residentie

We zijn ervan overtuigd dat goede werkcondities en een gastvrije omgeving een belangrijke voorwaarde zijn voor artistieke creatie. De residentenwerking is misschien het minst zichtbaar voor de bezoeker, maar het is wel het kloppend hart van ons Huis voor Dans, Beeld en Geluid. Dagelijks zijn er binnen en buitenlandse kunstenaars aan het werk in de Ateliers, de Studio, de Labozaal en de Soetezaal. Dat STUK een stimulerende werkplek is, is intussen een publiek geheim: professionele studio’s, een technisch en productioneel team dat meedenkt met de kunstenaar, appartementen op een boogscheut van STUK en een artiestenkeuken die ook als ontmoetingsplek fungeert. Een residentie wordt altijd op maat uitgewerkt. Sommige kunstenaars werken aan een onderzoek, anderen staan al verder in hun proces of zitten in de laatste rechte lijn naar een première. Een brede groep artiesten krijgt de ruimte ter beschikking, voor een aantal onder hen bieden we doorgedreven ondersteuning. STUK heeft alle knowhow voor een begeleiding van a tot z: inhoudelijk en dramaturgisch advies, productionele en technische ondersteuning, zakelijke omkadering, presentatiemogelijkheden, een internationaal netwerk en een nauwe band met de KU Leuven voor onderzoek.

residentie

Voorbij

14 - 24 augustus 2018

In dit project ontwikkelt Michelle Moura manieren om pyscho-fysieke verandering teweeg te brengen, door dissociaties te onderzoeken tussen stem en lichaam, geluid en beeld. Overtongue haalt zijn inspiratie uit het boek Archaic Revival van de psychedelisch ond

31 juli - 10 augustus 2018

Michiel Vandevelde liet zich de voorbije jaren opmerken met een vierluik rond reappropriatie. Hij ontwikkelde een bewegingstaal waarin populaire dansmotieven transformeren tot iets nieuws.

25 juni - 4 juli & 31 juli - 8 augustus 2018

Voorbereidingsfase voor de creatie (15 aug-15 sep)
IN: CO-LABO @ LES BALLETS C DE LA B
PREMIERE: 19-Sep @ Love At First Sight - Antwerpen / TROUBLEYN

31 juli - 7 augustus 2018

Technische residentie voor de laatste creatiefase van de solo Trrr door Thiago Granato.

31 juli - 7 augustus 2018

Het startpunt voor dit onderzoek is een doodnormale scene: vier muzikanten gaan zitten, klaar om een kwartet te spelen uit het klassieke repertoire. Maar ze spelen niet op hun instrument, maar op de arm van een toeschouwer.

11 - 29 juni 2018

In REPETITION bouwt Karel Burssens een lichtsculptuur die een vrije ruimte voor een danser creëert. De performance die zich hieruit ontwikkelt vertrekt vanuit de verschillende vraagstellingen.

11 - 22 juni 2018

VOX combineert David Hernandez’ choreografie met innovatieve geluidskunst, waarbij elektronische muziek wordt gecreëerd op basis van de live stemmen van dansers op het podium.

11 - 21 juni 2018

Secret Garden (jardin secret in het Frans) is: "a deep universe of the being in which the feelings, the passions and the intimate dreams are secretly expressed". Vincenzo Carta en Adrien Monfleur vertrekken van het idee ontmoeting in de 21e eeuw, in een co

21 mei - 13 juni 2018

Zorg voor verhalen: een participatief actieonderzoek naar autisme en zelfexpressie

2 - 18 mei 2018

Dit is een periode van onderzoek. Er wordt onderzocht hoe dans en klank in dialoog kunnen gaan met elkaar. Hoe beeldend materiaal kan leiden tot geluid. Hoe lichamen een installatie in gang kunnen brengen.

16 - 26 april 2018

'Deposing' is de verandering van vluchtige materie naar vaste vorm. Michele onderzoekt belichamingsmethodologieën van processen met een inverte transcendentie.

11 - 24 april 2018

Zee is een dansvoorstelling waarin twee performers in een continue conversatie terechtkomen. Ze gaan door fysieke, emotionele en mentale landschappen. De voortdurende concentratie verbindt hen, en isoleert hen tegelijkertijd ook in hun eenzaamheid. 

10 - 20 april 2018

De nieuwste voorstelling van Koen De Preter is een zoektocht naar vrijheid: dansvrijheid. Hij ziet het theater als een groot wit canvas waar alle vormen van beweging toegestaan zijn. DANCING is koppig, poëtisch, absurd, beklijvend en intens.

1 - 11 augustus 2017, 3 - 15 april 2018

Objecten lijken soms dood, soms levend. We handelen meestal vanuit ratio, maar soms neemt bijgeloof de bovenhand. Twijfel en overtuiging wissel van rol in een oogwenk. We springen constant van de ene realiteit naar de andere.

19 - 30 maart 2018

Tijdens deze residentie werkt Lisa voort aan haar project Softcore, dat op 14 juni in première gaat in Buda Kortrijk. Softcore is een dans en de belichaming van een gesprek dat zowel de termen hard als core in hardcore techno bevraagt.

