt op de mate van seksisme. Je bent voor de test geslaagd wanneer minstens twee vrouwen worden opgevoerd die met elkaar praten over iets anders dan een man. Toegepast op de mainstream films en literatuur van vandaag blijven de resultaten bedroevend. 

Samen met dertien jongeren (v/x) maakt Jan Martens een stand van zaken op met betrekking tot genderdiversiteit en gendergelijkheid. De jongeren kruipen in elkaars huid en in die van vrouwelijke auteurs en persoonlijkheden: van Woolf over Winterson tot Sontag, Solnit en Solange. Tekstfragmenten uit brieven, dagboeken, lyrics, essays en TED-talks vormen het frame waaraan hun eigen biografie wordt toegevoegd. Voor de eerste keer trekt Jan Martens volop de kaart van tekst. Vanuit zijn choreografische blik ontwerpt hij samen met de jongeren een manifest voor de toekomst.

Regie / choreografie Jan Martens | Performance Isabel Braamkolk, Noor Caestecker, Anouk Claassen, Renée De Coninck, Luna Glowacki, Bente Govaerts, Noor Hollemeersch, Birgit Lesage, Marie Libens, Hannah Peiren, Celina Vercruysse, Yanou Van Dessel & Mirren Vandenberk | Artistieke assistentie Kimmy Ligtvoet | Dramaturgie Peter Anthonissen | Licht Elke Verachtert | Productie fABULEUS & GRIP | Coproductie tanzhaus nrw | Met dank aan Renée Copraij, Fransien van der Putt, Moos van den Broek, Nozizwe Dube, Simone Atangana Bekono en Matilde Quirynen 

STUK Soetezaal
di 6 nov 201820:30Tickets
wo 7 nov 201820:30Tickets
do 8 nov 201820:30Tickets

BASIS €14 / REDUCTIE €10


KLIK HIER VOOR ABONNEMENTEN

 

LEEFTIJD 15+
VOERTAAL ENGELS

Schrijf je in op onze nieuwsbrief