Stages

STUK heeft heel wat stageplaatsen voor het seizoen 22-23!

 • Productie geluid
 • Artefact - assistent curator
 • Artefact - assistent productie
 • Artefact - assistent publiekswerking en gidsencoördinatie

Stage Productie geluid


Kort

STUK zoekt een music-minded stagiair(e) ter ondersteuning van de productie van onze concerten en geluidskunstprojecten van september 2022 t.e.m. juni 2023. Jij helpt bij het organiseren van de evenementen, festivals en residenties, ontvangt onze artiesten met open armen, en krijgt een gevarieerd pakket met productietaken. Vele Belgische en internationale artiesten zullen de revue passeren. Van eind september t.e.m. midden november help jij bovendien mee aan onze reeks in de Manhattan, een voormalige club en studio aan de Vaart in Leuven. Nadien is de grote heropening van het gloednieuwe STUK gepland, met aansluitend festivals zoals Artefact Sound, UUR KULTUUR, Sound in May en STUK Eindfeest. Deze stage is een uitgelezen kans om interessante artiesten te leren kennen en ervaring op te doen in de kunstensector.


Wat is STUK?

STUK is een bruisend kunstencentrum in hartje Leuven; een huis voor dans, beeld & geluid met internationale uitstraling. Het gebouw omvat meerdere concert- en theaterzalen, een exporuimte, een cinemazaal, een café en veel meer. Van dansvoorstellingen over concerten tot films en expo’s: STUK doet het allemaal. We bieden ook een veelheid aan festivals en contexten om Belgische en internationale kunstenaars op de best mogelijke wijze te presenteren. Ook doen we veel residenties achter de schermen en ondersteunen we producties van nieuw werk.


Wie zoeken we?

STUK zoekt een music-minded stagiair(e) ter ondersteuning van de productie van onze concerten en geluidskunstprojecten van september 2022 t.e.m. juni 2023. De stage wordt gespreid over het volledige jaar, met rustige en minder rustige periodes. Het seizoen start met een unieke reeks in de Manhattan, een voormalige club aan de Vaart. Hier gaan we 2 maanden lang concerten, nightlife en festivals organiseren. Andere intensieve periodes zijn Artefact Sound (16 februari t.e.m. 5 maart 2023) en Sound in May (1e helft mei 2023). In de Kerst- en Paasvakantie is er geen programmatie. Geen enkele week is hetzelfde, afwisseling troef! We zoeken iemand met een affiniteit voor muziek en kunst die bovendien graag zijn/haar handen uit de mouwen steekt en praktisch kan denken. Bovendien zoeken we iemand die ruim beschikbaar is in de betreffende periode en zich kan vrijmaken om mee te draaien tijdens concertdagen, voorbereidend werk te doen of tot laat (bv: 23u) te werken. Deze stage is een uitgelezen kans om interessante artiesten te leren kennen en ervaring op te doen in de cultuursector.


Dus wie zoeken we concreet?

 • je hebt enige affiniteit met de programmatie geluid van STUK, of toch alleszins met muziek en (geluids)kunst in het algemeen
 • je bent communicatief, kan zelfstandig werken en praktisch ingesteld
 • je hebt bij voorkeur (maar niet noodzakelijk) enige ervaring met het organiseren van evenementen, feestjes, concerten, of was in het verleden al betrokken als vrijwilliger in de cultuur- of eventsector
 • je bent bij voorkeur (maar niet noodzakelijk) vertrouwd met digitale tools zoals Gmail, Google Drive, en met social media
 • je hebt een goede kennis van het Engels zodat je kan communiceren met niet-Nederlandstalige artiesten. Frans is een pluspunt.
 • je woont of zit op kot in Leuven
 • je hebt bij voorkeur een rijbewijs type B
 • je kan je van september 2022 t.e.m. juni 2023 vrijmaken om op regelmatige basis mee te draaien op concertdagen, laat te werken (tot 23u) en voorbereidend werk te doen.

Wat doe je?

