Videocracy

Videocracy

Erik Gandini

Ieder land heeft wel zijn lokale versie van de ‘BV’, maar nergens is de gemediatiseerde sterrencultus zo ingrijpend als in Italië. Voor 80% van de Italianen is televisie de enige bron van informatie, of liever van infotainment. Want alles blinkt en iedereen lacht: op de Italiaanse televisie is er geen plaats meer voor kritiek, zelfreflectie of de harde economische en sociale realiteit.

In de ‘videocratie’ van Berlusconi gaan beeld en macht, televisie en politiek hand in hand. Iedereen die iets wil betekenen  in de tv-republiek Italië, moet langs het beeldscherm passeren. De Minister van Gelijke Kansen begon haar carrière als danseres in een tv-show, in Italië is dat de normaalste zaak van de wereld. Berlusconi heeft de touwtjes stevig in handen, eerst als tv-magnaat, later ook als president.  De televisiestations bulken van amusementsshows met schaars geklede vrouwen. Alles blinkt, iedereen lacht: op de Italiaanse televisie is geen plaats meer voor kritiek, zelfreflectie of harde economische en sociale realiteit.

Documentaire / 2009 / 1:25 / Regie: Erik Gandini / / Zweden, Finland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken / Gesproken taal: Engels, Italiaans / Ondertiteling: Nederlands / Leeftijdscategorie: AL

Cinema ZED STUK
zo 25 mrt 201814:00

Basis: € 8,50

Reductie: € 7

Schrijf je in op onze nieuwsbrief