RULE OF THREE

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

RULE OF THREE

Jan Martens / GRIP

RULE OF THREE is een gedanste performance die het midden houdt tussen concert en verhalenbundel. De vibe van een hardcore nachtclub verweeft met het gevoel van verdwalen in de bladzijden van een boek. Soms zwellen ritme, licht en beweging aan, soms worden ze ontmanteld. Deze voorstelling is een ongetemde meditatie die – net als onze tijd – gebaseerd is op tegenstellingen: tussen verstilling en explosie, tussen precisie en intuïtie, tussen hart en rede.

Voor RULE OF THREE werkt Jan Martens voor het eerst met live muziek als stuwende kracht. NAH, een Amerikaanse producer en drummer mixt zowel live als geprogrammeerde drums met gevonden geluiden en gemanipuleerde samples. Zijn muziek draagt sporen van DIY punk, noise en avant jazz en baadt in de rusteloosheid van hip hop. Vaste waarden Steven Michel en Julien Josse en nieuw gezicht Courtney Robertson gaan op het podium de dialoog aan met deze eclectische muziekcompositie.


Jan Martens (°1984, België) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2010 maakt hij zijn eigen choreografisch werk dat door de jaren heen met steeds groter wordende regelmaat voor nationaal en internationaal publiek gespeeld wordt.

Het werk van Jan Martens wordt gevoed door de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren, dat elk lichaam iets te vertellen heeft. Zijn werk is een vrijplaats waarin de notie van tijd opnieuw voelbaar wordt en waar er ruimte is voor zowel observatie, emotie als reflectie. Om dat te bereiken creëert hij niet zozeer een eigen bewegingstaal maar vormt en hergebruikt hij bestaande idiomen in een andere samenhang zodat nieuwe ideeën tevoorschijn komen. Door de jaren heen creëerde hij voorstellingen zoals SWEAT BABY SWEAT (2011), VICTOR (2013), THE DOG DAYS ARE OVER (2014), ODE TO THE ATTEMPT (2014) en het project THE COMMON PEOPLE (2016). In september 2017 gaat Jan Martens’ nieuwste creatie RULE OF THREE in première, en op 23 en 24 januari 2018 zal het te zien zijn in STUK

Jan Martens werd voor zijn werk bekroond met de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs Noord-Brabant (2014) en de prestigieuze Charlotte Köhlerprijs (2015).

STUK Soetezaal
ma 28 aug 2017 - vr 8 sep 2017.

RULE OF THREE speelt op 23 & 24 januari in STUK

Schrijf je in op onze nieuwsbrief