Het takenpakket is zeer gevarieerd:

 • Je staat in voor de praktische organisatie van de events en wordt geacht aanwezig te zijn bij elke ‘concertdag’. De dagen van je stage zijn dus rechtstreeks gekoppeld aan de programmatie geluid, die de komende maanden vorm krijgt. Daarnaast word je ook ingeschakeld voor andere, meer voorbereidende productietaken. Het uurrooster is flexibel en in samenspraak met de programmator.
 • Je bent het aanspreekpunt van artiesten en technici: bij aankomst van een artiest leidt je hen rond in de zaal, de backstage, de artiestenkeuken en STUKcafé.
 • Je biedt praktische en logistieke ondersteuning (bv: productiesheets opmaken, bijhouden gastenlijst, artiesten oppikken aan de luchthaven, hotels boeken, hospitality in orde maken, stage-management, ...)
 • Je maakt de signalisatie en timings op voor publiek en artiesten.
 • Je volgt de vrijwilligers (scanners, tappers) op die de events ondersteunen in samenspraak met de vrijwilligerscoördinator.


Solliciteren

Contactpersoon: Gilles Helsen (programmator geluid)
Reageren voor: 15/09/2022
Mail voor woensdag 15 september 2022 een motivatiebrief en CV naar gilles.helsen[at]stuk.be

Stage Artefact - assistent curator

In voorbereiding van Artefact 2023: Between knowing and understanding - notes on the ecstatic experience (16 feb - 05 maart 2023) zoekt STUK een gedreven stagiair om het artistieke team te versterken. De stage start begin oktober en loopt tot midden maart. Tijdens de stage werk je minstens 3 dagen per week in STUK. In drukke momenten ligt de frequentie hoger.

Onder begeleiding van curator Karen Verschooren werk je mee aan het artistieke communicatiemateriaal voor de Artefact tentoonstelling en het festival. Dit houdt o.a. in dat je onderzoek doet naar de kunstenaars en kunstwerken in de tentoonstelling, mee schrijft aan de gidsenmap, expogids/cataloog, webteksten en labels, en dat je presentaties mee voorbereidt voor partners. Daarnaast word je het intern aanspreekpunt voor de uitwerking van het materiaal voor publiekswerking en koppel je terug met de publieksmedewerker voor de ontwikkeling van de leesruimte, het expomateriaal voor kinderen en jongeren, de lesmappen voor scholen, etc. In samenspraak kunnen we de stage verder invullen, afhankelijk van je interesses. Zo zijn er o.a. mogelijkheden om ook te proeven van het meer productionele werk, of het geven van rondleidingen.

Vereisten

 • sterke affiniteit met hedendaagse beeldende kunst en de beeldende kunstprogrammatie van STUK
 • goede pen in Nederlands en Engels
 • pro-actief, zelfstandig kunnen werken, communicatief
 • goede kennis van courante software en google drive
 • bereid tot avond- en weekendwerk (grotendeels beperkt tot tijdens Artefact tentoonstelling en festival)

Aanbod

 • intensieve stage met stevige opdrachten
 • regelmatige feedbackmomenten > groeimogelijkheden in stage
 • inzicht, kennis en praktijkervaring in het creëren van een tentoonstelling
 • inzicht, kennis en praktijkervaring in het creëren van communicatiemateriaal voor verschillende publieken en doeleinden
 • blik op STUK als organisatie van binnenuit
 • fantastische ploeg om mee samen te werken


Geïnteresseerd?

Mail je motivatiebrief en CV voor 9 september 2022 naar karen.verschooren@stuk.be en ilse.vanessche@stuk.be

Stage Artefact - assistent productie

(stageperiode: begin december 2022 tot midden maart 2023)

In voorbereiding van Artefact 2023: Between knowing and understanding - notes on the ecstatic experience (16 feb - 05 maart 2023) zoekt STUK een gedreven stagiair om het productionele team te versterken. De stage start begin december 2022 tot en met 13 maart 2023. Tijdens de stage werk je minstens 3 dagen per week in STUK. In de drukke momenten voor, tijdens en vlak na het festival ligt de frequentie hoger.

Onder begeleiding van de twee productiemedewerkers werk je mee aan de productionele voorbereiding en opvolging van de Artefact tentoonstelling en zijn randactiviteiten. Dit houdt o.a. het kunnen communiceren met en het begrijpen van de noden van kunstenaars, het verzamelen van informatie, het volgen van vergaderingen van het festival team en de daaruit vloeiende opdrachten tot een goed einde brengen, het organiseren van travel, hotel, catering en transporten van kunstwerken en de hospitality van de aanwezige kunstenaars verzorgen.

