Where is Rocky II?

Where is Rocky II?

Pierre Bismuth

In 2009 verstopte de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha een grote valse steen – die hij Rocky II doopte – in de Mojave-woestijn. Terloops wenst hij scenarioschrijver Pierre Bismuth geluk met zijn zoektocht naar de steen. Bismuth pikt de handschoen op en gaat op geheel eigen wijze op zoek naar de steen. Where is Rocky II? is een heerlijke, onconventionele documentaire die Bismuth zelf omschrijft als ‘fake-fiction’.

 COMMENTAAR

Wanneer kunstenaar Ed Ruscha –wiens werk veel geld waard is - een gigantische valse steen in de woestijn verstopt, is dit reden genoeg voor Pierre Bismuth, bekend van zijn scenario voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind, om op zoek te gaan naar de steen. Maar omdat het zoeken is naar een speld in een hooiberg, vraagt hij de hulp van een privédetective en twee scenarioschrijvers uit Hollywood. De privédetective Mike Scott probeert de steen te vinden via standaard detective onderzoek, de scenarioschrijvers vertrekken vanuit de vraag wat de beste verhaallijn zou zijn. Wie raakt Rocky II het dichtst op het spoor?

Pierre Bismuth, die woont en werkt in Brussel, won in 2005 de Oscar voor beste scenario voor de film Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Zijn eerste film als regisseur, Where is Rocky II?, is een zeer onconventionele documentaire, waarbij het vinden van de steen niet enkele een spannende zoektocht oplevert, maar ook een grappige aanleiding is om vragen te stellen bij documentaires maken, verhalen vertellen, het gebruik van fantasie. Want lijkt een documentaire maken niet op detectivewerk? Of net helemaal niet?

Documentaire / 2016 / 1:33 / Regie: Pierre Bismuth / / België, Verenigde Staten / Gesproken taal: Engels / Leeftijdscategorie: AL

Cinema ZED STUK
vr 24 mrt 201717:30

Basis: € 8,50

Reductie: € 7,00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief