People’s Utopia

© Iwan Baan – Torre David, Caracas

People’s Utopia

Iwan Baan (NL) & Kunlé Adeyemi/NLÉ (NG)

What can informal urban processes and bottom-up dynamics imagine for the city?

Uitdagende stedelijke contexten leveren heel wat fascinerende architecturale interventies op. En die groeien erg vaak van onderuit: lokale gemeenschappen zoeken er naar creatieve oplossingen om hun precaire omgeving te verbeteren. Door met een minimum aan middelen zoveel mogelijk in te spelen op de lokale noden ontstaan nieuwe vormen van architectuur die onze stedenbouwkundige kijk verbreden en inspirerend kunnen werken. De omgang met dergelijke zelf uitgevonden, bottom-up interventies is echter niet vanzelfsprekend: zijn de lokale ad hoc oplossingen een zegen of versterkt hun informele statuut paradoxaal genoeg net het precaire karakter van hun omgeving? 

De Nederlandse fotograaf Iwan Baan bouwde zijn bekendheid uit met beelden die getuigen over  leven en interacties die plaatsvinden binnenin de architectuur. Met zijn achtergrond in de documentaire fotografie viel hij nogal onverwacht de architectuur binnen toen hij Rem Koolhaas voorstelde om de constructie van het hoofdkwartier van de Chinese Staatstelevisie, een project van OMA in Beijing, te documenteren. Sindsdien werkt hij samen met de meest vooraanstaande architecten ter wereld. Sinds een aantal jaar bouwt Iwan Baan ook opnieuw zijn persoonlijke oeuvre uit, met onder andere projecten rond het modernisme en fotografisch onderzoek naar informele en onverwachte architecturale intelligentie in uitdagende stedelijke condities, met een bijzondere interesse voor Afrika en Zuid-Amerika. Hij won in 2010 de allereerste Julian Shulman Photography Award en kreeg in 2012 de Gouden Leeuw op de Architectuur Biënnale van Venetië voor zijn installatie met Urban Think Tank rond de Torre David, een onafgewerkte wolkenkrabber omgebouwd tot mini-stad in Caracas, Venezuela.

Kunlé Adeyemi is architect, ontwerper en stedenbouwkundig onderzoeker. Hij ontwikkelde de Makoko Floating School, een prototype voor een drijvende structuur in de lagune van Lagos, Nigeria. Dit project is onderdeel van African Water Cities, een uitgebreid onderzoeksproject van NLÉ, de architectuur-, ontwerp- en stedenbouwkundige praktijk die Adeyemi in 2010 oprichtte, met een focus op de ontwikkeling van steden en gemeenschappen.

NLÉ onderzoekt de relatie tussen mens en water in de context van de klimaatsverandering, met de intentie om tot inclusieve en verantwoordelijke oplossingen te komen in snel verstedelijkende steden met kwetsbare gemeenschappen.Momenteel werkt NLÉ aan het Chicoco Radio Media Center, een gemeenschapscentrum in Port Harcourt, Nigeria; het Museum of Aids in Africa; de ROCK kiosk in Chicago, USA; en de CDL Microfinance Bank in Lagos, Nigeria. NLÉ lanceerde recent zijn Serpentine Summer House in London, UK en MFS II, een nieuwe, verbeterde versie van de Makoko Floating School waarvoor het op de 15de Architectuur Biënnale van Venetië de Zilveren Leeuw ontving. 


AUDITORIUM 16/17
6 TOPIA: Conversations on Utopia and the Real

Zes lezingen zoeken de confrontatie op tussen de stad als utopische fictie en de gebouwde werkelijkheid. Daar waar Thomas More aan de hand van het fictieve eiland Utopia de samenleving een spiegel voorhield, vertrekt deze reeks vanuit de gebouwde realiteit om het utopisch denken over de stad onder de loep te nemen. Op welke manier vallen de werkelijkheid en het beeld dat we er van hebben nog samen in onze laat-kapitalistische maatschappij? Zijn de huidige toekomstscenario’s nog wel voldoende tastbaar of radicaal? Verworden ideeën en concepten in deze tijden niet tot koopwaar terwijl ze hefbomen voor echte maatschappelijke verandering zouden moeten zijn? De utopie als concept, klankbord, vertrekpunt en rode draad.      

curatoren czvek rigby & natural born architects | organisatie stad en architectuur vzw
partners stuk kunstencentrum, asro ku leuven, existenz | steun stad leuven, provincie vlaams-brabant, vlaamse overheid | sponsoring febelcem, vandersanden group, a+ architectuur in belgië, nav

STUK Auditorium
wo 30 nov 201620:00
ticketabonnement
basis€ 9€ 45
STUKkaart€ 7€ 35
studenten€ 5€ 20
leden S&Agratisgratis

LOSSE TICKETS : KLIK HIER
ABONNEMENTEN: KLIK HIER

Schrijf je in op onze nieuwsbrief