19 - 25 maart 2018

ORPHIC EXUBERANCE VERSUS SOLAR CAPITALISM is een samenkomst van kosmische entiteiten die bepalen over het lot van de aarde in ons zonnestelsel. De samenkomst neemt de vorm aan van beweging, geluid, kleuren. 

 

8 - 19 januari 2018

Igor Shyshko en Tale Dolven doen samen een onderzoeksproject, met steun van het Vlaams ministerie voor Cultuur.

8 - 19 januari 2018

In 2014 leerden choreograaf Marc Vanrunxt en Bahar Temiz elkaar kennen tijdens een workshop, georganiseerd door Platform 0090 in Istanbul. Al snel ontstond het plan om in de toekomst samen te werken.

8 - 15 januari 2018

Waar begint een lichaam? In deze nieuwe creatie is het duet een startpunt voor een onderzoek naar de randen van menselijk begrip. Nauw verbonden worden twee vrouwelijke lichamen een, of drie, of geen - een composiet geheel met dynamische onderdelen. Welke verhalen projecteren we op die lichamen?

4 - 15 september & 3 - 12 oktober 2017

Tijdens de residentie wordt de voorstelling licht! gecreëerd. licht! is een voorstelling waarin het licht aan het dansen gaat.

26 juni - 2 juli & 3 - 12 oktober 2017

SHE is een solovoorstelling op het grensvlak van DIY-spiritualisme, stedelijk sjamanisme en feministische mediums.

18 - 24 september 2017

Invisible peilt naar wat het doet met een mens als die zijn ijkpunten verliest.

11 - 22 september 2017

Manon Santkin werkt aan haar nieuwe project New Measuring Rites. Meer info volgt. 

4 - 24 september 2017

Hoe kunnen abstracte muziek en dans een emotionele respons opwekken van het publiek? Wat kan evolutionaire biologie ons vertellen over emotionele reacties op kunst?

29 augustus - 3 september 2017

Deze residentie is de eerste performatieve halte in het onderzoek A Dance Of One’s Own. Afgelopen mei ontving Ilse een beurs van de Vlaamse overheid om seksisme in de Belgische danscontext te onderzoeken.

28 augustus - 10 september 2017

Maybe it is worth running the risks associated with anthropomorphism (superstition, devinization of nature, romanticism) because it, oddly enough, works against anthropocentrism: a chord is stuck between person and a thing, and I am no longer above o

28 augustus - 8 september 2017

RULE OF THREE is een gedanste performance die het midden houdt tussen concert en verhalenbundel. De vibe van een hardcore nachtclub verweeft met het gevoel van verdwalen in de bladzijden van een boek.

22 - 31 augustus 2017

Seul is een onderzoek naar het concept alleen zijn in een commerciële samenleving die niet gericht is op het realiseren van onze dromen. Alleen zijn komt niet door de afwezigheid van een maatschappij.

1 - 20 augustus 2017

In Rasp Your Soul wordt het lichaam van de performer blootgesteld aan een energiestroom. Die stroom draagt de fouten en echo’s van taal en informatie in onze culturele tijd in zich. Het lichaam is de materie waar de stroom door vloeit.

1 - 13 augustus 2017

In Æ - ALL EARS werken Adaline en Philipp met stemopnames van dichters, buren en publieke figuren. We luisteren naar hoe woorden ons raken, en gaan mee in hun flow.

1 - 11 augustus 2017

In Attention.app (working title) gaan twee figuren, twee vrouwen, twee lichamen, oppervlakken af.

26 juni - 5 juli 2017

Deze residentie is de eerste stap in de creatie van een nieuwe performance voor Playground 2017. The Yerkish Language is een artificiële taal, uitgevonden in de jaren 70 en ontwikkeld om primaten te leren communiceren met toetsenborden en lexigrammen.

19 - 29 juni 2017

Anneleen werkt tijdens deze residentie aan haar voorstelling The moon is the moon is the moon (te zien in STUK op 3 mei 2018)Door de verschillende bouwstenen van een danstrio te

19 - 25 juni 2017

Met elementen uit dans gaat de Berlijnse choreograaf Clément Layes in dialoog met de cycli van het leven en de eeuwige terugkeer. In zijn nieuwe voorstelling The Eternal Return bevolken 15 performers een kleine ruimte op het podium.

13 - 28 juni 2017

In 1928 schreef de Braziliaanse kunstenaar Oswald de Andrade zijn ‘kannibalistisch’ manifest, waarin hij ijvert om een koloniserende cultuur niet te verwerpen maar ze op te eten, te verteren en uit te scheiden in een andere vorm. Europa heeft altijd de rol van kolonisator gespeeld.

5 - 23 juni 2017

Het startpunt van Elsewhere is een onderzoek naar ruimte als artistiek medium met fysieke, temporele en sociale dimensies.

Hagar Tenenebaum

Dit project is gebaseerd op herhaling en variaties in herhaling, als een soort infantiele, naïeve, humoristische logica die het proces ondersteunt van leren en ontleren binnen vaste patronen, als een manier om in de tijd te reizen, voorwaards te bewegen en weer terug te keren, det

22 mei - 4 juni 2017

Deepetude is een diepe studie van lichaamsritme. Polyritme is het levende object van de studie.