Een aantal tentoongestelde werken in de tentoonstelling zijn commissie opdrachten m.a.w productie van nieuwe kunstwerken in samenwerking met de kunstenaar. Hiervoor wordt je medewerking gevraagd zoals het zoeken naar geschikte materialen/objecten/mensen en hieromtrent expertise ontwikkelen, offertes aanvragen en aankopen en transporten regelen. In samenspraak kunnen we de stage verder invullen, afhankelijk van je interesses. Zo is er o.a. de mogelijkheid om je te verdiepen in de inhoud van de tentoonstelling en rondleidingen te geven, verantwoordelijk te zijn voor een specifiek en/of participatief project of assistentie te bieden bij de organisatie van de suppoosten.


Vereisten

 • sterke affiniteit met hedendaagse beeldende kunst en de programmatie Beeld van STUK
 • overzicht kunnen bewaren in extensieve en complexe planningen
 • accuraat, punctueel, sensitief en communicatief zijn
 • pro-actief, zelfstandig kunnen werken binnen deadlines
 • goed kunnen functioneren in een (festival)ploeg
 • goede pen in Nederlands en Engels
 • goede kennis van courante software en google drive
 • bereid tot avond- en weekendwerk (grotendeels beperkt tot het Artefact festival)


Aanbod

 • intensieve stage met stevige opdrachten onder begeleiding met regelmatige feedback momenten
 • know-how mbt het ‘vormgeven en realiseren’ van een tentoonstelling en de bijbehorende randactiviteiten
 • inzicht in STUK als organisatie
 • een fantastische ploeg om mee samen te werken


Geïnteresseerd?

Mail je motivatiebrief en CV voor 9 september 2022 naar ilse.vanessche@stuk.be en inge.lauwers@stuk.be

Stage Artefact - assistent publiekswerking en gidsencoördinatie

(stageperiode: midden november 2022 tot midden maart 2023)

Artefact is het jaarlijkse hedendaagse kunstenfestival in STUK met een spannende expo, performances, optredens, lezingen en workshops. Het festival verwelkomt jaarlijks ongeveer 15.000 mensen. Om ook tijdens Artefact 2023 (16 februari - 5 maart 2023) onze bezoekers de best mogelijke ervaring te geven, zoeken we een gedreven stagiair publiekswerking en gidsencoördinatie.

De stage start midden november en loopt tot en met 10 maart. Tijdens die periode werk je minstens 3 dagen per week in STUK. In de drukke momenten voor, tijdens en vlak na het festival ligt de frequentie hoger.

Onder begeleiding van de publieksmedewerker / gidsencoördinator werk je mee aan het vertalen van de Artefact-tentoonstelling naar verschillende doelgroepen. Dat omvat o.a. inhoudelijk inwerken in de tentoonstelling, uitwerken van rondleidingen en lesmappen voor bezoekende scholen, inboeken en opvolgen van rondleidingen, ondersteunen van gidsen, zelf gidsen voor diverse doelgroepen, groepen verwelkomen, een onthaalfunctie vervullen en workshops geven.


Vereisten

 • Je hebt een affiniteit met hedendaagse beeldende kunst en de programmatie Beeld van STUK
 • Je schrijft en spreekt zeer goed Nederlands & Engels
 • Je bent accuraat, punctueel, sensitief en communicatief
 • Je bent proactief en kan zelfstandig werken binnen deadlines
 • Je kan goed functioneren in een (festival)ploeg
 • Het hebben van een netwerk in Leuven is een troef
 • Je bent bereid tot avond- en weekendwerk (grotendeels beperkt tot het Artefact festival)


Aanbod

 • Flexibel in te vullen werktijd, van begin januari tot de start van het festival
 • Inzicht in STUK als organisatie
 • Fantastische ploeg om mee samen te werken


Geïnteresseerd?

Mail voor 7 oktober je motivatiebrief en CV naar Charlotte Valgaeren (rondleiding@stuk.be) en Karen Verschooren (karen.verschooren@stuk.be).