Biomimicry: De beste designers, managers en ingenieurs vind je in de natuur.
Workshop & gratis lezing rond biomimicry, de kunst en wetenschap van natuur-geïnspireerde innovatie.
WORKSHOP BIOMIMICRY
Tijdens deze workshop leer en ervaar je de fundamenten van biomimicry, zowel in theorie als de toepassingen. Het is niet zomaar een introductie tot het onderwerp met enkele voorbeelden, de sessie is gekoppeld aan concrete activiteiten die de brug slaan tussen biomimicry en toepassingen in het dagelijkse leven. Op het einde van de workshop weet je wat biomimicry is en hoe het in verschillende contexten problemen kan oplossen.
Er is geen voorkennis vereist. De workshop wordt gegeven in het Engels.
Ravi Bellardi van Glimps host de workshop. Ravi is designer, gespecialiseerd in Systemic Design. Glimps is een designbureau en coöperatieve in biofabricatie en deelt zijn kennis in het veld van de biomaterialen. Ze helpen bedrijven met het valoriseren van hun afvalstromen en brengen producten op de markt die biomateriaal-technologieën gebruiken. Glimps gaat ook partnerships aan met andere organisaties en organiseert workshops.
i.s.m. Glimps & Green Office for KU Leuven
GRATIS LEZING
“99,9% van de innovatie in de natuur faalt. Bedenk wat we kunnen leren van die 0,1%.”
Met 3.8 miljard jaar voorsprong in R&D is de natuur de absolute meester in duurzame designs, technieken en organisatievormen. Ondanks oneindig veel verstoringen en veranderingen, van meteorietinslagen tot klimaatveranderingen, heeft de natuur zich steeds verder ontwikkeld. Ze heeft geleerd wat werkt, wat blijft bestaan en wat werkelijk en duurzaam bijdraagt aan de toekomst van het leven op aarde. Biomimicry is de kunst en wetenschap van natuur-geïnspireerde innovatie. Wat als we die lessen uit de biologie gebruiken om slimmere, duurzamere en meer efficiënte producten, processen of steden te ontwerpen? Innovatiebioloog Leen Gorissen deelt in deze lezing de meest geavanceerde en vernieuwende ideeën en concepten in bio-geïnspireerd design en transitie. Een fascinerend verhaal voor nature lovers, biology geeks, designliefhebbers, klimaatactivisten en alles daartussen.
Leen Gorissen is innovatiebioloog en transitie-expert. Als oprichter van Studio Transitio geeft ze lezingen en workshops en begeleidt innovatietrajecten bij bedrijven en organisaties. Recent verscheen haar boek Change the world city by city. A change maker’s guide to fast forward sustainability, waarin ze haar kennis en ervaring toepast op de organisatie van de stad.
Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Maakbaar’: sociaal, ecologisch en economisch duurzaam design, geïnspireerd door de natuur. Een project van BOS+ in samenwerking met de OVAM, Flanders DC, Aider Peru, Design Museum Gent en Leuven 2030. Met steun van de Vlaamse en federale overheid.
Locatie
Extra info
Workshop 25 maart 17:00 - 19:00
Kantoren Green Office for KU Leuven
Zwartezustersstraat 2, 3000 Leuven
prijs: €10 (basis) | €5 (studenten)
Tickets via Green Office vanaf 11 maart
Lezing 25 maart 20:00
STUK Auditorium
gratis, inschrijven verplicht via deze link