Una tirada de dados...

© Hugo Gumiel

Una tirada de dados...

Israel Galván (ES), Pedro G. Romero (ES) & Filiep Tacq (BE)

Deze bijzondere presentatie vertrekt vanuit Un coup de dés jamais n’abolira le hazard, een gedicht van Stéphane Mallarmé, en de bewerking van dit gedicht door kunstenaar Marcel Broodthaers in 1969. Mallarmé wordt beschouwd als de dichter die voor het eerst het gedicht - de tekst - bevrijd heeft van de monolitische bladspiegel en de woorden liet zweven over de pagina. Meteen werd ook de lineaire verhaallijn losgelaten waardoor het abstractieniveau verhoogde en de taal zijn autonomie kreeg. Marcel Broodthaers ging nog een stap verder. Hij bedekt alle regels tekst door zwarte balkjes waardoor de tekst onleesbaar wordt, en herleid wordt tot een beeld, een ritme van zwarte parallelle lijnen, als een partituur. Op de cover drukt Broodthaers zijn naam i.p.v. de naam Mallarmé en hij vervangt het woord Poème door het woord Image.

Kunstenaar en curator Pedro G. Romero, kunstboeken vormgever Filiep Tacq en de beroemde flamenco danser Israel Galván discussieerden over Mallarmé en zijn invloed op het flamenco genre, over de kijk van Broodthaers op het gedicht van Mallarmé, over het misverstand in de Spaanse taal tussen ‘flamenco’, inwoner van Vlaanderen, vs. het Andalusische muziek- en dansgenre en over de mogelijkheid of een boek maken een manier van reflecteren kan opleveren hierover.

Voor dit project proberen Romero en Tacq eerst met tekst en taal deze thema’s toe te lichten en de bewegingen en muziek van Galván in te leiden. Daarna reflecteert Israel Galvan in zijn ‘taal’ al dansend over deze vragen. Het staat nu al vast dat de tekst tekort zal schieten.

PS Het model voor de toren van de universiteitsbibliotheek is de toren van de ‘Giralda’, de kathedraal van Sevilla, de stad waar Israel Galván en Pedro G. Romero wonen.

Una tirada de dados… is part of The Book to Come, a research project about the performativity of artists’ books that starts from 5 books of artist Marcel Broodthaers. This series is commissioned by Bulegoa z/b (www.bulegoa.org) as part of Corpus, network for performance practice. Corpus is Bulegoa z/b (Bilbao), Contemporary Art Centre (Vilnius), If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (Amsterdam), KW Institute for Contemporary Art (Berlin), Playground (STUK Kunstencentrum & M-Museum, Leuven) and Tate Modern (London). Corpus is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union. www.corpus-network.org

Universiteitsbibliotheek (Ladeuzeplein)
do 17 nov 201619:00

GRATIS

Duur: 90min
Taal: Spaans/live vertaling in het Engels  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief