STUK annuleert alle activiteiten dit seizoen

Onzekere en verontrustende tijden

Corona beheerst het nieuws en onze gedachten. Alles valt stil, zo ook in de wereld van kunst en cultuur. In navolging van de federale wetgeving zijn alle evenementen in STUK afgelast voor het seizoen 19-20 (dus tot 26 juli). STUK Onthaal en STUKcafé blijven eveneens zeker tot die datum gesloten, net als de repetitiepaviljoenen en DoKa. Ook de zaalverhuur van STUK wordt pas in september heropgestart. Via ticket@stuk.be blijven we jullie berichten opvolgen.

Je hebt tickets voor een STUK-activiteit. Wat nu?

STUK-tickethouders ontvangen een persoonlijk bericht met de verschillende terugbetalingsopties.
In overleg met artiesten, gezelschappen en partners bekijken we of de events kunnen worden verplaatst naar een latere datum. Een aantal geannuleerde evenementen zullen nog een plaats kunnen krijgen in de kalender van 2020-2021. Meer daarover via onze website en social media.

Wat nadien?

We volgen de ontwikkelingen van het coronavirus op de voet en houden je op de hoogte van de gevolgen voor het STUKseizoen via website en social media. Iedereen voelt aan dat evenementen voor een groot publiek niet onmiddellijk terug aan de orde zullen zijn. Daarenboven is het aannemelijk dat door het wegvallen van repetitieperiodes nog afgelastingen zullen volgen. We annuleren stap voor stap indien nodig. Sowieso brengen we iedere tickethouder persoonlijk via e-mail op de hoogte indien er meer voorstellingen niet kunnen doorgaan.

Wat betekent dit voor STUK?

STUK kan beroep doen op tijdelijke werkloosheid door overmacht voor het merendeel van het team. Een kleine groep is nog (deeltijds) aan de slag om deze ingrijpende annulaties praktisch te organiseren en het volgende seizoen voor te bereiden. Het toekomstperspectief verandert dagelijks, maar de ergste financiële schokken kunnen we zo opvangen.

Publiek en kunstenaars

We denken in deze moeilijke tijden graag aan onze belangrijkste stakeholders: publiek en kunstenaars. Een goede gezondheid is daarbij het allerbelangrijkste. Dat wensen we iedereen toe. Voor iedereen zijn al die geschrapte voorstellingen en activiteiten natuurlijk wrang. In deze tijden zou de verbeelding, de schoonheid, de troost die kunst ons kan bieden meer dan ooit welkom zijn voor het publiek. Misschien missen we nu nog wel meer dan ooit wat kunstenaars zo goed kunnen: reflecteren op vandaag en nieuwe mogelijkheden tonen. Maar voor die kunstenaars en freelancers is de situatie extra pijnlijk. Velen van hen incasseren een drastisch verlies aan inkomsten. Voor een aantal is het een kwestie van (over)leven.

Wat kunnen we doen?

We bekijken in eerste instantie of voorstellingen of projecten verplaatst kunnen worden. Helaas is dit niet altijd mogelijk.
Net als een aantal andere kunstenorganisaties starten we een steunfonds. Bij het terugbetalen van de tickets waren we aangenaam verrast door de spontane vrijgevigheid van onze bezoekers die hun ticketgeld doneerden. Die gerecupereerde inkomsten vormen alvast een mooi startbedrag voor het steunfonds. Als de storm enigszins is gaan liggen en we terug wat meer zicht hebben op de situatie bekijken we hoe we dat fonds kunnen uitbreiden en aanwenden. De middelen zijn in ieder geval bestemd voor de ergst getroffen kunstenaars en gezelschappen uit ons programma en de freelancers die voor hen werken. We streven naar beslissingen op maat, blijven in gesprek gaan met alle kunstenaars en organisaties en bekijken samen hoe we kunnen bijdragen aan oplossingen, herstel en de voortzetting van hun artistieke projecten.

Oproep: steun kunstenaars & freelancers!

  • Hoef je geen terugbetaling van je tickets voor afgelaste voorstellingen, dan kan je die bijdrage doneren aan het STUK steunfonds. STUK garandeert dat dit terecht komt bij kunstenaars en gezelschappen, eerst bij diegenen zonder vangnet.
  • Zoals hierboven geschetst is de werksituatie van kunstenaars en freelancers erg precair. Je kan hen helpen door deze petitie te ondertekenen ter ondersteuning van de uitbreiding van tijdelijke werkloosheid wegens Covid-19.

Welke activiteiten?

Hieronder een overzicht van de activiteiten die geannuleerd zijn - en een eventuele nieuwe datum.

12.3 Femke Gyselinck – Moving Ballads
14.3 Bar Cubano
15.3 Jazz op zondag : LUCA Jazz
17.3 Dijf Sanders + Wacław Zimpel + HUNA Sounds --> NIEUWE DATUM 15.10
18 + 19.3 Platform K / Michiel Vandevelde + Philippe Thuriot – The Goldberg Variations
19 + 20.3 Begüm Erciyas – Pillow Talk
20.3 PAARD. (gratis caféconcert) --> NIEUWE DATUM 16.9
22.3 Audiostories by STUK & Het Nieuwstedelijk
22.3 Leuven Jazz op zondag : Emil de Waal + Spejderrobot ft. Band Ane
24.3 Meg Stuart / Damaged Goods – Solos and Duets
25.3 opening expo Angela Washko & Siemen Van Gaubergen
25.3 Artist talk Angela Washko + Siemen Van Gaubergen
25.3 James Ferraro + Franck Vigroux & Kurt d'Haeseleer
26 & 27.3 kabinet k – as long as we are playing
26.3 Bruther (lezing Stad & Architectuur)
29.3 Leuven Jazz op zondag : John Ghost
31.3 Doris Uhlich – Every Body Electric
1 + 2.4 Peeping Tom – Kind
1.4 STUKcafé-concert: Larpie & Quintano + TCBE
2.4 Elsewhere #13
2.4 Cecilia Lise Eliceche & Leandro Nerefuh – Haiti o Ayiti
4.4 Feest van de Filosofie
4.4 Sarah Vanhee – We Are Before (Stories of an Intruder)
5.4 Jazz op zondag : Smiles Davis (dj)
12.4 Jazz op zondag : The Jazz Kid (dj)
19.4 Jazz op zondag : Eos trio
21 + 22.4 fABULEUS & GRIP / Jan Martens – Passing the Bechdel Test
22.4 Charlotte Vanden Eynde & Nicolas Rombouts – Hyphen
23.4 Symposium Differing Bodyminds
23.4 LAB. Mélomane
25.4 Theater De Spiegel – BOKS
25.4 tout petit / Lies Cuyvers & Ciska Vanhoyland - Open atelier Drrraai
28.4 De Chileense opstand: een spiegel voor Europa?
30.4, 1.5 & 2.5 Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker - Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich
3.5 STUKtaart
6 - 10.5 and& art expo - Look at us Now
13.5 Vera Tussing & Quatuor MP4 - Tactile Quartet(s)
20.5 Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier - Piano Works Debussy
20.5 Showcase Emerging Sound 2020
26.5 Lore Stessel - Boekvoorstelling The Body Will Thrive
26.5 Liz Kinoshita - 11 O'Clock
29.5 STUK Eindfeest
juni: Terrasfilms+