Gebouw

Sinds januari 2002 is STUK gehuisvest in de Naamsestraat. Architect Willem Jan Neutelings transformeerde het voormalige Arenberggebouw tot een huis met vele kamers, uitnodigend, zichtbaar en vindbaar. Dit gebouw van de KU Leuven werd voor 50 jaar in erfpacht gegeven aan STUK. Van november 2021 tot juni 2023 werd het STUK-gebouw uitgebreid gerenoveerd, met een ontwerp van Neutelings-Riedijk Architecten. STUK werd duurzamer, toegankelijker en inclusiever.

Op vlak van duurzaamheid en klimaat werden tijdens de verbouwing een aantal noodzakelijke ingrepen uitgevoerd. Alle (200) ramen werden vervangen door dubbel glas, de daken werden beter geïsoleerd en het verwarmingssysteem werd onder de loep genomen. Qua belichting zetten we volop in op de led-transitie, zowel het theaterlicht als de vaste verlichting. De buitenruimtes werden deels onthard en vergroend. Via infiltratiekratten wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt.

Omdat STUK een semi-publieke ruimte is met veel doorgangen en passages, kozen we voor een ontwerp met de focus op het opwaarderen van de buitenruimtes. Met nieuwe bankjes, zithoekjes, extra groen en verlichting wordt STUK een aangename en veilige omgeving voor iedereen. Aan de hand van drie nieuwe liften, elektrische deuren, oprijbaantjes en het nivelleren van niveauverschillen wordt STUK toegankelijker. Geleide lijnen zorgen ervoor dat iedereen zelfstandig in het STUKcafé of aan het STUK Onthaal geraakt. Aan de Schapenstraat vind je een ruime, ingerichte fietsenstalling en een kleinere aan de Naamsestraat. Voor de vernieuwde toiletten moet je niet meer naar buiten want die vind je achteraan aan het STUK Onthaal. Er komen lockers op verschillende plaatsen en een extra deur tussen het café en de Naamsestraat dient als extra sluis voor geluid en warmte.

Last but not least leidde de verbouwing tot een inclusievere, meer participatieve eigen werking onder de naam STEK; een laagdrempelige broedplaats waar vonken ontstaan die voor (artistieke) vernieuwing van het hele kunstencentrum kunnen zorgen (*). Daarvoor werd de vroegere Paviljoenenzaal heringericht en omgedoopt tot STEK Workspace en werd er ondergronds een nieuwe geluidsdichte zaal (STEK Club) gebouwd. In de STEK Workspace vind je een gezellige coworking space, workshop- of vergaderruimtes, een audiostudio, een pianopaviljoen en kleine repetitielokalen. STEK Club is een plek voor iedereen die zich creatief wil ontplooien als maker, organisator, curator, kunstenaar, radio- of podcastmaker, ongeacht achtergrond, leeftijd, discipline of medium. Zowel individuen als organisaties zijn welkom, met eenmalige initiatieven of terugkerende projecten, van Leuven of daarbuiten.

* De werking van STEK start pas ten volle als alles en iedereen er klaar voor is.


In onderstaande video geeft voormalig gebouwbeheerder Willem Vanderhoydonks wat meer uitleg over de verbouwing: