PILOT 1

PILOT 1

Kunst en wetenschap
een samenwerking van SLAC en KU Leuven 

Kunst en wetenschap kunnen elkaar optillen! 
Onder dat motto startte in academiejaar 2016-2017 een samenwerking tussen SLAC/Beeldende Kunst en KU Leuven. Het project kreeg de toepasselijke naam PiLoT. Het gaat om een traject waarin het (zelf) sturen, het experimenteren/testen, het bruggen slaan tussen twee werelden een doel op zich is, naast de uiteindelijke creatie van een kunstwerk.

Concreet werken kunstenaars van de hogere en specia- lisatiegraad van SLAC/Beeldende Kunst samen met we- tenschappers van KU Leuven rond thema’s waarin kunst en wetenschap elkaar kunnen ontmoeten en verrijken. Het thema voor de eerste editie PiLoT1 is ‘Chaos’.

De oproep werd breed verspreid binnen de universiteit en tijdens het startevent op 13 oktober 2016 kregen de deelnemende wetenschappers en kunstenaars de kans om elkaar te ontmoeten en hun bestaand werk te pre- senteren. Een aantal lezingen en wetenschappelijke cases rond het thema ‘Chaos’ door prof. Katrien Kolenberg, prof. Peter De Graeve, prof. Stefaan Vaes, prof. Christian Maes en prof. Sylvia Wenmackers zorgden voor inspiratie. 

Er volgden meerdere interactiemomenten in SLAC waar de gevormde teams van kunstenaars en wetenschappers hun werk en bevindingen aan elkaar voorstelden. De eerste creaties waren al te zien eind januari 2017, tijdens PROCES, het jaarlijkse tentoonstellingsconcept van de hogere en specialisatiegraad van SLAC/Beeldende Kunst. Prof. Johan Wagemans gaf tijdens de lezing PiLoT TALK #1, over ‘Het evenwicht tussen orde en complexi- teit in de esthetica’, duiding bij het thema.

Het volledige proces werd begeleid door de docenten van het Vakoverschrijdend atelier en het atelier Inter- actieve Media van SLAC/Beeldende Kunst en omka- derd door de Dienst Cultuur en STEM-coördinatie van KU Leuven. PiLoT1 culmineer t in een tentoonstelling van 17 tot en met 28 mei 2017 in deVerbeeckzaal van STUK.

Een aantal werken van PiLoT1 rond milieu en duurzaam- heid kwamen tot stand naar aanleiding van het internati- onale wetenschapscongres SETAC, en waren exclusief te zien tijdens dit congres in Brussel van 7 tot en met 11 mei 2017. 

Pilot1 is een initiatief van SLAC/Beeldende Kunst Leuven, Dienst Cultuur KU Leuven en STEM-coördinatie KU Leuven. Het project kadert in de cultuurbeleidsplannen van de universiteit en de stad en wordt actief gesteund door prof. Katlijn Mal iet (vicerector cultuur KU Leuven), prof. Georges Gielen (vicerector Groep Wetenschap & Technologie KU Leuven), Annemie Verbeek (directeur SLAC/Beeldende Kunst), Katrien Kolenberg en Denise Vandevoort (schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking stad Leuven). 

Anahit Voskanyan An-Katrien De Roo Ann Smeets Annemie Moriau Beatrijs Albers Brunilda Pali Christiane Aerts Dimitri Coppens
Dirk Demuynck Dominique Genin Ehsan Moravveji
Emanuela Biffi Finub James Shirley FrederikVan de Moortel Gerda Lagrou Hilde Ghesquiere Jim Nijs Johan Govaerts Johan Wagemans Karin Hannes Katrien Kolenberg Katrien Van Nimmen Lies Daenen Lou Bielen Luc De Meester Marc Horemans Marie Nicolini Mark Friers Michiel Mulier Milica Jovanovic Monik Myle Nico Lenaerts Patrick De Nys Paul De Keyser Pieter Thyssen Reggy Timmermans Renilde D’haese Robby Stoks Sarah Coemans Sarah Delcourt Shuktara Momtaz Sylvia Wenmackers Tamara Lodder Valéria Guiot Valérie Delahaye Véronique Vier 

Dank aan de docenten van SLAC/Beeldende Kunst, KU Leuven, SETAC, Kunstencentrum STUK, stad Leuven en iedereen die meewerkte aan de realisatie van Pilot1. 
www.pilotleuven.be 

STUK Verbeeckzaal
do 18 mei 2017 - zo 28 mei 2017.

GRATIS

di - vr 18:00 - 22:00
za - zo 14:00 - 18:00

Opening wo 17 mei 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief