Meteor Musik - EON

Meteor Musik werkte in STUK aan hun 360°-show EON, die ze op 24 en 25 mei brengen in het Planetarium van Brussel.

EON is een multidisciplinair project waarin de innerlijke beleving van een solitaire cosmonaut (Dirk Hendrikx) vertaald wordt naar een immersieve audiovisuele performance. Als voorstelling is EON de symbiose tussen 360° visuals gecreeërd door Jaak De Digitale, het acteerwerk van Dirk Hendrikx en de elektronische live soundtrack gespeeld door Micha Volders, Tim Geelen en Joeri Wijnants.

In 2018 creeërde Meteor Musik een aanstekelijk sonisch universum in een afgelegen chalet in de Ardennen. De narratief die hieruit ontsond was het beginpunt van het project “EON”.

Concreet heeft dit zich in een film vertaald die de structuur en de sfeer van het album letterlijk volgt en weerspiegelt. Het project is bijgevolg een innovatieve synergie tussen muziek en beeld dat uiteindelijk als eerste gepresenteerd zal worden in de 360° dome van het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht te Brussel met de ondersteuning van STUK Leuven.


BIOGRAFIE
Vlak na het afronden van het multidisciplinaire en bescheiden succesvol Chrome Brulée project in 2013, ontstaat er een hernieuwde samenwerking tussen muzikanten Micha Volders, Tim Geelen, Joeri Wijnants & visual artist Bart Winckers aka Jaak De Digitale.

Een eerste wapenfeit is de debuutshow van het kwartet als METEOR MUSIK op PUKKELPOP 2015.

Het tactiele karakter van de oude analoge synthesizers die op een haast archaïsche doch muzikale manier bediend worden in combinatie met de gestileerde en futuristische live visuals van Jaak De Digitale creëert een aanstekelijk immersieve wereld en zet de toon voor een authentiek format wat verfijnd zal worden gedurende de komende jaren. De passage op Pukkelpop kan een samenwerking verzilveren met Booker Franky Roels (Toutpartout Agency) met op hun roster artiesten als Beach House, Caribou, Blonde redhead, Death Grips, Nils Frahm, Kurt Vile, Raketkanon, Peaches, SX, Mauro Pawlowski, DAAU, Pascal Deweze, en vele anderen.

6 November 2015, het debuutalbum “Asteriu” wordt uitgebracht in samenwerking met het FONS label, KASSET Label en Vinyl en CD distributie N.E.W.S. De plaat krijgt lovende kritieken in de pers waaronder De Morgen, HUMO, RIFRAF, Gonzo Circus, Het Belang Van Limburg, Bruzz & The Word Magazine. In het kielzog hiervan volgt in 2016 een passage langs Belgische clubs en festivals waaronder Ancienne Belgique, TRIX, Laundry day Festival, Kunstencentrum Vooruit, CC Mechelen en vele anderen. De makers van het CANVAS programma Pop-O-Rama (Chemisch Circus) komen de band op het spoor en een uitzending wordt gemaakt rond de retro futuristische leefwereld en unieke werkwijze van Meteor Musik. De reportage bestaat uit interviews, een discrete inkijk in de uitgebreide analoge studio en de methodes die de band hanteert om tot hun eigenzinnige sound te komen.

De band werkt in 2016 samen met kunstenaar Joris Perdieus. In verschillende kunstgalerijen brengt de band een performance als onderdeel van een multimediale installatie, waarbij er gemusiceerd wordt in een klank symbiose met de betreffende sculptuur.

Er wordt op de valreep in 2016 een videoclip gedraaid in samenwerking met Luca School Of Arts waarbij de laatstejaars regie in samenwerking met de band tot een professioneel eindresultaat komen.

In 2017 benadert ex- Stubru en Klara medewerker Philippe Cortens de band met een uniek voorstel om de muziek van cultfiguur Jean Hoyoux nieuw leven in te blazen. Naar aanleiding van het heruitgeven van de componist zijn elektronische oeuvre op het Cortizona Label ontstaat het idee om een integrale live uitvoering te brengen van de cultplaat “Planètes” uit 1981 in het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht te Brussel. Om dit op een authentiek en tevens artistiek schatplichtige manier te verwezenlijken slaagt Meteor Musik erin om met hetzelfde instrumentarium, als destijds door Hoyoux gebruikt, een rijke en eigentijdse interpretatie te brengen. Jaak De Digitale draagt hierin bij met een op maat gemaakte visuele krachttoer die op de monumentale koepel in 360° geprojecteerd wordt tijdens de voorstelling. De visuals interpreteren de oorspronkelijke album thematiek van de zeven planeten op een hyper gestileerde manier. De immersieve voorstelling geraakt tot tweemaal toe uitverkocht met in de nasleep een erg lovende bespreking in De Morgen. Er worden meerdere uitvoeringen gebracht in andere planetaria waaronder in de Cosmodrome te Genk en in het Civico Planetario Ulrico Hoepli te Milaan.

In het najaar van 2017 komt de vraag van Kunstencentrum Z33 om een muzikale selectie te cureren in de context van de expo "perpetual uncertainty".

Ondertussen word Meteor Musik uitgenodigd voor een spot op het gerenommeerde “Blue Dot festival” ter hoogte van Manchester in de UK. Een jaarlijks festival aan de voet van de monumentale “Lovell Telescope" met de focus op astronomie en wetenschap. De passage van de band in Juli 2018 creëert al snel nieuwe kansen in de UK en levert hen alvast een nieuwe spot op BLUE DOT 2019.