Symposium Moving Movement: Dance and Transmission

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

Symposium Moving Movement: Dance and Transmission

In het symposium Moving Movement: Dance and Transmission verkennen we hoe dans overleeft en zelfs anticipeert op haar toekomst in tijden van razendsnelle digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen. In de loop van de geschiedenis heeft dans steeds een verhouding gezocht tot nieuwe technologische ontwikkelingen. Die wisselwerking heeft ook een impact gehad op de betekenisvorming en de ontwikkeling van de dans. In 1992 voorspelde Kenneth King het volgende over de relatie tussen dans en computers:

“With the computer age there will be dancing words, kinetic grammars, information channels, conceptual continua, data process services, synchromimetic teletexts and electric dance mosaics.”

Meer dan een kwarteeuw later willen we een opmaat maken van de verschijning van dans in het ‘digitale tijdperk’. Hoe wordt beweging in beweging gehouden door de huidige transmediale generatie? Aan de hand van een open symposium dat zowel theoretici, dansprofessionals, studenten en dansliefhebbers verwelkomt, willen we verschillende perspectieven openen en samenbrengen over dans en transmissie. Hoe is dans tegelijkertijd een informatiesysteem en belichaamde praktijk? Wat zijn de effecten van het opslaan van dans in digitale archieven? Hoe worden technieken en repertoires overgedragen naar volgende generaties? Wat met de transmissie van affecten en ideeën in de danswereld?

Met Prof. Stamatia Portanova en Madeline Ritter
Prof. Maaike Bleeker moet afzeggen wegens ziekte. Hieronder de aangepaste timing. 

TIMING
15:00 Opening remarks
15:10 Stamatia Portanova — Virtual choreographic objects
16:00 Q&A
16:30 Coffee break
17:00 Madeline Ritter — In an instant I was dancing all the dances I had ever performed in my whole life - movement as memory
17:50 Q&ADit symposium is een samenwerking tussen STUK en Culturele Studies (KU Leuven) in het kader van het vak Theory of contemporary dance. Het programma werd samengesteld door Prof. Anneleen Masschelein, Jonas Rutgeerts en Arne Vanraes.


STUK Auditorium
wo 16 mei 201815:00 - 18:30

gratis zonder reservatie


LEES HIER DE ABSTRACTS & BIO'S

Schrijf je in op onze nieuwsbrief