Vanity’s Ballroom ( onderdeel van ‘A Breath Cycle’)

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

Vanity’s Ballroom ( onderdeel van ‘A Breath Cycle’)

Fabrice Samyn & Manon Santkin

Tijdens de residentie in STUK werken beeldend kunstenaar Fabrice Samyn en choreografe/danseres Manon Santkin aan de performance Vanity’s Ballroom. In Vanity’s Ballroom dansen een aantal koppels een wals, waarbij ze de muziek nabootsen door middel van hun ademhaling. Componist Adrian Kurth heeft de partituur van Waltz N°2 van Dmitri Sjostakovitsj herschreven voor de ademhaling van de dansers.

Vanity's Ballroom maakt deel uit van een performance cyclus door Fabrice Samyn: A Breath Cycle. A Breath Cycle bestaat uit vijf Breath Pieces, een reeks performances waarin de ademhaling centraal staat. Het protocol dat aan de basis van elke performance ligt, is een open partituur voor interactie tussen de performers en artistieke samenwerkingen (in dit geval met Manon Santkin) en dient als kader voor de participatie van het publiek. Het protocol wordt openbaar gemaakt.


Fabrice Samyn is een beeldend kunstenaar die werkt aan een oeuvre dat gekenmerkt wordt door diversiteit, zowel op het vlak van de vorm (schilderkunst, fotografie, beeldhouwwerken, installaties,...) als op het vlak van de thema's die behandeld worden. Hij werkt rond thema's zoals tijd en licht, de problematiek van afbeelding in onze huidige samenleving, het overbruggen van de kloof tussen idolatrie en iconoclasme of alle andere dualiteiten. Hij laat zich zowel inspireren door verschillende conceptuele tradities en beeldtradities als door spirituele tradities (westerse en oosterse) om ons idee van tijd te bevragen. In zijn beeldend werk ontplooit zich ook een eerder performatief en participatief aspect.

Manon Santkin is binnen de podiumkunsten actief als danseres, choreografe, artistiek raadgeefster, procesassistente en schrijfster. Ze neemt geregeld deel aan de productieprocessen van andere kunstenaars als mentor, adviseur of dramaturge, waarbij haar rol als buitenstander verandert in die van een facilitator van samenwerkingsprocessen.

STUK Studio
ma 15 aug 2016 - vr 26 aug 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief