© Jo Magraen
Lezing
KASPAR HAMACHER (BE)

Ausgebrannt

Meer een vakman dan ontwerper. Zo omschrijft Kaspar Hamacher zichzelf. Als zoon van een boswachter leerde hij al vroeg de natuurlijke kwaliteiten van hout kennen en deze zijn nog steeds zichtbaar in zijn werk. Een massieve boom als een bank of een uitgebrande stam als een kruk: het materiaal lijkt zijn wil op te leggen aan de maker, en niet andersom. Elk meubel wordt zo een uniek stuk dat bovendien enkel op bestelling wordt gemaakt.

In 2021 toonde Le Grand Hornu de eerste monografische museumtentoonstelling over het werk van Kaspar Hamacher, getiteld ‘Moeder Aarde’. Naast meubels en een scenografie door Kaspar, werd ook een korte film gemaakt. Deze film zal het startpunt zijn voor de avond. Daarna zal moderator Dieter Van Den Storm, design journalist en Creative Director van MAD in Brussel, een gesprek voeren met Kaspar Hamacher over zijn meubels die tegelijk aan de tijd weerstaan en toch ‘zeitgeist mittnemen’. Om het publiek ook zelf te laten oordelen, zal Kaspar Hamacher enkele van zijn meubels meebrengen naar Leuven.

Geboren in Eupen, opgeleid in Maastricht, en met zijn huidig atelier in Raeren (Oostkantons) heeft Kaspar Hamacher als jonge ontwerper sinds 2008 naam gemaakt in de nationale en internationale design- en kunstwereld. Zijn werk werd getoond in tentoonstellingen voor o.a. Salone Di Mobile in Milaan; Design Museum in Gent; Art Brussels; en Le Grand Hornu in Bergen. In 2010 ontving hij de Henry Van de Velde Publieksprijs.

AUDITORIUM 21/22 – SLOW SPACE
lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design

Hoe manifesteert traagheid zich in de ruimte? Hoe ziet een traag proces eruit? Kunnen we weerstand bieden aan snelheid? Kunnen we tegengaan om over tijd en ruimte te spreken in termen van consumptiegoed? Hoe vertel je een verhaal over trage ruimte? Wie zijn de protagonisten (anti-helden) van dit verhaal? Is er een Slow Movement in opkomst? Wie zijn de ontwerpers en kunstenaars die zich bekommeren om traagheid? Hoe doen ze dat? Wat is de juiste trage attitude? De perfecte slow setting? De beste slow vibes?

PARTNERS: STUK, KU Leuven dep. architectuur, KU Leuven Cultuur, Existenz / STEUN VAN: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium / Ontwerp affiche: Buro Bertus

wo 8 dec 2021 20:00
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

College De Valk 01.13 / Tiensestraat 41, 3000 Leuven

Prijs

€9 basis
€7
STUKkaart
€5 studenten
€2,5 student KUL dep. architectuur
gratis
S&A-leden

Taal

Nederlands