The Yerkish Language (werktitel)

© Joeri Thiry, STUK - House for Dance, Image & Sound

The Yerkish Language (werktitel)

Julien Prévieux

Deze residentie is de eerste stap in de creatie van een nieuwe performance voor Playground 2017. The Yerkish Language is een artificiële taal, uitgevonden in de jaren 70 en ontwikkeld om primaten te leren communiceren met toetsenborden en lexigrammen. Het dient als beginpunt voor een performance die herinterpretaties vermengt van cruciale bekende niet-menselijke leerexperimenten. Artificiële taal, doolhoven, telsystemen, machineleerprocessen zijn de tools die we als uit te voeren scores beschouwen. Het leerproces kan zo gezien worden als choreografie op zich.


Julien Prévieux is een Franse beeldend kunstenaar die performances, films en andere werken maakt voor musea in Frankrijk en daarbuiten. Werk, management, economie, politiek, controlesystemen, state-of-the-art-technologie en de cultuurindustrie zijn de vele werelden waarin Prévieux artistieke activiteiten zich bevinden. Zoals in de Lettres de non-motivation [Letters of Non-Application] die hij sinds 2004 regelmatig naar werkgevers stuurt - waarin hij reageert op vacatures in kranten en in detail zijn redenen toelicht om niet te solliciteren voor de jobs in kwestie - gebruikt zijn werk vaak de woordenschat, mechanismen en modus operandi van de sectoren waardoor ze geïnformeerd wordt, om hun dogma’s excessen en uiteindelijk ook nutteloosheid te tonen. Door op een sluwe manier het standpunt in te nemen van een individu omgeven door een hoofdzakelijk gedehumaniseerde maatschappij ontwikkelt Prévieux een strategie van contraproductiviteit, of wat filosoof Elie During in een recent essay over de artistieke praktijk noemde: ‘counter-employment’. 

Julien Prévieux stelde al solo tentoon in onder meer Blackwood Gallery (Toronto), Centre Pompidou (Paris), RISD Museum (Providence), FRAC Basse-Normandie (Caen), Synagogue de Delme Art Center, Domaine de Kerguennec Art Center (Bignan), en maakte deel uit van de tiende International Istanbul Biennale en de 2015 Lyon Biennale. Zijn werk werd ook getoond in groepstentoonstellingn in DiverseWorks (Houston), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Witte de With (Rotterdam), the Museum of Contemporary Art (Santa Barbara), en Kunstverein Hannover. Prévieux ontving in 2014 de Prix Marcel Duchamp 2014 en wordt vertegenwoordigd door Galerie Jousse Entreprise, Paris.


STUK Soetezaal
ma 26 jun 2017 - wo 5 jul 2017.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief